Home > > Een bom bij het Auroragebouw

Een bom bij het Auroragebouw

Gebouw Aurora - Bron: Google Streetview

Vijfentwintig jaar geleden woonde ik op de Overtoom in het pand dat tegen het Aurora gebouw aan staat.
Op een avond was daar een grote bomaanslag. Mijn verbazing is al jaren dat er zo weinig over die bomaanslag gesproken wordt. Niet alleen nu na al die tijd , maar toen ook al niet. Toevallig stond er pas een stukje in het Parool (dinsdag 20 januari). De toon van het stukje klinkt een beetje alsof het wel een bom was maar, verder niet veel voorstelde. Er waren enkele ramen gesneuveld en geen gewonden gevallen. In mijn herinnering is dat wel een beetje anders.

De pui van het Auroragebouw lag er voor een groot gedeelte uit. Voor de deur op de stoep stonden enkele auto’s in brand. Bij de huizen bij mij aan de overkant boven Perry sport, waren alle ramen naar binnen geblazen en ook in de panden naast mij waren diverse ramen gesneuveld. Gek genoeg waren bij ons alle ramen nog heel. Vlak na de explosie zag je veel schreeuwende en gillende mensen over straat hollen verschillende met hun handen op hun oren. Mensen vluchtten hun huis uit omdat niemand wist wat er aan de hand was. 

Ook mijn vriendin en ik vluchtten de straat op in de richting van de Constantijn Huygenstraat. Ik dacht dat het een autobom was en was bang dat er nog een zou ontploffen. 

Terug naar huis was op dat moment geen optie. Dus in dit geval gingen we noodgedwongen naar de kroeg. We liepen door de Vondelstraat richting Leidseplein samen met heel veel andere mensen. Op het Leidseplein was alles normaal en ook in mijn stamkroeg was er een vrolijke drukte. Toen ik vroeg of niemand iets gehoord had, zeiden sommige mensen wel dat ze iets gehoord hadden, een knal of zo, maar verder was alles normaal. We voelden ons behoorlijk misplaatst in de vrolijkheid van het café. Met trillende handen dronken we een biertje. 

Na een klein uurtje besloten we om te gaan kijken naar ons huis. Het hele kruispunt was afgezet en het kostte ons nog de nodige moeite en een hoop gepraat om door de afzetting heen te komen. Een agent bracht ons naar onze voordeur waar we nog een tijd hebben gesproken met onze toenmalige buren. Die net zo in shock waren als wij.

Midden in de nacht kwamen er nog een paar rechercheurs om ons te ondervragen. Later ben ik nog eens op het bureau geweest om een line up te bekijken waar ik niemand van herkende. Maar verder heb ik nooit meer iets van iemand gehoord. Geen politie, niemand van de gemeente, laat staan een hulpverlener die ooit gevraagd heeft hoe het verder met ons ging. Terwijl we de plek waar de bom was af gegaan toch wel met een heel wijde boog voor bij liepen. En ook de tientallen valse bommeldingen die nog tot lang daarna aan de orde van de dag waren, waren niet echt rustgevend. 

Wat ik wel rustgevend vond was dat er heel erg lang zo'n wit huisje van de politie met een agent erin bij ons aan de overkant stond. Eigenlijk zou ik dat nu ook nog wel willen.


twee reacties op "Een bom bij het Auroragebouw"

wk
-1-  wk:
Hoezo vijfentwintig jaar geleden? Het interesseert mij of Amsterdam nú wel veilig is.
En dan kijk je dus op het britse ministerie van buitenlandse zaken:
https://www.gov.uk/foreign-travel-advice..
Terrorism
There is a general threat from Attacks could be indiscriminate, including in places frequented by expatriates and foreign travellers.
There is considered to be a heightened threat of terrorist attack globally against UK interests and British nationals, from groups or individuals motivated by the conflict in Iraq and Syria. You should be vigilant at this time.
Dat advies dateert vast nog uit de tijd van de aanslag in Arnhem. (Zoek maar op ‘bom aan voordeur’).
Er is een risico dat er in Nederland iets gebeurt. Maar dat het precies jóu treft - dat zal wel meevallen.
Of woon je toevalling bij een risicopunt? Wat ìs een risicopunt?
Had je daarbij ooit aan de kop van de Overtoom gedacht?
Er zijn veel meer plaatsen in de stad die méer aanspraak maken op een wachthuisje, dacht ik zo.
Herbert
-2-  Herbert:
De politie heeft het onderzoek in hoge mate verprutst, zie http://www.burojansen.nl/artikelen_item... Dat geven ze niet graag toe dus wordt het onderzoek op een gegeven moment geprullebakkerd. Anders zou er operationele informatie bekend worden en de vuile was buiten gehangen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.