Home > > Lach maar, straks ligt u hier ook!

Lach maar, straks ligt u hier ook!

Begraafplaats Zorgvlied is zo'n beetje het Nederlandse equivalent van de beroemde Franse laatste rustplaats Père Lachaise. Zij hebben Jim Morrison en wij hebben 'Tante' Annie M.G. Schmidt. Zij hebben Oscar Wilde en wij hebben IT-eigenaar Manfred Langer.
Ik kom graag op Zorgvlied, maar eigenlijk wat te weinig. Vrienden van mij liggen er ook. Rico bijvoorbeeld, die na een leven van incest en misbruik op jonge leeftijd al besloot uit het leven te ontsnappen. En Iris, die 'in verwarde toestand' voor een bus sprong maar dat waarschijnlijk juist in een spaarzaam helder moment deed omdat zij niet langer wilde leven met de hel in haar hoofd.

Noorderbegraafplaats - Foto: Terrence Weijnschenk

[Noorderbegraafplaats - Foto Terrence Weijnschenk - klik voor vergroting]

Twee weken geleden nam ik afscheid van een vriend op de Noorderbegraafplaats. Zomaar opeens weer een paar stukken muziek erbij die ik nooit meer met droge ogen kan beluisteren nadat een paar maanden geleden een aan kanker gestorven vriend het waagde om één van mijn favoriete nummers ooit op zijn crematie te laten draaien. En wéér iemand die onder zware psychische druk er zelf een einde aan maakte. Een vriend deed er ter plekke een oproep om de druk in de maatschappij te verzachten. Waarom moeten wij eigenlijk 'hard werken', 'goed presteren' en 'veel geld verdienen'?

Is het dan niet mogelijk om de aandacht te richten op 'beter' in plaats van 'meer'?

De koffie was er goed maar ik vond de muffins er wat droog. De uitvaartbegeleidster deed haar best maar kwam een beetje lui over. Misschien was zij gewoon wat moe.

In crematorium Westgaarde -een week later- was de koffie minder lekker, maar dat maakten de belegde broodjes goed. De uitvaartbegeleider was er één uit het boekje: in rokkostuum en af en toe buigend als de butler van Batman. Keurig en beheerst, maar toch met rode oogjes toen al de zes kinderen van de overledene in pure harmonie bij de kist kwamen staan.

Altijd leuk ook om oude bekenden weer even te spreken en na het afscheid nemen de kans te benutten om nieuwe vrienden te maken, want in een tempo van enkelen per jaar gaan ze te snel op. De dame die wij vaarwel zeiden heeft keurig de 90 gehaald. Een mooie leeftijd na een mooi leven.

Zo kan het dus ook.


Reageer op "Lach maar, straks ligt u hier ook!"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.