Home > > Waarschuwingsborden

Waarschuwingsborden

Foto Paul Hermans

Verleden jaar heb ik meegedaan aan de verkiezingen voor nachtburgemeester van Amsterdam. Het leek me erg leuk en boeiend om die functie te mogen vervullen. Ik ben gek op de Amsterdamse horeca en heb nog steeds het idee dat ik daar, nog meer dan nu, mijn steentje aan bij zou kunnen dragen. Ik heb toen verloren. Dat was jammer. 

Maar achteraf was ik er ook wel weer blij om. Ik gunde het de huidige nachtburgemeester dat hij gewonnen had. Ook omdat ik me op het moment dat ik me beschikbaar stelde niet realiseerde hoeveel werk daar in zat. Maar ook dat je dan wel weer erg veel 's nachts op stap moet. Ik word natuurlijk ook een dagje ouder en je wilt ook niet de geschiedenisboeken in als de eerste nachtburgemeester die elke avond om elf uur naar bed wil.

Maar ik was helemáál erg blij dat ik verloren had toen er bij het Amsterdam Dance Event drie doden vielen door slechte XTC. Als nachtburgemeester valt dat toch ook onder je verantwoordelijkheid. Helemaal bij het ADE. Ik vond toen dat iedereen nogal lauw reageerde op die doden. Eigen verantwoordelijkheid, je doet het zelf, moet je maar uitkijken, waren enkele commentaren die ik hoorde in de media. Ik was het daar zeer mee oneens.

Maar nu met die vervuilde heroïne/cocaïne problemen die er in de stad zijn denk ik weer, moet dat nou. Moeten er echt overal van die borden met waarschuwingen staan? Het is toch niet zo dat de hele Amsterdamse bevolking aan de dope zit? Er wonen in Amsterdam toch ook heel erg veel mensen die geen drugs gebruiken en die elke ochtend gewoon naar hun werk gaan. Ikzelf heb bijvoorbeeld nog nooit een coffeeshop bezocht en toch word ik vaak door toeristen aangesproken over hoe blij zij zijn dat die zaken er zijn. Meestal zien ze er daar dan ook naar uit.

Maar goed, die grote matrix borden storen me dan ook weer. Helemaal omdat het blijkbaar voor het merendeel toeristen zijn die ermee te maken hebben. Want waarom kom je nou eigenlijk naar mijn stad? Alleen maar omdat je hier drugs kan gebruiken of kom je ook nog iets leuks doen? Waarom moet ik tegen zo'n waarschuwing aankijken als ik 's morgens vroeg met mijn pakje brood onder mijn arm op de tramhalte sta om naar mijn werk te gaan. Blijf er dan vanaf met je poten. Het is ook nooit goed met die waarschuwingen. Of het is te veel of te weinig.

Maar mijn god, je kind zal maar een weekendje naar Amsterdam zijn en ze zullen hem maar dood vinden op zijn hotelkamer. Dan zijn al die waarschuwingen te weinig...


drie reacties op "Waarschuwingsborden"

Suffie
-1-  Suffie:
Dat leg je mooi neer, Ronald. Ik vind het geen pan, die borden, het is slecht voor het imago van de stad en het zet ons neer als onmachtig. Als we er echter maar één onnozele brit mee kunnen redden van een hele lullige en onnodige dood, vind ik het al helemaal gerechtvaardigd.
JohnN
-2-  JohnN:
Elke plek verwerft zich een imago, Amsterdam als drugsparadijs, zoals Thailand voor weer wat anders. Moeilijk af te komen want het is niet vanzelf gekomen. Die borden maken het er niet makkelijker op.
Maar ik begrijp je ergernis wel, lang geleden kwam ik in Zuid Afrika. Overal waar reizigers binnenkwamen stonden borden in drie talen te waarschuwen dat geslachtsgemeenschap met gekleurde mensen 9 jaar gevangenisstraf oplevert. Apartheid ja. Ik vond die borden beledigend. Voor de gekleurde bevolking zowel als voor de reizigers.
Herbert
-3-  Herbert:
Openheid is ook een deel van je imago. Je kan beter eerlijk zijn dan net doen alsof er niets aan de hand is. The Washington Post was lovend over de aanpak: http://www.washingtonpost.com/blogs/wonk..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.