Iedereen kent de grote gele borden langs de weg die ons informeren over allerlei ongemak dat daar gaat plaatsvinden: afsluitingen, werkzaamheden, omleidingen, beperkingen en wijzigingen.
Ze hebben gemeen dat ze dikwijls meer verwarring stichten dan duidelijkheid.
'Verkeerssituatie gewijzigd' staat er soms jarenlang.
Maar hoe dan? Of: alweer?
'Pas op! Nieuw wegdek. Langere remweg!' Dat is er zo eentje waar je als automobilist eigenlijk helemaal niets mee kunt. Moet je één seconde eerder gaan remmen? Het bord blijft meestal staan totdat de eerste gaten en kuilen alweer in het wegdek zitten.
Het ingewikkeldst zijn de borden die afsluitingen, werkzaamheden en omleidingen aankondigen.
Een fictief voorbeeld: 'Sint Jorissingel afgesloten van 1/8 t/m 12/9 op ma t/m vr tussen 9 en 17 uur. Winkels bereikbaar.'
Wanneer je niet bekend bent in de buurt vraag je je direct af: ligt die Sint Jorissingel op mijn route en ga ik daar problemen mee krijgen?
Sommige borden bevatten een enorme lap belangrijke informatie. Dat is ergerlijk en onveilig. De tekst staat ook nog eens vol afkortingen. Als weggebruiker word je geacht die informatie binnen een fractie van een seconde in je op te nemen. Je raakt bevangen door paniek: ik had dit moeten lezen maar ik ben er al voorbij! Ondertussen rijd je bijna een fietser voor z'n donder.
Wanneer je niet beschikt over een fotografisch geheugen zul je zes keer opnieuw langs het bord moeten rijden om aan alle wurgende onzekerheid een einde te maken.
Wat kan er aan dit probleem gedaan worden? Niets. Wegbeheerders zijn blijkbaar niet in staat of bereid de informatie duidelijker en bondiger te formuleren. Wij kunnen slechts bidden niet plotseling in een metersdiep gat te belanden. Of omsingeld te worden door woedende verkeersregelaars.
Een reactie op "Een fotografisch geheugen"