Home > > Een oude lul

Een oude lul

XTC - Foto: Wikipedia

Het Amsterdam Dance Event is inmiddels een week geleden. Het schijnt erg mooi geweest te zijn. Ik was tijdens het Dance event drie avonden/nachten in de stad. En naar mijn idee kon je er op wachten dat er iets mis zou gaan. Zoveel opgefokte mensen liepen er in de rondte. Zaterdagmiddag zat ik vlak bij een club op een terras en de een na de ander kwam daar stuiterend naar buiten. Amsterdam Drugs Event hoorde ik al snel. Er vielen drie doden in de stad.

Ik heb zelden zoveel slap gelul over drugs gehoord als na het Dance event. Drugs zijn gevaarlijk, klaar. Dat lijkt me duidelijk. Maar er zijn blijkbaar toch een hoop mensen die het zien als onschuldige snoepjes. De kranten stonden vol met wijze woorden van jongeren van een jaar of twintig die zeiden ach, als je maar weet wat je doet. Ik heb dat regelmatig horen zeggen door mensen. Van die mensen zijn er een hele hoop dood.

Maar als ik dat zeg dan ben ik een oude lul die zijn bek moest houden, zoals ik in een column kon lezen. Mijn leeftijdgenoten en ik mochten niets over drugs zeggen maar ook niet over de muziek. Wat wij daar nou van af wisten. Alsof wij vanaf de jaren zestig niets geleerd hebben van/over drugs. De meest afgezaagde opmerking die ik nou al jaren hoor i.v.m. met drugsmisbruik is dat alcohol ook heel erg gevaarlijk is. Het lijkt me duidelijk dat iedereen dat weet. En ik snap het excuus niet helemaal waarom als het één gevaarlijk is, je dan je schouders op moet halen over iets anders wat ook gevaarlijk is.

Dat drugs nemen toch echt iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid is dat weten we ook wel. Maar het gemak waarmee een hele hoop mensen over de dood van drie dode jonge mensen heen stapt, stuit me toch behoorlijk tegen de borst. Ook de opmerking van iemand die zei, het gemiddelde valt erg mee, dat kan gebeuren als er 350.000 mensen in de stad zijn, hielp me niet over mijn ergernis heen.

Ook de grap van een parool columnist over de dode die was gevonden in de Jan van Galenstraat, want “daar wil je toch niet dood gevonden worden ” bracht me niet in een beter humeur. Ik denk maar steeds aan die ouders/familie/vrienden van die doden. Maar daar zal ik dan wel een oude lul voor zijn.


vier reacties op "Een oude lul"

Suffie
-1-  Suffie:
Een grootse nachtburgemeester is aan ons voorbij gegaan...
JohnN
-2-  JohnN:
Het is me al helemaal onduidelijk waarom je zo nodig met zijn tig-duizenden opgepakt op elkaar ongecoördineerd spastisch moet gaan staan springen met de armen omhoog, zodat de okselgeuren zich bedwelmend kunnen mengen, onder stampend lawaai door een knoppen en schuiven drukkende goeroe - waarbij iedere vorm van communicatie onmogelijk is. En dat inferno dan ook nog 3x24 uur te moeten/willen volhouden, anders heb je je trance niet ten volle beleefd. Het menselijk lichaam is daar noch op gebouwd, noch op berekend. Dat gaat alleen maar onder dwang, dwang van pillen. Halleluja voor de afwezige die daar schathemeltje rijk mee wordt en de natuur vervuilt met zijn levensgevaarlijke afval dat overblijft. Praat ik niet eens over de schade aan het lijf van de gebruikers die er allemaal niet aan dood zijn gaan. Niemand die voluit is gegaan op zo'n feest weet achteraf nog waarmee hij/zij zich heeft bezig gehouden. Het geheugen vertoont grote blanco velden.
Zo denk ik erover. Natuurlijk, ook ik ben een 'ouwe lul', Maar daarmee heeft het niets te maken, toen ik nog jong was kon ik door mijn reizen alles al krijgen, maar ik wou alles wat ik meemaakte helder, intens en bewust beleven. Heb van dichtbij mensen gezien die er anders over dachten, maar achteraf toegaven een flink aantal jaren van hun leven te hebben vermorst en eigenlijk - zeker in geestelijke ontwikkeling - hadden stilgestaan.
Amsterdam heeft (gelukkig) zoveel méér. Maar Amsterdam heeft langzamerhand een overdosis aan 'eventen'. Nederland telt een kleine 18 miljoen inwoners. 18 miljoen min driehonderd duizend deden niet mee aan het Amsterdam Dance Event. Geluk komt niet uit een pilletje, gauw vergeten die treurnis.
Ronald M.Offerman
@John, Het waren zelfs vijf dagen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.