Home > > Alweer dat Dorp

Alweer dat Dorp

Wim Sonneveld

Het meest irritante liedje dat er in de Nederlandse taal bestaat is voor mij met stip, Het Dorp, van Wim Sonneveld. Ik snap dat als je bent opgegroeid in een of ander dorp in een of andere provincie in een of ander land dat de tekst van het lied, je in wat voor taal dan ook, je een zekere voldoening kan schenken. Maar ik die mijn hele leven in Amsterdam op etages heeft gewoond, zie geen enkele overeenkomst met mijn leven.

Dat gezeur dat vroeger alles beter was. Ik kan er niet meer tegen. Maar van dit liedje straalt zo een oubollige wereld uit dat ik op dat tuinpad van mijn vader nog niet dood gevonden zou willen worden. Niet dat mijn vader ooit een huis met een tuinpad heeft gehad en zeker niet met hoge bomen. Toen ik nog bij mijn ouders woonde keken wij vanaf één hoog op het platje van de beneden buurman die in een schuurtje duiven hield. De duiven scheten in de wijde omgeving alles onder. Nog hoor ik de buurman schudden met zijn blikje met duivenvoer en koerende geluiden maken. Dit om de duiven na een wedstrijd weer naar binnen te lokken. Probeer daar maar eens een liedje over maken.

Een zandweg tussen koren door. Schiet toch op waar vinden we dat in Mokum? Ik zou het niet weten. Van de week belandde ik ergens in een café waar een heel groep provincialen die in Amsterdam waren komen wonen dat lied gelijk mee begon te zingen toen dat op spotify voorbij kwam. Alle ogen gingen op weemoedig. Hier en daar een licht trillende onderlip was al bij het eerste couplet zichtbaar. Ik, als enige Amsterdammer in het café, keek vol walging naar de groep mensen die waarschijnlijk allemaal onder de dertig waren. Maar blijkbaar zaten ze toch vol heimwee naar zoethout, touwtjespringen, een boerenkar en slagerij J van der Ven. Van die vlotte types die op allerlei leuk bedoelde festivals gaan staan hoelahoepen, bingo spelen of in een club gaan zitten breien.

Natuurlijk ben ik ook nostalgisch en heb ik ook vaak heimwee naar het Amsterdam van mijn jeugd. En soms denk ik zelfs dat vroeger alles beter was. Maar het komt toch echt niet in mijn hoofd op om, De afgekeurde woning, Aan de voet van die mooie Wester, of Hee Amsterdam(om maar wat te noemen) luidkeels te gaan zingen in een kroeg ergens tussen de weilanden. Ondertussen met tranen in mijn ogen kijkend naar de vaste bezoekers met een blik in mijn ogen alsof zij gek zijn .


zes reacties op "Alweer dat Dorp"

Suffie
-1-  Suffie:
Ik heb dit lied ooit horen zingen door de twee zoons van een voormalige bloementeler van de Zuiderakerweg bij diens begrafenis. Nog nooit heeft een lied zo passend bij een persoon en diens situatie gepast als die keer. Door zijn schitterende kasland loopt nu de Valutaboulevard en verrek! Dat ligt wel degelijk in Amsterdam.

Bovendien gaat dit lied helemaal niet over zandwegen, korenbloemen en tuinhekjes, maar over nostalgie en de herinneringen aan een wereld die totaal anders was. Als je dat niet kunt waarderen is dat natuurlijk eenieders recht, maar laat ons provincialen erbuiten...
Arnoud
-2-  Arnoud:
Het hangt er gewoon van af of je vader een tuinpad had en of hij nu dood is. Mijn vader had zelfs meerdere tuinpaden, zoals op zijn volkstuin. Kun je nagaan hoe dat erin hakt bij mij...
JohnN
-3-  JohnN:
De populariteit van het liedje, dat (zovele jaren na zijn dood) eigenlijk het belangrijkste erfgoed van Wim Sonneveld's artistieke nalatenschap lijkt te zijn, ergert mij op een heel andere manier. Want het is geleende roem en Wim Sonneveld heeft wel wat meer ten beste gegeven dan dat liedje: origineel Frans (La Montagne) door hem in Nederlandse vertaling gezongen maar niet door hem vertaald.
Overigens ben ik ook geen liefhebber van Amsterdamse smartlappen al dan niet met een snik in de keel gebracht, zelfs in Amsterdam hoor ik liever wat anders. De molenwieken die draaien aan de Zaan mogen ze overigens van mij ook houden, om bij mijn eigen geboortegrond te blijven.
Niet dat ik echt lijd onder dat alles hoor, er zijn ergere dingen om je over op te winden.
Suffie
-4-  Suffie:
Mag ik daaruit concluderen, beste John, dat het roem vergaren met een liedje dat uit een andere taal vertaald is, geen echte roem betreft? In dat geval zou ik je willen verzoeken om even een lijstje te sturen met vertaalde nummers die ik niet meer mooi mag vinden. Kan ik de zangers ook meteen uit m'n favorieten schrappen.
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
Suffie, ik sluit me voor een keer bij je aan. Wat een geleuter om een liedje. Ik vind het leuk om het zo nu en dan eens voorbij te horen komen, toevallig op de radio of zo... en zonder dat ik het overigens met trillende onderlip in een kroeg ga zitten (of staan) meezingen. Dat liedje bestaat simpelweg, heeft bestaansrecht (er is blijkbaar vraag naar), velen vinden het mooi en sommigen niet. Dat het (niet door de zanger zelf) vertaald zou zijn, maakt tenslotte geen ene donder uit.
JohnN
-6-  JohnN:
Dat ik te kort van stof ben zal niemand me verwijten, dat je desondanks mij woorden in de mond legt die ik niet heb geuit verbaast me dus, beste Suffie. Vind jij maar lekker mooi wat je mooi vindt hoor. Niemand zal je zijn eigen smaak opdringen (gezien eerdere reacties weet ik dat dat bij jou toch niet lukt ;-) Persoonlijk vind ik dat teveel focus op Het Dorp Wim Sonneveld tekort doet.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.