Home > > De geldpakhuizen van Dagobert Duck

De geldpakhuizen van Dagobert Duck

Dagober Duck zwemt in zijn geld - Afbeelding: Wikipedia (EN).

Tussen de raadselachtige Van Boshuizenstraat in Buitenveldert en de zuidgrens van Amsterdam ligt een intrigerende wijk. Hier bevindt zich de nieuwe 'goudkust' van Amsterdam. De oude vind je aan de Bernard Zweerskade. De naam goudkust ontstond vanwege de rijkdom die er in de grote villa’s huisde.

Maar aan de goudkust van Buitenveldert, in straatjes met namen als Arenborg en Ouborg, zijn het geen villa’s, maar minsten even dure betonnen dozen. Ze pretenderen een moderne architectonische schoonheid. Het zijn tegelijk rechthoekige burchten, forten, bunkers, kastelen. Ze hebben zware dubbele voordeuren (men wedijvert om de grootste), waar soms zelfs iemand hoog te paard met gemak door naarbinnen zou kunnen.

Arenborg: bevoorrecht met bijzondere bomen...

[Klik voor hele afbeelding]

De straat Arenborg ziet er bevoorrecht uit. Er staan spits gesnoeide luxe bomen op de trottoirs. Haagbeuk als ik het wel heb. Hier laat men zich niet afschepen met miezerige iepen of rommelige platanen, zoals in de rest van Amsterdam.

Om de panden heen staan ijzeren hekken die automatisch wegglijden als de Porsche Cayenne, de Jeep Wrangler of de Jaguar-F Type R naar binnen wil. Beveiligingsbedrijven doen hier goede zaken. Alles straalt uit: binnen bevindt zich het geldzwembad van Dagobert Duck.

Ik wandel nogal eens door deze straten omdat ik regelmatig in de de buurt moet zijn.
“Wie wonen hier?”, vraag ik mij elke keer weer af. Bankiers? Beursspeculanten? Drugsbaronnen? Sekslijnexploitanten? Mediatycoons? Ondernemers uit de game-industrie? Ik heb geen flauw idee. Je zou toch zeggen dat de echte miljonairs gaan wonen in landhuizen te Blaricum, Wassenaar of aan de Vecht. Maar dit ziet er toch echt óók uit als 'big money'.

Protserige dubbele deuren...

Ik fotografeer een paar deuren vanwege hun protserigheid, maar ik vrees elk moment in de nek gesprongen te worden door een breedgeschouderd beveiligingsteam dat mij aanziet voor een van de 'Zware Jongens'.
Ik kijk beducht om mij heen.
Kunnen ze aanstoot nemen aan mijn nieuwsgierig gedrag? Stoot ik iemand voor het hoofd? Trap ik iemand op zijn tenen? Jaag ik iemand tegen mij in het harnas?

Durf je hier nog aan te bellen?

[Klik voor hele afbeelding]

Een van de reusachtige deuren zwaait plotseling met gepaste traagheid open. Zie je wel! Daar heb je het gedonder in de glazen! Zo dadelijk word ik gesommeerd mij terstond te verwijderen uit deze straat. Of anders...
Een man stapt naar buiten met een klein blond jongetje. Hij tilt voor hem een rood kinderfietsje van het bordes.

Een heel klein jongetje voor een veel te groot huis, met veel te dikke deuren. Ik vind het bijna zielig voor een kind om daar te moeten wonen...

De hoogste deur in de wijk...

[Klik voor méér deur...]

Afbeelding van Dagobert Duck:
"Scroogeswim" - First published in The Fine Art of Walt Disney's Donald Duck (1981). Licensed under Fair use via Wikipedia.


drie reacties op "De geldpakhuizen van Dagobert Duck"

JohnN
-1-  JohnN:
De straten hier zijn nog vrij toegankelijk, er ontstaan echter staat vaker hele enclaves waar dergelijke clusters zich achter gemeenschappelijke bewaakte toegangshekken hebben verschanst. Ik meen o.a. dat nieuwe dorp tussen de Amstel en Vinkeveen. Hier regeert niet alleen de rijkdom maar ook de angst. Toen ik (al lang geleden) in Zuid Afrika zag hoe alles vanaf 2x modaal en hoger achter hekken en tralie-ramen woonde wist ik al: hier wil ik niet wonen. In de V.S. was het in de jaren 60-70 al precies zo. We moeten er hier nu ook maar aan wennen. De architectuur verraadt de aard van de mensen achter die gevels, het zijn geen huizen om in te wonen maar vooral bedoeld om zich te manifesteren.
Terrence
-2-  Terrence:
Bij mijn zoon in de klas zat zo'n jongetje als jij beschrijft. Papa was 'bekend in de kunstwereld' en stomtoevallig ook een bekende van vrienden van Willem Holleeder. Het jochie werd doorgaans naar school gebracht door de bodyguard van papa. In een gepantserde auto met kogelvrij glas. Ik mocht hem ooit een middagje onder mijn hoede hebben. Bij de speelgoedwinkel wees hij op het rek met Playstation spellen en riep uit: 'Die heb ik ook!'. Ik vroeg hem op welk spelletje hij doelde maar hij keek mij een beetje bevreemd aan en wees weer op het rek. Bleek dat hij alle spelletjes bedoelde. Inclusief rek. Tja, zo'n jongetje leert dus nooit met geld om te gaan. Hij zal dus later wel manager worden bij een grote bank. Of papa opvolgen in de 'kunstwereld'. Of politicus worden.
Suffie
-3-  Suffie:
Persoonlijk heb ik er weinig op tegen dat rijke mensen in mooie huizen wonen. En ik alle eerlijkheid, ik zou er niets op tegen hebben mijn eigen stulpje in te ruilen voor iets in deze wijk. De zin die me het meeste 'triggert' is die over de luxe bomen. Het zal toch niet zo zijn dat deze vanuit stedelijk budget worden onderhouden terwijl elders het onkruid bij de mensen naar binnen groeit?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.