Home > > Het toerisme is een monster

Het toerisme is een monster

Toeristen op het Museumplein - Foto: Arnoud Hugo

Het toerisme is een monster. Een veelvraat met een onstilbare honger. Steeds meer plekken vallen eraan ten prooi. Neem bijvoorbeeld Praag. Neem een ander voorbeeld,  Venetië waarover een kort filmpje onder deze link: http://youtu.be/GE4l4wtS4vE

En neem Amsterdam, waarvoor de voorspellingen onheilspellend zijn. Het aantal toeristen zal in een paar jaar verdubbelen. Arme inwoners. Nu al lijken er in de binnenstad meer toeristen dan inwoners rond te lopen. Kijkend op hun landkaart of telefoon. Vaak als zombies of ongerichte projectielen.  De terrassen bezettend. Zittend met grote koffers in het OV. Van coffeeshop naar coffeeshop en van kroeg naar kroeg. Soms springt er een uit een hotelraam. Soms komt er een onder de tram. Iedere seconde ontsnapt er een aan de dood door net op tijd uit te wijken voor de grootste vijand van de toerist: de Amsterdamse fietser.  Lange rijen Anne Frank, het Rijks en Vincent van Gogh.  Party animals, die drugs drank en de wallen willen.
Het  lijkt wel een filiaal van de Efteling.

De horeca vaart er wel bij. Hotels schieten overal als paddestoelen uit de grond. Rijen bij de attracties worden steeds langer.  En de inwoners? Die mijden het centrum meer en meer. Willen daar niet meer wonen. Niet meer winkelen. Nog niet dood gevonden worden.

De overheid en de toerisme-industrie hebben hun ogen oostwaarts gericht voor verdere expansie van pretpark Amsterdam. Het marineterrein wordt voor dat doel opengesteld. Op de Oostelijke eilanden moet een wandelboulevard komen. De Oosterkerk zal een museum worden. Er was al sprake van een fietsmuseum, een biermuseum en een tattoomuseum.

De Plantage wordt een Joods culturele herdenkingsbuurt. Hoe zit het eigenlijk met dat namenmonument in het Wertheimpark? De Transvaalbuurt ook. De Dappermarkt moet zich meer op toeristen richten. Bij het vernieuwde Oosterpark komen nieuwe hotels. Op het terrein van  het oude Emma kinderziekenhuis komt een hotel. De verhuur door particulieren groeit explosief. Hoofdschuddend zie ik het gebeuren. Amsterdam wordt Disneyland.  Tourism Rules.

Machteloos zijn we. Makke schapen. Slachtoffers van de hedendaagse decadentie waarbij iedereen zo nodig overal heen moet. Het is een kolonne in beweging die niet gestopt kan worden. Het  is de loop der dingen. Het is het noodlot dat Amsterdam zal treffen.
Ik zeg: een hek eromheen en toegang vragen aan al die toeristen. Doen ze in Kathmandu ook, en dat levert een fijn centje op voor de armlastige overheid. Misschien moeten we de inwoners van de binnenstad ook verplicht folkloristische kledij laten dragen.


elf reacties op "Het toerisme is een monster"

Ed
-1-  Ed:
De verblijfstoerist betaalt ook zonder hek om de stad. Opbrengst in 2013 (volgens CBS) € 37 miljoen voor de stad (en nog eens € 8 miljoen voor Haarlemmermeer met Amsterdam Airport Schiphol). Directe werkgelegenheid in de stad 55.000 waarbij veel parttimers, vrouwen, herintreders en laaggeschoolden. Daarnaast dragen bezoekers miljoenen bij aan de culturele infrastructuur van de stad waar Amsterdammers gretig gebruik van maken. Het gaat om de balans wonen, werken, recreëren!
Tante Poes
-2-  Tante Poes:
Dat heb je mooi in woorden gevat, Rob. Ons stadje wordt overgegeven aan het toerisme, verwordt dadelijk tot een spookstad, waar niemand woont. Werkgelegenheid (zie de reactie van Ed hierboven) wordt vaak aangedragen als excuus voor de destructie. Zie ook: Schiphol.
Woongenot, authenticiteit, een levende stad ipv openluchtmuseum zijn denkelijk geen overwegingen voor de geldwolven aan Amstel 1.
Wat fijn toch, dat ik binnenkort deze stad ga verlaten. Ik zie er zeer naar uit
Grover
-3-  Grover:
Bakje zure pruimen gegeten dat je nu azijn pist ?
Arnoud
-4-  Arnoud:
Erg bijdehand, maar azijn wordt niet gemaakt van pruimen. Zinloze reactie.
Jeannet
-5-  Jeannet:
Niet BIJ het Oosterpark maar IN het Oosterpark, Waardoor het park voor de bewoners (van Oost) een stuk kleiner en onaantrekkelijk wordt!
Leon
-6-  Leon:
Wat een onzin! Zonder toeristen was Amsterdam al lang failliet. Als het centrum je niet bevalt dan ga je toch ergens anders wonen? Ik ben hier dik tevreden en moet er niet aan denken om buiten het centrum te wonen. Gezelligheid trekt nou eenmaal mensen.
Harry
-7-  Harry:
Vervang toerist door festivalganger en het verhaal gaat redelijk gelijk op. Alles moet wijken om duizenden jongeren stukjes natuur of park te laten vertrappen. En de buurt hullen in hard dreunend rotlawaai. Waarvoor? Die paar centen voor de gemeentekas. Je wordt als bewoner aangehoord, maar er wordt niet geluisterd. Dan moeten ze er namelijk wat aan doen. En dat kost geld.
Arnoud
-8-  Arnoud:
@Leon: In aanmerking genomen dat de totale begroting van Amsterdam in 2014 maar liefst € 5.880 miljoen bedroeg en Ed hierboven in de eerste reactie meldt dat de inkomsten uit toerisme slechts 37 miljoen bedragen, zal het met dat faillissement zo'n vaart niet lopen.
Overigens is het argument 'dan ga je toch ergens anders wonen' altijd een ontzettende dooddoener. Als er dus iets in je leefomgeving gebeurt waar je last van hebt mag je niet protesteren, maar moet je gewoon 'ergens anders gaan wonen'. Dat zou lekker worden. Het bevordert echter wel de doorstroming, dat is waar. Want Amsterdammers hebben altijd wel érgens last van.
JohnN
-9-  JohnN:
Er is niet zo heel veel veranderd. Het was altijd al druk met toeristen, festivalgasten en voetbalsupporters. Alleen de prijsvechters in de vliegbranche zijn bezig gegaan elkaar dood te concurreren, dus misschien wordt het wel iets rustiger straks.
Anne
-10-  Anne:
Het toerisme in Amsterdam rijst inderdaad de pan uit, maar ik denk niet dat het zover komt als in Venetië. Amsterdammers laten zich namelijk niet hun stad uit jagen, die grijpen zelf in als het te bont wordt.
In Het Parool kun je bijna dagelijks lezen dat de onvrede onder de bewoners van Amsterdam groeit. Een antwoord daarop kwam maandag in de vorm van een bezopen ingezonden stuk van Guus Bakker (D66) en Marja Ruigrok (VVD), "Het groeit en het groeit en het heet Amsterdam". Zij denken met meer welkommedewerkers, verkeersbegeleiders, busstewards en horecagastheren de overlast te kunnen terugdringen in het centrum. In het centrum dus alleen, hè, terwijl de Stopera juist de toeristen over de Singelgracht gooit, naar de dichtstbebouwde en dichtstbevolkte negentiende-eeuwse woonbuurten om het centrum heen. Aan de overlast in die buurten hebben deze twee gemeenteraadsleden kennelijk geen boodschap.
De stadsdelen moeten mee in het beleid van de stad Amsterdam; het binnenhalen van zo veel mogelijk toeristen en ze spreiden over de stad.
Vandaar dat stadsdeel West laatst een vergunning heeft verleend voor een lowbudgethotel (cap. 100 man) in een oude opslagloods(!) van de Ten Katemarkt. In een gesloten woonblok, tussen de markt en De Hallen in. Volstrekt ontoelaatbaar.
De grenzen zijn bereikt in de Kinkerbuurt. Wij zullen knokken voor de leefbaarheid van onze buurt. En het zou me verbazen als andere Amsterdamse woonbuurten die overspoeld dreigen te worden met krijsende toeristen, dat niet doen. Amsterdam is toch Venetië niet?!
Brombeer
-11-  Brombeer:
@Arnoud Toeristen zijn er altijd in onze mooie stad, als het er veel zijn zeggen we druk he, maar als het er weinig zijn zeggen ik had er toch op meer gerekend. En zo is het altijd wat, ik vind het gezellie al die toeristen. Maar ik reageer eigenlijk op de azijn, hierbij een link het is niet echt maar toch.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/um..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.