Home > > Gif en groen in Amstelveen

Gif en groen in Amstelveen

Entente Floriale Europe

Amstelveen won in Hongarije laatst een prijs: groenste stad van Europa. Daar waren ze natuurlijk erg verguld mee. Het gemeentebestuur klopte zichzelf ermee op de borst en ging vervolgens lekker door met het gebruik van Roundup om de stoepen onkruidvrij te maken. Roundup (van de beruchte fabrikant Monsanto) is een onkruidbestrijdingsmiddel dat giftig is voor bijen, maar ook schadelijk is voor kinderen. Amsterdam is er om die reden al mee gestopt.

Het product wordt volgend jaar sowieso verboden, maar de verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren in Amstelveen gaan door tot het gaatje. Vorig jaar kreeg ik toevallig de gelegenheid om de wethouder erop aan te spreken. Hij kronkelde zich in wat moeilijke bochten om het gebruik te vergoelijken en vond het uiteindelijk allemaal zo erg niet. Roundup is tenslotte een relatief goedkope manier om de straten onkruidvrij te houden. En zo gaat geld weer boven gezondheid.

Toch voelen de gemeentelijke gifmengers volgens mij ergens wel nattigheid. Ze hebben destijds een paar stoere quads aangeschaft om het spul te spuiten, maar laatst zag ik bij een kinderspeelplaats een apparaat aan het werk dat het onkruid wegbrandde. Hopelijk zijn de dagen van de quads dus geteld.
Toch blijft het uitermate wrang en onbegrijpelijk dat een gemeente die het groen zo prachtig op orde heeft, zelfs de bermen inzaait met wilde bloemen en planten, op het vlak van onkruidbestrijding zo’n uitermate belabberd figuur slaat. Eén van de criteria voor het winnen van de prijs is nota bene 'Responsible use of chemical products'. De jury heeft blijkbaar op dit punt zitten slapen of op zijn minst een oogje toegeknepen.

Onkruidbestrijding met de brander.

[Klik voor gehele afbeelding]

Ik probeer me te herinneren hoe de straten er vroeger eigenlijk bij lagen. Ze waren niet overwoekerd door onkruid. Of hadden ze toen nog een ander gemeen spulletje om al dat verderfelijk groen binnen de perken en buiten de stoepen te houden?


twee reacties op "Gif en groen in Amstelveen"

wk
-1-  wk:
We hadden vroeger welzeker een milieuvriendelijke strategie om het onkruid te bestrijden: Werknemers van de plantsoenendienst. Met een schoffel. Al lang geleden wegbezuinigd, natuurlijk. Voorbij, voorbij, voorgoed voorbij. Of zouden we in de Participatiesamenleving de bewoners zélf aan het werk kunnen zetten?
JohnN
-2-  JohnN:
Dat kan wel hoor! En ik ben niet tegen dat soort participatie: geef de aanwonenden het recht om de stoep voor hun huis te "adopteren". Op plekken waar niet gelopen wordt: Bloembakje plaatsen naar eigen inzicht, mits een beetje bijgehouden. Moet je zien hoe gezellig zo'n buurtje daar van wordt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.