Home > > Wat moet er in de Amsterdamse geluksindex?

Wat moet er in de Amsterdamse geluksindex?

Drukte in de stad

Elk jaar in januari presenteren de Amsterdamse binnenstadsondernemers de Amsterdam City Index over de economie van de binnenstad. Waar blijft de Amsterdam GeluksIndex van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad? Hoe goed gaat het met de leefbaarheid van hun stad?

Wereldwijd groeien steden. Ook voor Amsterdam biedt dit kansen. Meer talent brengt nieuwe innovaties die er internationaal toe doen, meer starters en meer werk. Maar die groei leidt ook tot meer bewoners, forenzen, studenten en bezoekers. De stad is daardoor veel drukker geworden. Die drukte maakt de stad gezellig, maar kan de stad ook minder aantrekkelijk maken.

Drukte wordt overlast als het je persoonlijk raakt. Elk weekend dronken toeristen in je huis. Gillende mensen op het terras onder de slaapkamer. Drugsdealers die steeds agressiever hun koopwaar aanbieden. Bezopen toeristen op de bierfiets die ‘achtung Polizei’ gillen bij het Anne Frank Huis. Zit die drukte tussen de oren of is er echt een probleem?

Burgemeester van der Laan erkende in zijn nieuwjaarsrede dat er wat aan de hand is en noemt concrete voorbeelden als de hotels die de woonruimte verdringen, het fietsparkeren en de drukte op straat. De grenzen van wat de binnenstad kan absorberen zijn bereikt. Er is meer balans nodig tussen wonen, werken en ontspannen.

De gemeente start daarom een project ‘Balans in de stad’. Het uitgangspunt is dat Amsterdam blijft groeien. Door die groei ontstaan helaas ook knelpunten, zoals een intensiever gebruik van straten en parken, meer afval op straat, oneigenlijk gebruik van woonruimte en wachtlijsten voor woningen, scholen en sportverenigingen. Het project ‘Balans in de stad’ werkt aan een strategie die enerzijds korte termijn maatregelen kent die (het gevoel van) drukte verminderen en anderzijds voor de langere termijn maatregelen uitwerkt voor het opvangen van de gevolgen van de verdere verstedelijking van de metropool. Er wordt gekeken naar het absorptievermogen van de Amsterdamse regio en de spreidingsmogelijkheden voor bezoekers in tijd en plaats.

Maar, hoe bereik je balans als je niet weet wat bewoners betekenen voor de stad? Als iets niet wordt gemeten, dan bestaat het niet. Je zit dan in de dode hoek van mensen die het beleid bepalen. Daarom is de Amsterdamse GeluksIndex nodig om beleidsmakers een handje te helpen de leefbaarheid te bewaken.

Het begrip leefbaarheid kent veel gezichten. Het gaat in essentie om zes thema’s:

  1. Gezond kunnen leven.
  2. Je vrij kunnen verplaatsen.
  3. Je veilig voelen.
  4. Wat je nodig hebt in de buurt kunnen vinden.
  5. Geen overlast ervaren.
  6. Waardevol zijn voor bewoners en ondernemers.

De Amsterdamse GeluksIndex zou voor elk van deze vijf thema 6 tot 8 meetbare en gevalideerde indicatoren kunnen omvatten die per thema een score opleveren, en die opgeteld resulteren in de totale index. Ik nodig iedereen uit om suggesties te doen voor de ontwikkeling van de Amsterdamse GeluksIndex.


twee reacties op "Wat moet er in de Amsterdamse geluksindex?"

JohnN
-1-  JohnN:
''De Amsterdamse Geluksindex'' Jemig de pemig, bestaat die?
Suffie
-2-  Suffie:
Euh... John, volgens mij is dit een pleidooi om er eentje in te stellen....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.