Home > > Stap op de integratietrein

Stap op de integratietrein

Als ik even niet bezig ben met zeuren, zieken, grappen en grollen, wil ik nog wel eens tijd steken in het dienen van het algemeen maatschappelijk belang. Niet alleen omdat ik het leuk vind, maar ook vanwege het geld. Met maatschappelijke betrokkenheid en naastenliefde alleen houden we tenslotte de schoorsteen niet rokende.

Ik vind mijzelf dan ook terug op het perron van het Station Muiderpoort, onderweg naar een muf kantoorpand op Sloterdijk, om in een zaal vol deskundologen te steggelen over hoe je moeilijke bevolkingsgroepen in moeilijke tijden en onder moeilijke omstandigheden gladjes kunt integreren in moeilijke wijken, enkel en alleen met behulp van Geloof, Hoop, Liefde en een Duur Extern Adviesbureau.

Eenmaal in de trein neem ik plaats tegenover een meisje dat op gedempte, maar duidelijk verstaanbare toon een telefoongesprek voert met haar vriendje. Na een aantal wetenswaardigheden over het doel van haar reis, wordt het gesprek wat intiemer en draait ze zich enigszins van mij af. Af en toe giechelt ze, dan wordt het ineens wat luider: "Natuurlijk kom ik klaar. Ik ben toch altijd klaargekomen? Ik kom iedere keer klaar!"

Ik kan het niet helpen dat ik haar aankijk. Ik keek namelijk al naar haar en ik vind het hypocriet om in zo'n geval ineens mijn blik af te wenden. Wel onderdruk ik met moeite een grijns, dit soort spontane openhartigheden kan ik namelijk goed waarderen. Enigszins gegeneerd kijkt het meisje me aan, geschrokken van haar eigen openbaring. Ze trekt haar hoofddoek iets meer naar voren en zet het gesprek voort in rap, maar onverstaanbaar Marokkaans.

Best of both worlds, denk ik. Er is nog hoop....

(Enkele maanden geleden werd Suffie, weblogger van het eerste uur en tevens één van de trouwste reageerders op Amsterdam Centraal, in een pittige discussie door één van onze vaste schrijvers uitgenodigd om eens zélf eens een stuk voor deze site aan te leveren. Ziehier het resultaat)


Een reactie op "Stap op de integratietrein"

Terrence
-1-  Terrence:
Beste Suffie,

Dank je wel dat je de moeite hebt genomen om - na enig aandringen ;-) - zelf de toetsen te beroeren en een leuk stukje dagelijks Amsterdams vermaak met ons te delen. Jammer dat je geen ruimte hebt gelaten voor discussie want het is mij niet helemaal duidelijk of je een punt maakt en zo ja, waar je zelf staat in deze zaak. Sorry, maar ik dacht dat dit een opiniesite is. In elk geval heb ik mij goed geamuseerd en wil ik jou complimenteren met je schrijfstijl.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.