Home > > Blik

Blik

Robservaties van Zwetsloot

Rob Zwetsloot

Op een bankje bij de fontein tegenover de Nederlandsche Bank zat een vrouw. Ze droeg een iets te dikke jas voor de tijd van het jaar, had haar haar nonchalant opgeknoopt en ze zat onophoudelijk de toetsen in te drukken op haar telefoon. Naast haar een leeg flesje wijn van een kwart liter.  Af een toe keek de vrouw nerveus om zich heen, ging even verkrampt zitten met haar handen om haar buik of staarde in de verte, om daarna zich weer op haar telefoon te concentreren. Onrust. Nervositeit. Ongeduld.

De fontein spoot onderwijl onverstoorbaar alle kanten op en maakte een oorverdovend lawaai. Verkeer raasde voorbij. De vogels floten dat het een lieve lust had. Personeel van de bank liep langs, even losgelaten uit hun bestaan als kantoorslaaf, hun pasjes wapperend in de wind.

Er naderde een langharige man, die eruit zag alsof hij net was opgestaan uit een diepe winterslaap. Duidelijk geen bankemployee. Bij zich een blauwe plastic tas. En zie, de vrouw kwam tot rust. Hij begroette de vrouw en uit zijn tas toverde hij een blik met een halve liter bier van een goedkoop merk.
Met volle concentratie opende de vrouw het blikje, ze nam een ferme slok en zei toen: "Jij bent mijn schatje."
Of dit bedoeld was voor de man of het blik bier was niet geheel duidelijk.


twee reacties op "Blik"

Ronald M.Offerman
Goed getroffen. Ik ben er honderden keren langs gelopen op weg naar mijn werk. (nee,nee niet in de bank)
JohnN
-2-  JohnN:
Leuk kronkelachtig stukje, maar niet waarheidsgetrouw: "De vogels floten dat het een lieve lust had" strookt niet met de rest van de beschrijving van de entourage. Enne, ze zijn allang uitgefloten hoor eind augustus.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.