Home > > Cor Jaring

Cor Jaring

Cor Jaring met 'magische pershelm' in 1968 - Bron: Wikipedia.

Cor Jaring. Meesterfotograaf. De man met de snor. Binnenkort is op 2 lokaties in de Amsterdam weer een selectie van zijn werk te zien.

Cor Jaring. Rasamsterdammer. Jofele Mokummer. Praatjesmaker. Grappenmaker. Kind van Amsterdam Oost. Geboren op Wittenburg, in 1936. Een tijd van crisis, armoede en oorlogsdreiging. Jongens op de Oostelijke eilanden hadden twee carrièreperspectieven in die tijden. Havenarbeider of zeeman. Cor werd arbeider in de haven. Voor zeeman was hij minder geschikt, want hij werd al misselijk op de pont naar Noord.

Cor wist te ontsnappend aan het bestaan als arbeider door de fotografie. Terwijl hij in de haven werkte maakte hij foto's. Imponerende foto's. Foto's die een beeld geven van deze inmiddels uit Amsterdam verdwenen bedrijfstak. Foto's van zware arbeid. Van bikkelen en buffelen. Van bloed, zweet en tranen. Mooie foto's. Romantisch. Historisch. Een tijdsdocument. Foto's die opvallen. Ook toen.

Door die foto's belandde hij in de wereld van de kunst en de journalistiek. En viel hij met zijn neus in de boter . En ontwikkelde zich als een spraakmakend fotograaf van de jaren 60. Met foto's van Beatleszanger John Lennon en zijn eega Yoko Ono in het Hilton Hotel. Foto's van de Amsterdamse hippiescene, met paradijsvogels als Robert Jasper Grootveld, Kees Hoekert, Aatje Veldhoen, Roel van Duijn en vele anderen. Jaring was er allemaal bij en legde het allemaal vast. Cor Jaring was overal. En bij iedereen. Op foto's die heel goed de onschuld en de dromen uit die periode vastleggen. Jaring was de chroniqueur van de naïeve jaren 60. Toen men nog droomde van wereldvrede. Toen een stelletje vrolijke jongelui die rond het Lieverdje dansten nog als staatsgevaarlijk werden gezien. Toen studenten nog de maatschappij wilden veranderen. 

Cor Jaring reisde daarnaast als fotograaf de ganse wereld rond. Maar altijd met heimwee. Hij was blij als hij terugkeerde in zijn magies centrum Amsterdam.

De laatste jaren sleet hij zijn dagen in Amsterdam Oost. Drie jaar geleden was hij nog aanwezig bij de opening van een tentoonstelling met zijn foto's in de Oosterkerk. Foto's van Wittenburg en foto's van werken in de haven. 
Bij die gelegenheid gaf een breekbare Cor Jaring nog antwoord op de vraag wat volgens hem een goede foto is. Dat antwoord kunt U in dit filmpje zien: http://youtu.be/GxUM-s5bffY

In 2013 overleed Cor Jaring op 76-jarige leeftijd. Vanaf 14 maart 2015 zijn er tentoonstellingen in het Stadsarchief en in huis Marseille.


Een reactie op "Cor Jaring"

Cor & de AKI
-1-  Cor & de AKI:
Cor Jarings leerlingen in Enschede

Niet alleen in Amsterdam is er een expositie van Cor Jaring, ook in Twente wordt rondom Cor geexposeerd.
Weinig mensen weten dat Enschede de beste kunstacademie van Nederland heeft en dat Cor Jaring daar 20 jaar les heeft gegeven als docent fotografie. AKI ArtEZ (1971-1991)
Dat deed hij op een meest ludieke manier, met foto-safari's voor zijn studenten, bv. de : "Eerste Nederlandse Kikker Expeditie", een tocht rond het IJsselmeer om te kijken of Nederland zich met recht kikkerland mocht noemen. Of het Deskundologisch Onderzoek met het bestuderen van de stijging van de zeespiegel en de mogelijk problemen voor Enschede op het strand bij IJmuiden.

Zijn oud-leerlingen eren Cor nu met een grote foto-expositie die de maand april in Enschede te zien is en ook in Amsterdam op verschillende plekken getoond gaat worden.
1 v/d initiatiefnemers, Paul Hajenius (de vroegere zanger Paul Tornado) is heel content dat de ode aan Cor zo geslaagd is.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.