Home > > Jihadstad Amsterdam

Jihadstad Amsterdam

IS vlaggen

Amsterdam is een 'jihadstad', volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Vanuit ons dorpje zijn al zeker 35 mensen afgereisd naar Syrië en Irak. Bij ongeveer tachtig lieden zijn er tekenen die erop wijzen dat zij radicaliseren.
Dit zijn de getallen die in de media worden rondgepompt. Concreter wordt het allemaal nauwelijks, hooguit wanneer een van 'onze' jihaddisten op het slagveld is toegelaten tot de club van martelaren.

De overheid kondigd harde maatregelen aan, zoals paspoort en uitkering afpakken en het land uitzetten. Juristen sputteren tegen: dat is een aantasting van de rechtsstaat. Het algemene gevoel is echter: goed zo, weg met die gasten.
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb verwoordde wat velen denken: als je niets hebt met deze samenleving, lever dan je paspoort in en vertrek.

Natúúrlijk moeten wij waken over onze rechtsstaat. Maar aan de andere kant moeten wij ook oppassen voor een al te juridische benadering: er zijn méér invalshoeken die verdienen gehoord te worden. Zo is weliswaar de rechtsstaat een van de fundamenten van onze samenleving, maar die rechtsstaat veronderstelt tevens een 'samenleving' in de letterlijke zin van het woord: samen leven. Mensen die zich radicaal keren tegen de essentiële waarden en principes van die samenleving doen er verstandig aan om zichzelf niet langer te kwellen met zaken als democratie, rechtsstaat, emancipatie, gelijkheid van man en vrouw, homoseksualiteit en vrijheid van meningsuiting.

We hebben in het recente verleden al menig radicale zonderling getooid met baard en djellaba publiekelijk zijn afschuw horen verkondigen over deze verdorven westerse maatschappij. Vreemd genoeg is men dan in de meeste gevallen ook weer niet zo principieel dat men afziet van de voordeeltjes, zoals schoolopleiding, een huis met huursubsidie, studiefinanciering of het rijke scala aan sociale voorzieningen, inclusief de bijstandsuitkering. Kom daar in het kalifaat eens om.

Ik ben het met Aboutaleb eens: als het je hier niet zint, vertrek. Trek de consequenties uit je overtuiging. Je hoeft natuurlijk niet per se naar oorlogsgebieden als Syrië of Irak. Er zijn genoeg streng islamitische landen waar je als orthodoxe moslim veel gelukkiger zult zijn dan hier. Waar je er tenminste op kunt vertrouwen dat ze je hand afhakken als je iets pikt, zweepslagen krijgt als je een dansje doet, gestenigd wordt als je buiten de pot pist.

Wij moeten voor deze beknelde mensen een emigratiebureau in het leven roepen dat hen begeleidt in hun zoektocht en hun uiteindelijke vertrek naar het ideale woonland. De stad hoeft deze radicalo's dan niet langer te pamperen als probleemjongeren die zichzelf buiten de maatschappij hebben geplaatst en met wie het dus nooit meer wat wordt.

Laten wij ondertussen onze rechtsstaat voorbehouden aan de inwoners die hem weten te waarderen. Tegelijk kunnen rechtsgeleerden zich vastbijten in de paradox: moet de rechtsstaat er ook zijn voor degenen die hem willen vernietigen?


drie reacties op "Jihadstad Amsterdam"

wk
-1-  wk:
Ruimte voor de puber!
Roken en jazz beluisteren in een zwarte coltrui, Vetkuiven op de bromfiets, Provo danste en provoceerde zodoende, de veiligheidsspelden en scheermesjes van punk ; volgetatoeerde armen en andere lichaamsdelen, …..
Je moet als kansarme jongere toch iets orgineels verzinnen om je te onderscheiden. Een baard!
En wanneer je dan voortdurend als ‘buitenlander’ wordt weggezet (weliswaar van de derde generatie), en je bent vóór Rechtvaardigheid (=Sharia), dan is een nieuw image gauw gevonden en is Osama Bin Laden of zijn opvolger je nieuwe held.
Met de situatie in Syrië en Irak heeft dat allemaal weinig te maken.
Mondelinge steun vanuit Nederland geven aan IS of met een zwarte vlag zwaaien is gemakkelijk.
Zeker als Israël weer eens krachtig heeft uitgehaald.
Wie eenmaal de grens van Turkije overgestoken is zal er nog wel achter komen op welke voor-middeleeuwse wijze zaken daar worden afgehandeld.
Maar kom dáár maar eens van terug!
Arnoud
-2-  Arnoud:
@wk: Ik heb de indruk dat ze over het algemeen de puberleeftijd toch wel aardig te boven zijn. Ook moet de baardgroei al flink op gang gekomen zijn.
JohnN
-3-  JohnN:
Mijn voor-generaties stammen allemaal uit Waterland, de Zaanstreek en de Waddeneilanden, dus ik kan me niet goed vereenzelvigen met tweede of derde generatie jongeren, waar thuis nog Marokkaans, Arabisch of Turks gesproken wordt. Wij - ik bedoel de anderen inclusief mezelf - kunnen wel van alles roepen maar het zal weinig effect hebben. Hooguit hoongelach. Daartegenover denk ik dat zo'n houding van Aboutaleb wel effect heeft. Hij is een schoolvoorbeeld van een geslaagde immigrant die zich vanuit verondersteld kansarm beginsituatie heeft opgewerkt tot burgemeester van Nederlands wereldhaven. Zijn mening over moslim-jongeren die de weg kwijt geraakt zijn maakt wel indruk: vanwege zijn afkomst + omdat hij spreekt vanuit een welverdiende autoriteit. Ik zou het toejuichen als meer bekende Nederlanders van Marokkaanse komaf openbare uitspraken doen van dezelfde strekking en kaliber. Beter dan een afgedwongen IS afstandsverklaring zoals Geert W als bijdrage in het algemene beschouwingen debat heeft voorgesteld.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.