Home > > Politieke column: Burgerdemocratie

Politieke column: Burgerdemocratie

Voorzittershamer

Afgelopen week beleefde Nieuw-West de Week van het Gebied. Geen idee wie deze naam heeft bedacht, maar inspireren doet hij niet. ‘Gebied’ is namelijk een holle term, die net zo weinig zegt als ‘stadsdeel’ of ‘buurtcombinatie’. Als bewoner heb je een band met je wijk, met je buurt. De zogenaamde ‘gebieden’ zijn veel groter en abstracter dan je eigen leefwereld. Toch is de Week van het Gebied van groot belang voor jou en mij.

Waarom gebruiken we die term ‘gebied’ eigenlijk? Nieuw-West is bestuurlijk gezien opgedeeld in vier gebieden: Slotervaart, Osdorp, Geuzenveld-Slotermeer en Nieuw Sloten/De Aker. Een andere indeling dus dan de drie oude stadsdelen. Dat is verwarrend, maar de huidige indeling is geografisch en organisatorisch logischer. Vandaar dat we praten over gebieden.

Bestuurlijk geneuzel, hoor ik je zeggen? Nee, absoluut niet. Het stadsdeel stelt elk jaar gebiedsplannen op, die de basis zijn van al onze budgetten. En het mooie is: in de Weken van het Gebied gaan ambtenaren en de bestuurscommissie de wijk in om jouw mening te horen over wat er in jouw wijk, eh, gebied moet gebeuren. Het beleid is er voor jou, dus is jouw inbreng heel belangrijk. Sommigen noemen dat participatieve democratie, of gewoonweg burgerdemocratie. Als D66’er geloof ik dat we daar meer en meer naartoe groeien.

Ik was afgelopen week elke avond van huis om te horen welke wensen er leven. Zo hoorde ik tijdens een bewonersavond in de Molen van Sloten klachten over jeugdoverlast, leegstand op winkelpleinen en de Calandlaan die als racebaan wordt gebruikt. Tegelijk hoorde ik ook eigen oplossingen, zoals bewoners die zelf een oogje in het zeil houden tegen overlast of samen een zorgcoöperatie oprichten.

Ook werd ik geïnspireerd door mooie optredens. Young Nieuw-West bouwde een geweldig feestje in de Meervaart, waar ook ruimte was voor maatschappelijke thema’s en prijzen werden uitgereikt aan talentvolle jongeren. De toekomst van Nieuw-West is in goede handen!

Politiek beleid wordt niet alleen gemaakt in het stads(deel)kantoor, in tegendeel. Als bestuurscommissie zijn we de ‘ogen en rol van de buurt’ en horen we dus ook voortdurend die buurt in te gaan. Dat doe ik graag. De Week van het Gebied is een goede basis, al ligt de organisatie natuurlijk nog wel bij het stadsdeel, niet bij de bewoners. Dat kan dus nóg interactiever.

Dat bewoners ook zelf het initiatief kunnen nemen, vond ik mooi aan de bijeenkomst ‘De kracht van kogels’: opgezet vanuit bewoners, die eens op een andere manier over de onveiligheid in hun buurt wilden praten. In een theater, met ruimte voor bezinning en soms een relativerende grap. Dat is de participatieve democratie ten voeten uit. De burger aan zet.


zes reacties op "Politieke column: Burgerdemocratie"

Maaike
-1-  Maaike:
Het begint me tegen te staan dat Jeroen dit platform vooral lijkt te gebruiken om positieve verhalen over de Nieuw-Westerse politiek te vertellen. Ik vind dit eigenlijk niet kunnen. Mag ik hier ook mijn superleuke en megainteressante onderneming promoten? Ben benieuwd
Suffie
-2-  Suffie:
Hele volksstammen lopen te zieken dat er zo'n afstand is tussen politiek en burgerij, dat de politiek een gesloten en ondoorzichtig systeem is en dat het werk van onze volksvertegenwoordigers schimmig en onder de oppervlakte blijft.

Hebben we eindelijk een deelraadslid dat wél bereid is om iets over z'n werk te vertellen, is het nog niet goed. Gaat het je tegenstaan, Maaike? Lekker wegblijven, kan je wat meer tijd steken in de fijne onderneming van je.
Arnoud
-3-  Arnoud:
Kritiek moet mogen hier, dus ook door Maaike. Laten we niet vervallen in een toon van hatelijkheid waardoor sommige andere fora zo onleesbaar worden.
Suffie
-4-  Suffie:
Wie kaas zaait, zal maden oogsten... Ik zal mij proberen in te houden...
Herbert
-5-  Herbert:
Maaike, waarom zou positief nieuws over de politiek in Nieuw West niet mogen?
Ik kan me nog de tijd herinneren dat er geen stadsdelen waren en dat Publieke Werken geen reet uitvoerde. Meldde je een gat in het trottoir dan werd binnen week een hek om het gat gezet en duurde het een jaar voordat het gat gedicht werd. Nu gaat dat effe wat sneller.
Jeroen Mirck
Kritiek is inderdaad prima, maar ik ben het simpelweg niet eens met de kritiek van Maaike. In mijn columns beschrijf ik wat er goed én niet goed gaat in Nieuw-West. Zo heb ik geschreven over de vermeende tweedeling, over problemen met vergunningen en over de lastige afstemming tussen stad en stadsdelen. Maar ook over wat er wél goed gaat, iets waar mensen van buiten Nieuw-West doorgaans de ogen voor sluiten. Dat lijkt me alleen maar zinvol. En mocht Maaike het niet willen lezen, dan zijn er altijd nog andere artikelen op deze blog, over studentenstakingen, shortstay of gedoe met touringcars. Een mooie dwarsdoorsnede door de veelzijdigheid van deze mooie stad.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.