Home > > Stilte

Stilte

Ik zal wel oud worden of het valt me tegenwoordig meer op, maar vaak als ik bij culturele activiteiten kom valt het me op dat iedereen daar gewoon doorheen kletst. Vroeger was er toch zo een beetje afgesproken dat als de een speelt dan is de ander stil. Of het nou bij opera’s, poëziemiddagen, toneel, zanguitvoeringen, openingen van exposities, niemand houdt zijn mond meer dicht. Dat je af en toe wat zegt oké. Maar om nou, zoals laatst bij een optreden van Douwe Bob, twee uur luidruchtig met je vriendinnen te gaan zitten praten over de wederwaardigheden van je kind op de crèche bij juffrouw Jannie. Dat was toch knap storend.

Maar ook in het toch redelijke deftige muziektheater bij de opera vinden mensen het belangrijk om midden in de opera de meest stompzinnige dingen te gaan verkondigen. Bij poëziemiddagen valt het me vaak op dat dichters heel erg gestoord reageren als iemand iets zegt tijdens hun voordracht. Maar als ze niet aan de beurt zijn en iemand anders voor staat te dragen dat ze dan luidruchtig de waterstanden bij Lopik gaan bespreken. Om maar iets te noemen.

Van de week was ik ergens en daar zongen veel amateurs een liedje. Er was best veel publiek wat natuurlijk leuk is als je staat op te treden. Maar zelfs bij het optreden van een paar kleine kinderen die erg hun best deden, was het schijnbaar teveel gevraagd om even stil te zijn. De helft van de mensen kletste dwars door het liedje heen. In het museum hoef je voor je rust vaak ook al niet meer te zijn. En begrafenissen, vroeger toch een oase van kalmte en stemmige muziek worden ook al overspoeld door allerlei mensen die iets leuks willen doen. Het lijkt of iedereen tegenwoordig het leven van de overledene wil vieren. Het rouwen over dat dat leven afgelopen is, dat is zo langzamerhand taboe.

Maar zoals gezegd misschien ben ik gewoon oud aan het worden en moet ik me niet overal storen. Maar daar heb ik het af en toe knap moeilijk mee.

trefwoorden.

zes reacties op "Stilte"

Walther
-1-  Walther:
Zo ontzettend herkenbaar, helaas. Heb tijdens concert bij Grace Jones in Paradiso bijna een groep brallende hockeyjongens en -meisjes het balkon af gegooid. Tijdens een jazzconcert in de Wintertuin vroeg iemand het orkest of ze wat zachter konden spelen, zodat hij zijn telefoongesprek kon doen.
Het kan ook anders. Tijdens Depeche Mode in Ziggo geen gekwetter, geen mobieltjes en geen camera's, maar een publiek dat genoot van de muziek.
Lees even deze link: http://www.rollingstone.com/music/news/t..
JohnN
-2-  JohnN:
Zou dat de reden zijn dat pop-muzikanten steeds harder zijn gaan spelen in de loop der jaren? Gewoon het publiek platspelen, dan kunnen ze alleen nog maar met gebarentaal in hun woordenwisseling verder.
Maar dat lukt je natuurlijk niet als dichter. Tip: naarmate de mensen rumoeriger worden steeds zachter gaan praten, heeft dat geen effect brul dan plotseling: "Koppen dicht!" Van schrik houdt iedereen zijn waffel.
Peter Eijking
Onlangs was Passenger in het Vondelpark. Na een tweet van hem kwamen daar aardig wat mensen op af.
Alleen niet voor de muziek. Luister en huiver:

http://www.youtube.com/watch?v=A3G8xFbNM..
JohnN
-4-  JohnN:
@ Peter: "IK was er!" Dat is wat telt voor de meeste. De artist als behang. Smartphoontjes omhoog voor het bewijs en facebookvulling. Jammer hoor, op Oerol schijnt er nog echt geluisterd te worden, maar dat kan ik niet bevestigen, niet geweest.
Peter Eijking
Klopt helemaal wat je zegt, JohnN. Ik was er trouwens maar heel kort, want er was toen nog meer te doen in de stad. Ik wilde het toch even meepikken.
Ronald M.Offerman
@Peter, ik bedoel maar. Ik was laatst ook bij het podium en het viel mij ook op dat er zo ontzettend veel dronken mensen zijn die overal tussendoor staan te schreeuwen. Maar goed blijft een leuke plek.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.