VVD Amsterdam wil met freezones voor horeca en winkels een impuls geven aan de economie en leegstand tegengaan. VVD Fractievoorzitter Marja Ruigrok: "Ondernemers moeten kunnen ondernemen in plaats van zich bezig te moeten houden met belemmerende regelgeving en bureaucratie. Freezones zorgen voor een totaal nieuwe dynamiek in buurten en geven impulsen aan initiatieven van zowel ondernemers als bewoners."
Dat is een mooie gedachte voor ondernemers, die wel houden van regelvrije en vooral van belastingvrije regio’s. Op 3 december vergadert de gemeenteraad over de plannen. Toch zie ik ook beren op de weg bij het realiseren van die regelvrije- of –luwe zones in Amsterdam. Kan het misschien nog slimmer?
Ondernemerschap
De helft van de startende ondernemers in horeca en retail in Amsterdam stopt na een jaar en laten de maatschappij achter met de onbetaalde rekeningen. Velen vergissen zich in het ondernemerschap dat een eigen bedrijf vergt, de investeringen in de aanloop en niet in de laatste plaats ontbreekt het vaak aan een onderscheidend ondernemingsplan.
Amsterdammers hebben echt niet nog meer wafelzaken, biertuinen, burgerbakkers, ticketverkoper en koffiejuweliers nodig. Die verdringen elkaar enkel maar.
De vraag is of echte ondernemers zich laten belemmeren door regelgeving en bureaucratie? Er ligt geen enkel onderzoek aan die stelling ten grondslag. Elke keer weer verwijzen naar het deurtje van Kuyt of de drankjes bij Books&Bubbles is niet geloofwaardig.
De ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oevers is een inspirerend voorbeeld van ondernemers die er echt voor gaan. Andersom beschremen veel regels vaak ook de ondernemers zelf weer op hun beurt. Ze zorgen voor een eerlijk speelveld.
De Amsterdamse economie is meer dan alleen maar winkels en horeca. Investeren in ondernemerschap in bijvoorbeeld de creatieve en ICT-sector levert een grotere bijdrage aan de Amsterdamse economie. Geef die ondernemers ook alle ruimte in de freezones. De Amsterdam Economic Board heeft niet voor niets 8 sectoren aangewezen met een economische impact die ver buiten Amsterdam reikt. Daar zitten de kansrijke broedplaatsen. Geef die dan ook een plek in de freezones. Dat zet echt zoden aan de dijk.
Samen met bewoners
In de plannen worden de bewoners en andere ondernemers (niet zijnde horeca en winkels) in het geheel niet genoemd. De bewoners zijn straks toch de klanten van de ondernemers die zich in de ‘free zones’ gaan vestigen? Daarnaast hebben die bewoners belang bij een goede balans tussen wonen, ondernemer en ontspannen in hun buurt. Zonder hen gaan de plannen niet slagen. Ook in het Project CentrumXL en het Project 1012 is de gemeente vergeten de ‘bondgenoten’ bij de ontwikkeling een stem te geven.
De vraag is of de freezones echt gaan bijdragen aan meer leefbaarheid en economische vitaliteit van die buurten als de bewoners geen stem krijgen. Ik zie in de plannen geen concrete suggesties voor de impuls die de gemeente wil geven aan initiatieven van bijvoorbeeld de bewoners.
Kan het beter?
Ik heb vier adviezen voor het verbeteren van de plannen:
- Onderzoek in hoeverre uitbreiding van horeca en winkels in de buurten waarvoor de plannen worden gemaakt daadwerkelijk, voor langere termijn, goed is voor de economie. Kijk hierbij ook naar de belangen van de bewoners en bestaande ondernemers.
- Leg concrete criteria vast op basis waarvan de gemeente straks, met bewoners en ondernemers, gaat evalueren of de freezones geslaagd zijn.
- Onderzoek in hoeverre regelgeving en bureaucratie daadwerkelijk de goede ondernemers in de weg staat en waarop de pilot zich dus vooral moet richten, zodat deze ‘lessons learned’ ook ondernemerschap buiten de freezones kunnen stimuleren.
- In het voorstel worden de bewoners nergens genoemd. De plannen voor de freezones zouden juist ondernemers en bewoners als bondgenoten moeten verbinden. Zorg dat bewoners een stem krijgen bij het opstellen van de concrete plannen en de evaluatie van de pilots.
De Freezones zijn een prima plan als ze daadwerkelijk gaan zorgen voor een nieuwe dynamiek in buurten en een impuls gaan geven aan initiatieven van zowel ondernemers als bewoners.
Nu wil de VVD dat boekhandels consumpties mogen verkopen. Los van de truttigheid, dit levert je nog veel meer regels op. De Drank- en Horecawet en de diverse Warenwetten. En terecht, andere horecazaken hebben zich daar ook aan te houden.
De VVD wil ook de precario afschaffen. Dat veroorzaakt een gat in de begroting. En wie gaat dat dan betalen? Juist de burger.
En ik maar denken dat de VVD zo voor het profijtbeginsel is. Geldt blijkbaar niet voor de eigen achterban.
Laten we nu eens aandacht geven aan echte ondernemers.