Home > > Geef het fietspad terug aan de fietser!

Geef het fietspad terug aan de fietser!

(en de stoep terug aan de voetganger, de rijbaan aan de auto)

Street art in Amsterdam. Bron: Pinterest. Auteur onbekend.

Volgens mijn vrouw fiets ik als een waanzinnige. Ik ben bang dat ze gelijk heeft. Ik ben wel eens gevallen met de fiets, maar ik heb nog nooit een ongeluk gehad met iemand anders. Terwijl ik toch al mijn hele leven in de stad woon. Ik snap best dat andere weggebruikers een hekel aan fietsers hebben.

Buiten dat ik veel fiets door de stad doe ik ook veel te voet. En als ik te voet ben, heb ik veel aanvaringen met fietsers. Want ik ben natuurlijk niet de enige die als een waanzinnige door stad scheurt. Iedereen doet eraan mee. Maar ik denk graag van mezelf dat ik de verkeersregels ken, dit in tegenstelling tot heel veel andere weggebruikers.

Tachtig procent van de fietsers schijnt 's nachts dronken te zijn. Het zal ongetwijfeld waar zijn. Maar ja, denk ik dan, tachtig procent van de taxichauffeurs denkt 's nachts dat ze op het circuit van Zandvoort rijden.
Maar goed, de kwestie is niet dat ik al fouten ga opnoemen die er gemaakt worden in het verkeer. Ik denk vaak dat invaliden en voetgangers het meest te lijden hebben in de stad (al rijden een hoop invaliden met hun scootmobiel ook als waanzinnigen).

Er komen steeds meer fietspaden in de stad en die gaan meestal ten koste van de stoep. Bovendien komen er steeds minder parkeerplekken, waardoor de stoepen vol staan met allerlei obstakels. Fietsen, brommers, auto’s, leveranciers, steigers, puinbakken, de lijst is te lang om op te noemen, maar alles staat op de stoep.

Ik heb daar een tijd foto’s van gemaakt, maar het lijkt niemand te interesseren. Het is net als regen: het is er en er is niets aan te doen. Lijkt het. Ik krijg zo langzamerhand weer het idee om al die fietspaden gewoon weg te halen. Vroeger hadden we toch ook geen fietspadden. Vroeger keek ik één kant op als ik wilde oversteken maar nu worden de fietspaden heel vaak in twee richtingen gebruikt. Alsof ik in Engeland wandel. Toeristen snappen het over het algemeen ook niet, die beschouwen het fietspad als een verlenging van het voetpad.

Door al die verschillende fiets- en voetpaden, rijbanen, trambanen, brommers op het fietspad of toch weer niet, tientallen borden, raak je het spoor toch helemaal bijster. Terwijl je je ogen beter kunt gebruiken om op het verkeer te letten. Weg ermee. Brede stoepen en brede rijbanen, dat is het devies.


Een reactie op "Geef het fietspad terug aan de fietser!"

Frank
-1-  Frank:
Zolang je fietst "als een waanzinnige" kun je niet op mijn sympathie rekenen. Fietsen moet ook veilig zijn voor kinderen en ouderen, en ook zij moeten er op kunnen rekenen dat andere fietsers wel bij zinnen zijn. Het lijkt me goed dat je nog wat eenzijdige ongelukken meemaakt voordat normale mensen ook het slachtoffer zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.