Home > > De stad als strijdtoneel: militaire lessen voor de Stopera

De stad als strijdtoneel: militaire lessen voor de Stopera

Vliegende Brigades gaan in Amsterdam handhaven bij overlast. Ze gaan maandelijks wisselen van standplaats en worden ingezet op plekken in Amsterdam waar het op dat moment het hardst nodig is. Hierdoor kan storend gedrag en overlast op straat bestreden worden, denkt de gemeente. De handhavers kunnen binnen drie uur op een locatie worden ingezet, dag en nacht. Het zijn onze eigen 'special forces'.

De Vliegende Brigades zijn een mooie stap naar sneller en effectiever handhaving. Maar, voor handhaving zijn eerst goede regels en verordeningen nodig. Anders is er geen basis voor die aanpak en is het dweilen met kraan open. Het probleem verplaatst zich naar andere stadsdelen.

Slow politics
Het maken van nieuwe regels en verordeningen gaat langzaam in Amsterdam. Er zijn vele raadsvergaderingen, conceptvoorstellen, zienswijzen en bureaucratische stappen voor nodig om een voor heel Amsterdam geldende aanpak te realiseren. Gedegen lange termijn strategisch beleid vergt tijd; 'slow politics'.
Lastige dossiers als de snel groeiende illegale hotelverhuur, herrie op het water en hinder van geparkeerde fietsen slepen eerst jarenlang voort voordat ze op de agenda staan. Nieuwe problemen komen steeds weer op andere plekken in de stad boven. Het is een ongelijke strijd met een onberekenbare vijand; een asymmetrisch conflict. 

Asymmetrie
De vraag is of die aanpak van problemen niet veel sneller kan. Een asymmetrisch conflict win je niet met de bekende nette symmetrische maatregelen. Niet in het bedrijfsleven, ook niet bij de overheid. Dan is die onberekenbare vijand je steeds net te snel af. Er is veel te leren van militaire leiders die wereldwijd tegenover terreurorganisaties staan.

Het succes van militaire operaties wordt bepaald door de wijze waarop het leger in staat is te anticiperen op acties van de bij het conflict betrokken partijen. Optreden bij asymmetrische conflicten kent onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Je moet snel en effectief met meerdere interventies tegelijk reageren om effect te bereiken. Interventies gericht op het ontkrachten van de vijand, maar ook op het ontwikkeling van de kracht van de lokale bevolking. Dit allemaal binnen reactietijden van uren tot enkele dagen. Dat is nog eens andere koek dan de maanden- of jarenlange ambtelijke procedures.

Onverdacht
Asymmetrische problemen komen ineens uit onverdachte hoek op het radar. Zoals de straatdealers in het centrum, plannen voor bierwaterfietsen en de snelle groei van het rush-toerisme. Je kunt je er nauwelijks op voorbereiden. Snel herkennen, snel een positie bepalen, snel beslissen en snel acteren is het antwoord bij asymmetrie. Organisaties die deze besluitvormingscirkel sneller, en frequenter, doorlopen behouden hun voorsprong op de concurrent.

Beleidsmakers kunnen bij defensie veel leren over het omgaan met vijanden uit onverdachte hoek en over de noodzaak om snel, en met effect, te interveniëren. Het is tijd voor een paar stevige lessen over militair leiderschap aan de Nederlandse Defensie Academie. Amsterdam heeft, naast gedegen lange termijn strategische beleidsprocessen, A-teams voor snel tactisch beleid nodig om problemen uit onverdachte hoek doelgericht aan te pakken. Dan kunnen de Vliegende Brigades bij de handhaving ook echt effectief werken.


twee reacties op "De stad als strijdtoneel: militaire lessen voor de Stopera"

JohnN
-1-  JohnN:
Vliegende brigades... militaire aanpak, mijn mond valt open...
'Anticiperen op acties van de bij het conflict betrokken partijen'. Hoe-bedoelt-u...?
Walther Ploos van Amstel heeft een nacht slecht geslapen misschien? Of wordt hier voor de grap ons Haagse team Opstelten-Teeven geparodiëerd? (veel geschreeuw en weinig wol)
Een militaire 'leider' met aan 'A-team' dat eventjes 'doelgericht en effectief' gaat afrekenen met fenomenen als illegale hotelverhuur, lawaai op straat en bierwaterfietsen? :-)
Arnoud
-2-  Arnoud:
"De handhavers kunnen binnen drie uur op een locatie worden ingezet, dag en nacht. "
Dat lijkt me juist ontzettend traag bij overlast op straat en storend gedrag!
Maar anderzijds lijkt me het afschieten van een tankgranaat op een bierfiets wél weer reuze effectief. Heb ik altijd al eens willen doen. ;-)
Maar serieus: ik ben het met John eens dat we bij stedelijke problemen niet in militaire termen moeten gaan denken. Dat brengt handhavers maar op verkeerde ideeën. De genoemde problemen zijn niet van dien aard dat daar niet snel op gereageerd kan worden door het huidige handhavingssysteem. Of ze dat altijd doen is natuurlijk een tweede, maar dan is de oplossing dat we ze meer achter de broek zitten vanuit de politiek en waar nodig capaciteit uitbreiden. Illegale verhuur? Rijst momenteel de pan uit, dus daar tijdelijk flink meer capaciteit op zetten om het de kop in te drukken. Meer straatdealers? Kwestie van flink handhaven. Daarmee is indertijd ook de pillenbrug opgeschoond.
Kortom, de meeste problemen komen voort uit laksheid bij de handhaving. Als er op alle problemen even fanatiek gehandhaafd zou worden als op de parkeerbelasting, zouden we een stad zonder problemen zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.