Home > > De Nachttrein naar Kopenhagen

De Nachttrein naar Kopenhagen

Ronald M. Offerman

Soms staan er berichten in de krant die mij een schok bezorgen. Er staan veel schokkende berichten in de Amsterdamse avondkrant. Natuurlijk de plaatselijke vechtpartijen, ruzies, overvallen en verkeersongelukken, maar ook internationaal is de wereld knap schokkend. Oorlogen overal, massa-executies, verschrikkelijke natuurrampen, het is aan de orde van de dag.

Maar van de week stond er: 'De nachttrein naar Kopenhagen verdwijnt eind dit jaar'. In 2015 zal de nachttrein naar Kopenhagen niet meer rijden. Zo'n bericht plaatst bij mij de rest van het nieuws gelijk naar de achtergrond. Bovendien roept het vragen op. Zoals: waarom ben ik daar nooit mee op reis geweest? Welke route volgt die trein? Hoeveel kost dat? Hoe lang doet hij daar over?

De bestseller “Nachttrein naar Lissabon” heb ik bijvoorbeeld  twee keer gelezen en de film heb ik ook gezien. Toch heeft dat nooit een lampje bij me doen branden dat je ook met de nachttrein de heel andere kant op kan. Ik ben nooit in Kopenhagen geweest. Zelfs niet in Denemarken en ook de rest van Scandinavië is voor mij onbekend terrein (ja, ja. Als ik tijd van leven heb ga ik er heen), maar ik ben wel gek op treinen.

Ik ben niet zo dol op vliegen. Vroeger nam ik vaak de trein naar het zuiden. Spanje en Zuid-Frankrijk waren mijn favoriete bestemmingen. En als je dan 's avonds in Parijs overstapte in de nachttrein en een couchette met smal bed waar je in kon slapen, was dat voor mij het toppunt van avontuur. In de nacht half slapend, heen en weer schuddend, terwijl je de stalen wielen hoorde knarsen en piepen over de treinrails. De trein doorkliefde het donkere, onbekende landschap. 's Morgens als je heel vroeg wakker werd en in de gang door het opgedraaide raampje naar de Middellandse zee kon kijken, was dat het toppunt van geluk. Voor mij dan. Maar wanneer ik dan in een vaak bloedhete onbekende stad met een loodzware rugzak stond te zoeken naar de bushalte voor de camping was bij mij de romantiek vaak snel verdwenen. Een masochist wil lijden. Toch ben ik vrij vaak met de nachttrein geweest en denk ik er met veel heimwee aan terug. Maar dus nooit naar Kopenhagen. En als ik niet uitkijk kan dat binnenkort helemaal nooit meer. Dan is het afgelopen, finito, schluss.

Wil ik per se naar Kopenhagen? Nee, niet echt. Ik vermaak me zomers meestal prima in Amsterdam.
Maar dat het straks niet meer kan, nooit meer met de Nachttrein naar Kopenhagen, dat is schokkend nieuws.


Een reactie op "De Nachttrein naar Kopenhagen"

Jaap
-1-  Jaap:
Inderdaad schokkend nieuws Ronald. Ik heb een aantal keren met deze trein gereisd en kan hem warm aanbevelen. Dus ik zou zeggen, pak je kans en boek op https://www.nsinternational.nl/ . Kan al voor 29 euro enkele reis (boek vroeg), maar dan zit je in een stoel.
Ik adviseer een Bedplaats Single Economy, dan heb je een fijn compartiment met 3 bedden en een wastafel voor jezelf. Of ga all out met een Single Deluxe, dan heb je ook nog een eigen douche & toilet. Bij de gewone couchettes zou ik altijd een bed in een vierpersoons coupe boeken ipv in een zespersoons.
Ik zou gaan nu het nog kan... Vind het echt belachelijk dat deze trein verdwijnt. Ik gebruikte hem meestal om met 1 of 2 overstappen vanuit Kopenhagen in bv. Oslo of Stockholm te komen. Dat wordt straks dus een dagtrein met minimaal 2x overstappen in Duisburg en Hamburg, en dan overnachten in Kopenhagen. En niet meer de leuke sfeer met alle backpackers die op deze manier 's nachts heel Europa kunnen doorkruisen en overnachtingen kunnen uitsparen. En dat kunnen de spoorwegmaatschappijen zomaar zelf beslissen? Het laatste woord is hierover nog niet gezegd...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.