Home > > Politieke column: Overvolle werkweek

Politieke column: Overvolle werkweek

Voorzittershamer

Hoe ziet de werkweek van een lokaal politicus eruit? Die vraag is me vaak gesteld toen ik deelraadslid was in Nieuw-West, en ook als lid van de bestuurscommissie hoor ik hem geregeld. Eerst even een wijdverbreid misverstand wegnemen: voor wie geen wethouder of stadsdeelbestuurder is, geldt de lokale politiek niét als een fulltime baan. Sterker nog: daar wringt het soms flink mee. De politiek is namelijk een perpetuum mobile, een immer doordraaiende machine.

We doen dit dus naast ons werk, net zoals een ander actief is voor Amnesty, een voetbalclub of de voedselbank. Vrijblijvend is onze politieke inzet natuurlijk niet, want we zijn voor vier jaar gekozen. Bovendien komt er heel wat op je af.

Goed, laat ik mijn ‘werkweek’ als politicus eens doornemen. Op elke maandagavond vergader ik met mijn eigen fractie. Soms plakken we daar een tweede vergadering aan vast, met de andere coalitiepartijen. Het is de opmaat naar woensdag, wanneer de bestuurscommissie elke week vergadert.

Het leukst daarvan vind ik de thema-avonden, waar bewoners in een vrijere setting kunnen spreken met politici en bestuurders. Laatst ging die avond over het openbaar vervoer in Amsterdam, waarbij zich een fanatieke discussie ontspon over het inkorten van bus 21 in Geuzenveld. Het was goed om daar met de buurt zo uitgebreid over te praten.

Na zulke vergaderingen is het werk absoluut nog niet klaar. Vaak moeten er moties worden geschreven, soms zijn er werkbezoeken toegezegd. Wat steeds vaker gebeurt: dat we als bestuurscommissieleden onze fracties in de gemeenteraad benaderen. Ook hier is bus 21 een goed voorbeeld: we hebben direct onze zorgen over het inperken van de buslijn gedeeld met ‘onze’ raadsleden. Als bestuurscommissie hebben we namelijk zelf geen directe invloed op GVB, regiobestuur of VVD-wethouder Litjens. Wel kunnen we lobbyen voor een beter resultaat.

Ondertussen gaat ons politieke werk gewoon door. Werkbezoeken, een waslijst aan uitnodigingen van bijzondere activiteiten in de buurt, politieke debatten, een nuttige netwerkborrel… en natuurlijk moeten we ook nog onze vergaderstukken lezen. En dat allemaal naast ons reguliere werk, dat er nog wel eens onder lijdt. Zelf ben ik als zzp’er flexibel, maar dat betekent al gauw dat het werk maar even moet wachten op de politiek.

Jazeker, dit klinkt bijna als een volledige politieke werkweek. Eigenlijk zijn we gek dat we het doen. Nou ja, we zijn gek op Nieuw-West, gek op dit mooie stadsdeel. Daarom doe ik al deze dingen graag. En o ja, soms moet ik ook nog even een stukje schrijven. Zoals nu.


twee reacties op "Politieke column: Overvolle werkweek"

JohnN
-1-  JohnN:
De vergadercultuur in het bedrijfsleven lijkt zeer inefficiënt. Ik las recent over een paar rapporten die varieerden tussen 14 en 16% voor effectief gebruikte tijd. Dat zal in de politiek niet anders zijn (eerder nog slechter?). Om het mild te stellen lijkt 't me correct om te veronderstellen dat van elk vergaderuur slechts een kwartier nuttig is geweest. Ook de neiging om alles te notuleren en weer te verspreiden vreet tijd. In het bedrijf waar ik het laatst werkte was dat vnl. controledrang, zo kon het echelon onder de hoofddirectie hun salarisklasse en emolumenten rechtvaardigen. In de politiek gaat het veel om steekspelletjes die ook al geen zoden aan de dijk zetten.
Hetlijkt me goed Jeroen om jezelf wat prioriteiten te stellen en hier en daar wat te laten vallen, waarvan je al op voorhand weet dat het niets uithaalt dan bezigheid. Ziet je partner je ook nog eens een avond!
Jeroen Mirck
Dank voor de tip, John! Natuurlijk heb je gelijk dat in het algemeen niet alle vergadertijd effectief is. Tegelijk hebben wij een controlerende taak richting het Dagelijks Bestuur, en daarbij zijn die vergaderingen onontbeerlijk om ze aan de tand te voelen. Het is dus een noodzakelijk kwaad.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.