Home > > Bellamybuurt steeds minder blij met De Hallen

Bellamybuurt steeds minder blij met De Hallen

De Hallen - Google Streetview

Onlangs stond In Het Parool het artikel ‘De Kinkerbuurt is leuk/te leuk geworden’. Vooral het tweede deel van deze titel spreekt veel bewoners uit de Kinkerbuurt/Bellamybuurt zeer aan. Onze buurt is door de enorme toeloop op De Hallen en de overlast die dit veroorzaakt zo leuk geworden dat er bewoners zijn die zich niet meer veilig voelen en zelfs willen verhuizen.
Dit blijkt uit een onderzoek dat ik onlangs deed onder honderden buurtbewoners. Meest genoemde ergernissen zijn: talloze fietsen die stoepen en doorgangen blokkeren; grote verkeersdruk in de nauwe straten, inclusief gevaarlijke situaties; bewoners kunnen geen parkeerplek meer vinden; geluidsoverlast door muziek en bezoekers die tot diep in de nacht lawaai maken; bezoekers die in portieken plassen en overgeven; stankoverlast van de Foodhallen; vuil en rommel op straat. Handhaving op al deze gebieden ontbreekt vrijwel volledig.

Bewoners wonen vaak al tientallen jaren naar volle tevredenheid in deze buurt en accepteren de reuring die bij het stadsleven hoort. Met de komst van De Hallen is de balans tussen wonen en recreatie echter volkomen doorgeslagen naar de verkeerde kant. Dagelijks ervaren wij tot diep in de nacht extreme overlast en voelen velen zich ernstig aangetast in hun wooncomfort. Ondertussen is het stadsdeelbestuur vrijwel onzichtbaar en wordt er geen actie ondernomen om de overlast aan te pakken. Veel bewoners voelen zich zelfs misleid, omdat er destijds een op de buurt gerichte voorziening is beloofd. De realiteit is anders.

Bovendien staat er nog meer horeca gepland. Op de hoeken van de Ten Katemarkt komen terrassen en er zijn vergunningen afgegeven voor nog eens twee hotels. Zo wordt de dichtstbevolkte buurt van Amsterdam langzamerhand een van de grootste uitgaanscentra van de stad dat dagjesmensen uit heel Nederland moet trekken. Dit past precies in het gemeentebeleid om het door toerisme overbelaste centrum te ontlasten en te verspreiden over omliggende woonbuurten.

Tekenend is de verspreking van stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki tijdens een buurtbijeenkomst op 8 december dat (..) het geen zin heeft om met de centrale stad te praten, omdat er al was besloten dat dit een uitgaansgebied zou worden.

Kortom, onze bestuurders hebben zich er bij neergelegd dat de Kinkerbuurt onderdeel wordt van Openlucht Museum Amsterdam, waar bewoners helaas aan het kortste eind trekken. Daarom zou ik de titel van het artikel in Het Parool van 5 januari willen veranderen in: ‘De Kinkerbuurt is leuk voor toeristen/een ramp voor de bewoners.’

Bart Nooij is bewoner van de Bellamybuurt. Dit artikel stond eerder in het Laatste Woord van het Parool.


acht reacties op "Bellamybuurt steeds minder blij met De Hallen"

Terrence
-1-  Terrence:
Aan de andere kant brengen al die mensen ook weer geld in het laatje waar de buurt van kan worden opgeknapt. Aan de politici nu om dat geld daar dan ook daadwerkelijk voor te gebruiken.
Arnoud
-2-  Arnoud:
Die laatste zin legt meteen de vinger op de zere plek. ;-)
JohnN
-3-  JohnN:
Vroeger hoorde je nog wel eens over ''oormerken'' of zoiets?
Overigens, misschien moeten al die nieuwe uitbaters nog wat ''inburgeren'' in de buurt, geef ze nog wat tijd...
Adrie
-4-  Adrie:
Nou sommige mensen kunnen ook wel heel zuur zijn zeg. Ik ben blij met alle reuring. Leuk dat er eens wat wordt ondernomen in onze buurt, die hier een hele grote boost van krijgt. Ik neem die drukte graag op de koop toe. Laten we blij zijn dat er wat gebeurt om de verloedering tegen te gaan...
Guus R
-5-  Guus R:
In de jaren zeventig/tachtig maakte ik in Parijs en Londen reportages over soortgelijke een tweede leven gekregen hebbende centra. Niet alleen 's avonds maar ook overdag was daar het nodige te beleven. Tijdens geen enkel bezoekje heeft de Hallen me ook maar één seconde geboeid. Het is niet meer dan een hoop lawaai, er zijn alleen maar veel te duur geprijsde modieuse gerechten verkrijgbaar. Hoe lang zullen de Hallen nog 'hot' zijn? De grossomodo oppervlakkigheid van de meeste bezoekers indachtig hooguit tien jaar, daarna zit de buurt opgescheept met de investeringen die men niet had moeten doen. Zowat vierhonderd meter vandaan wonend prijs ik mij gelukkig dat ik niet dag en nacht de hinder heb van deze geestelijke leegheid, ondertussen heb ik zo`n heimwee naar de museumtrammetjes van weleer.
Bart
-6-  Bart:
Beste Adrie,

Het is mooi dat jij blij bent met De Hallen en houdt van reuring. Ik hou ook van reuring. Ik weet wat dat is, want ik woon al 30 jaar naast de Ten Katemarkt en mijn leven lang al in de stad. Maar ik heb het niet over reuring, maar over extreme overlast. Hebben de dronken bezoekers van De Hallen b.v. al bij jou in je portiek gepist en gekotst midden in de nacht? De horeca mag in de weekenden namelijk tot 03.00 uur open zijn in de dichtst bevolkte wijk van Amsterdam. Of woon jij net iets te ver van de ingang op het Bellamyplein om dat mee te maken? Of heb jij al, zoals een van mijn buren onlangs is overkomen, een dronken man in de hal van je woning gehad om je te bedreigen?
Geloof me, met reuring is niets mis, maar ik heb het over een heel andere categorie overlast. Als ik dan zie wat de verdere plannen nog zijn voor de buurt, hou je hart dan maar vast. De Bellamybuurt gaat een mega uitgaanscentrum worden dat ook buitenlandse toeristen moet gaan trekken. Ik heb daarom veel reacties gehad van buurtbewoners die willen verhuizen. Kreeg ik laatst ook nog een mail van iemand die al een tijdje plannen had om een woning in de Bellamystraat te kopen, maar er nu van afziet vanwege de extreme drukte en overlast. Noem dat maar zuur
Herbert
-7-  Herbert:
Ik ben er nu een paar keer geweest. In het begin was alleen de passage open. Dinsdag zou ik met een kennis een late lunch gaan doen. Wat me opviel dat er alleen maar überblank bakfietsenvolk zat. Er waren een paar gekleurde mensen, die waren de tafels aan het afruimen.
Maar het leek wel of we in een reservaat waren. Het leek wel Orania. Gegeten hebben er niet. Een paar meter verderop zaten een paar dames die flink met de eau de toilette in de weer waren gewest.
We zijn maar naar een echt café gegaan. Een klef wit kadetje met een gehaktbal met mosterd. En wat biertjes er bij. Een godenmaaltijd!

Wat we ons afvroegen wat er gebeurd als hipsters niet meer in de mode zijn. Wat moeten we met al die hipsterhutten doen?
Yolanda
-8-  Yolanda:
Ik woon al 26 jaar op de hoek Kinkerstraat Ten katestraat, De overlast is erg en wordt naar het schijnt nog erger na vele klachten te hebben ingediend verscheen er een mevrouw van het stadsdeel die gesprekken voert tussen de bewoners en de horeca zaken in de buurt, ik kreeg wat kaartjes om buro handhaving te kunnen bellen zowel s,nachts als in de weekenden, die blijken dan niet aanwezig en verwijzen weer naar de politie die niets doet, ze vertelde dat het om een tijdelijke vegunning gaat maar na het zien van het dure en op maat gemaakte meubilair heb ik daar geen enkel vertrouwen meer in, ik heb de kaartjes verscheurd en gebeld met de mededeling dat ik het er maar bij laat zitten, zelfs op zondagen en in de avonden geen enkele rust meer, s.nachts wakker worden van gillende dronken jongeren, vaak gewoon Nederlanders hoor, ik geloof dat ze Hipsters genoemd worden?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.