6 Januari vond er een Träff plaats in het Conscious Hotel bij het Vondelpark. Een wat? Een Träff. Zo noemen de mensen achter Opgemärkt hun ontmoetingsavonden met mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaam ondernemen. Amsterdam pretendeert ernaar te streven de meest duurzame stad ter wereld te worden dus ik had daar wel een wethouder of op z'n minst een ambtenaar verwacht.
Die was er niet. Wel waren er enkele tientallen andere belangstellenden. Op een enkele uitzondering (ik was de op één na oudste bezoeker met mijn 47 jaar) allemaal jongeren. Alsof mensen van middelbare of oudere leeftijd niet geïnteresseerd zouden zijn in het beschermen van het milieu. Of het lag gewoon aan de wijze van reclame maken: via Facebook waren belangstellenden gevraagd langs te komen en te luisteren naar de gastsprekers.
Dat waren mensen van het wereldwijde (maar in Amsterdam gestarte) project Ocean Cleanup; een methode om plastic in de oceaan te 'vangen' en later op het vasteland te verwerken. Natuurlijk is het vooralsnog een druppel op de gloeiende plaat (om een begin te maken met het schoonmaken van alle oceanen zijn vele miljarden keiharde euro's nodig) maar het is volgens de organisatie ook vooral om 'awareness te raisen'. Of voor mensen van boven de 35: om bewustzijn te kweken.
Voorbeeld van wat mogelijk is: bij de Houtmankade ligt een boot die volledig van plastic is gemaakt en dan met name van plastic dat is gevist uit de Amsterdamse grachten door samenwerking met het project De Groene Grachten, indertijd mede opgezet door de helaas veel te vroeg gestorven ruimtevaart- en milieu pionier Wubbo Ockels.
Amsterdam Rooftop Solutions was er ook. En sprak over de tientallen vierkante kilometers ongebruikte Amsterdamse dakruimte. Daar kunnen natuurlijk zonnepanelen op worden geplaatst maar ook kunnen daken eenvoudigweg wit worden geschilderd waarmee de gemiddelde temperatuur in de stad weer iets normaler wordt. Ook kunnen er tuintjes op daken worden aangelegd wat dan door de isolatie die dat oplevert de stookkosten voor wie daar onder woont of werkt omlaag brengt. Natuurlijk kunnen de daken ook worden gebruikt voor Urban Farming: ofwel spercieboontjes van eigen dak! Er is al een project gestart waarbij regenwater op een dakreservoir wordt opgevangen en later langzaam in het riool wordt gestort om dit riool te ontlasten bij zware regenval. Zeer veelbelovend, vind ook de gemeente.
Laatste spreekster was een dame die een mobiele app had ontwikkeld die het consumenten makkelijker moet maken het verpakkingsmateriaal van de zojuist aangeschafte spullen direct gescheiden in te leveren: het appje geeft aan waar de dichtstbijzijnde papierbak staat, waar je oude batterijen kunt inleveren en dergelijke. Wie dat netjes doet verdient daarmee punten waarmee (in de toekomst) korting kan worden bedongen bij deelnemende winkeliers. Je koopt iets en onderweg naar huis lever je de plastic verpakking al in bij een innamepunt. Ofwel: shop en drop.
Alle sprekers haalden aan dat het wel degelijk ook de bedoeling was uiteindelijk geld te verdienen met hun projecten. Het milieu redden is natuurlijk helemaal prima maar de tijd van de hippies op geitenwollen sokken die alles deden voor de liefde voor de natuur is toch echt voorbij.
In de pauze was er gelegenheid om gebruik te maken van een ruiltafel: ongewenste (kerst)cadeautjes konden worden geruild tegen (al dan niet tweedehands) leuke meuk van andere bezoekers. Ik ruilde een overtollige fles wodka (had er een stuk of acht gekregen op mijn verjaardag en zoveel drink ik nu ook weer niet) voor een gesigneerde CD van de singer/songwriter die de avond met live muziek opluisterde: Joep van Leeuwen.
Links:
http://www.theoceancleanup.com/
http://www.degroenegrachten.nl/
http://amsterdamrooftopsolutions.com/
zeven reacties op "Een wat? Een Träff"
Een korte toelichting op de Shop&Drop-app voor JohnN: het gaat niet alleen om het scheiden van verpakkingen, maar bijvoorbeeld ook zodat je als je nieuwe schoenen gaat kopen je oude paar in kunt leveren (onderweg of bij of in de winkel, zodat je geen aparte ritjes hoeft te maken). Natuurlijk is het beter om problemen bij de bron aan te pakken, maar dat neemt niet weg dat je ook op andere manieren een verschil kan maken.
Ik hoop jullie allemaal op een volgende TRÄFF te zien!
Maar als hartstochtelijk supporter van Greenpeace vind ik het vaak allemaal te langzaam gaan zonder af te doen aan alle goedwillende initiatieven. Ik ben helaas ongeduldig, want het moet allemaal veel sneller. Ocean Cleanup bijvoorbeeld is een gesponsord pilot-project dat veel grootschaliger zou moeten worden opgepakt, de multinationals doen dat pas als er goed geld mee te verdienen valt.
We waren zo blij met dat multi-toepasbare plastic in de naoorlogse jaren dat het op grote schaal natuurlijke materialen verdrongen heeft. Niemand maakte zich druk wat er verder gebeurt met al dat niet-afbreekbare spul dat als een vloedgolf over ons heen is gekomen. De nadelen zijn allang bekend: 1. grondstof uitputting want het komt uit aardolie voort. 2. hardnekkig zwerfvuil dat kapitalen kost om te verwijderen. 3. bedreiging omdat de vervuiling is al doorgedrongen is tot de meest afgelegen natuurgebieden.
Wie schathemelrijk geworden is van de plastic productie heeft geen boodschap aan de gevolgen. De ''cradle to cradle'' gedachte komt te laat op gang...
De alternatieven zijn er, biologisch afbreekbaar plastic voor alle toepassingen waar maar korte levensduur nodig en terug naar papier en karton overal waar het kan.