Home > > Geen tijd om sociaal te zijn

Geen tijd om sociaal te zijn

Foto Terrence Weijnschenk

Zijn Amsterdammers asociaal? Dit vroeg ik mij weer eens af toen ik een bus instapte, "Goedemorgen" zei tegen de bestuurder en merkte dat ik de enige was die dat deed.
Vanwege mijn werk kom ik regelmatig in andere gemeentes en daar geldt doorgaans het omgekeerde: wanneer iemand niet het bestaan van de buschauffeur erkent wordt hij of zij heel raar aangekeken. Het is daar blijkbaar normaal om 'goedemorgen' te zeggen. Waarom in Amsterdam dan niet?

Desgevraagd zei een mevrouw: "Daar heb ik geen tijd voor, meneer!" en ook een jongeman die ik aansprak op zijn gedrag mompelde: "Geen tijd."

De Amsterdammer zal dan ook erg blij zijn met de in opmars zijnde betaalmethode in winkels: het betaalpasje hoeft nog maar in de buurt te komen van het betaalapparaat en de boodschappen worden afgerekend. Nu moet meestal nog het pasje in een gleuf worden gestoken en een vier-cijferige code worden ingetoetst. De nieuwe betaalmethode bespaart de consument toch al gauw zo'n drie hele seconden.

Geen fietsen in de weg zetten svp

[Klik voor hele afbeelding]

Voor de ingang van een supermarkt bij mij in de buurt stond een fiets voor de deur. Mensen konden er daardoor slechts met moeite in of uit. Ik wachtte geduldig op de eigenaar en las intussen verder in een boek op mijn mobiel die ik ook als e-reader gebruik. De dame van wie de fiets bleek te zijn keek zeer verbaasd toen ik haar vroeg waarom zij haar fiets zo asociaal parkeerde en schreeuwde het bijna uit: "Ja maar, het is maar voor tien minuutjes en ik heb haast!"

Scheldkanonnade
Vervolgens begon zij op mijn vraag rustig uit te leggen waarom zij niet de moeite had genomen de fiets anderhalve meter meer naar opzij te plaatsen zodat anderen er geen hinder van zouden hebben. Al die tijd hield zij vol dat zij aldus handelde uit haast. Ik vertelde haar dat zij geen haast had, wat mij op een scheldkanonnade kwam te staan terwijl ik probeerde uit te leggen dat als zij daadwerkelijk haast zou hebben zij niet een paar minuten zou spenderen aan het verklaren van haar eigen asociale gedrag.
Om te voorkomen dat ik onvrijwillig in het ziekenhuis zou belanden liet ik haar maar - tierend en vloekend - gaan.

Gevonden Voorwerpen
Kan de conclusie worden getrokken dat Amsterdammers asociaal zijn en geen tijd hebben om zich netjes te gedragen tegenover de medemens? Nou, nee. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Amsterdam wereldwijd hoog scoort waar het gaat om het bij Gevonden Voorwerpen inleveren van gevonden portefeuilles. Tip: ook al heeft u geen kinderen, stop een foto van een baby in uw portemonnee om de terugbezorgkans met 30 procent te verhogen! Die tip kreeg ik van de meneer die namens het GVB het loket Gevonden Voorwerpen bemant en die mij keurig mijn sporttas met volledige inhoud terugbezorgde.

New York
Ook blijken Amsterdammers erg vriendelijk waar het gaat om het helpen van toeristen met raad en daad. Jammer dan toch dat het filiaal van Albert Heijn op het Haarlemmerplein met een groot bord mensen moet verzoeken zich niet asociaal te gedragen: 'Wilt u alstublieft uw fiets niet voor de ingang parkeren?' U leest het goed: tegenwoordig moet het mensen verteld worden dat het blokkeren van een ingang niet handig is voor andere mensen. Uit zichzelf kan men dat blijkbaar niet meer bedenken.

Bij al mijn bezoekjes aan verschillende steden kwam ik maar één stad tegen waar de bewoners zich met net zoveel haast en egocentrisme doorheen bewegen als in Amsterdam. En dat was New York. Maar ja, heette die stad niet ooit Nieuw Amsterdam?

trefwoorden.
ouder:
Decemberavond
nieuwer:
Straatbeeld

vijf reacties op "Geen tijd om sociaal te zijn"

Edwin
-1-  Edwin:
Hoe herkenbaar. Je blijft je inderdaad verbazen... Soms neem ik nog wel eens de moeite een asociaal geplaatste fiets een stukje verderop te zetten. Wie weet valt het kwartje bij een enkeling...
Arnoud
-2-  Arnoud:
Onvrijwillig in het ziekenhuis belanden? Ik dacht dat jij een getraind vechtsporter was? ;-)
Suffie
-3-  Suffie:
Al weer een tijdje rollen allerlei deskundologen over elkaar heen om een sociologische, antropologische of psychologische duiding te geven aan het feit dat mensen steeds asocialer worden. De één heeft het over de tijdsdruk van ons maatschappelijk tempo, de ander roept dat het een gevolg is van de anti-autoritaire en individualistische opvoedingen uit de jaren zeventig. De theorie waar ik nog het meest mee heb is het verhaal dat ook verklaart waarom varkens elkaars staart afbijten en kippen elkaar blind pikken als er teveel van in een te kleine ruimte verblijven. In Amsterdam is de bevolkingsdruk zo hoog, dat mensen zich naar binnen keren om zich te kunnen afsluiten van de doorlopende aanwezigheid van anderen in hun omgeving. Wie over straat loopt moet daarnaast continu om zich heen kijken om niet tegen iemand anders aan te lopen. Die tegengestelde prikkels veroorzaken onrust, irritatie of zelfs agressie, zich uitend in egoïstisch of confronterend gedrag.

Het verklaart ook waarom mensen wel bereid zijn om grof te doneren aan goede doelen en gevonden voorwerpen terug te bezorgen, daarbij is namelijk geen sprake van opgedrongen contact met andere mensen.
Terrence
-4-  Terrence:
@Edwin: ik liep eens een dierenwinkel in om aan klanten en personeel te vragen wie met zijn fiets de ingang blokkeerde. Niemand reageerde. Ik zette dus de fiets zelf maar opzij waarna een man woedend de winkel uit rende: 'Blijf met je poten van mijn fiets af!' -'Waarom reageerde jij zojuist niet toen ik vroeg welke aso zijn fiets voor de deur had gezet?' Je raadt zijn reactie waarschijnlijk al: 'Ik had haast!'

@Arnoud: Vooral om de dienstdoende arts uit te leggen welke botten ik had gebroken en hoe...;-)

@Suffie: dank je voor de interessante aanvulling!
Guus R
-5-  Guus R:
Enkele weken geleden liep ik rond 22.30 uur door de uitgestorven Declercqstraat. Bij de dikkedamesmatenkledingwinkel nabij de Elisabeth Wolffstraat stond een fiets overdwars zodat men er omheen moest lopen. Waarom zetten mensen hun fiets niet in de looprichting? Drie seconden meer tijd tijdens het neerzetten, drie seconden minder tijd tijdens het wegfietsen. Net zoals Terence Wijnschenk hoor ik mensen vaak "Ik heb geen tijd" zeggen. Mijn steevast een niet begrijpende blik opleverende wedervraag is altijd: "Dokter, ligt uw patiënt al op de operatietafel?" Ik zette de fiets in Declercqstraat in de rijrichting en liep door. Net zoals Edwin zet ik weleens een fiets een stukje verder op de hoek, één keer ben ik half verscholen blijven wachten tot de eigenaar naar buiten kwam, zowat tien minuten in complete verwarring naar zijn fiets zocht, net niet de 1-1-2 belde. Eén keer omdat ik de allergrootste moeite had om mijn lachen in te houden, me daardoor te verraden. Men zou zulke dingen moeten filmen en op 'You Tube' moeten zetten. Hopelijk leren de mensen er iets door..!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.