Home > > Pensioenfonds ZZP'ers ruikt naar oplichting

Pensioenfonds ZZP'ers ruikt naar oplichting

Foto: Arnoud de Jong

ZZP'ers zijn sappelende kruimelaars in de marge van de maatschappij, die met veel bloed, zweet en tranen hun centjes bij elkaar proberen te schrapen. Ik kan het weten, want een van hen ben ik. En nou wil men er een pensioenfonds voor oprichten. Mijn wantrouwen werd direct wakker. Slecht idee. Dit ruikt naar oplichting.

Een pensioenfonds betekent voor werknemers verplicht iedere maand een bedrag afstaan, om als je de pensioenleeftijd al haalt, veel minder geld te krijgen dan ze je de hele tijd beloven. Ondertussen zitten die fondsen in glimmende gebouwen hun administratie te voeren, veel personeel, malafide managers en directeuren met dikke salarissen en auto's met chauffeur.

Dat hele idee van een pensioenfonds voor ZZP'ers is volgens mij niet meer dan een nieuwe truc om de arme krabbelende kleine zelfstandige aan hogere lasten te helpen. Je kunt beter sparen, dan heb je het nog een beetje zelf in de hand, een wijze les die ik leerde van een hoge ome in mijn tijd bij de FIOD.
Tis maar dat U het weet.


vier reacties op "Pensioenfonds ZZP'ers ruikt naar oplichting"

JohnN
-1-  JohnN:
Het is maar van welke kant het komt Rob. Meestal komen zulke ideeën op bij de politiek. Maar vaak zit er de gedachte achter: hoe beperken we als overheid de druk op de uitkeringskas door wat meer premie binnen te harken? Het is nog steeds crisis he... Veel zzp bedrijfjes leggen het loodje, dan is er geen inkomen meer en ook geen ww, slechts bijstand waarvan maar een schijntje aow premie op ingehouden kan. Dus een beetje pensioenpremie van de zzp-ers die nog niet failliet gaan is mooi meegenomen om de oude zzp-er die helaas strandde toch een beetje te faciliteren.

Maar als het van de private sector komt zit hetzelfde luchtje eraan. Ik ga even terug naar de jaren 80, toen was het ook crisis en gingen veel mensen voor zichzelf beginnen, voordat ze de voet in het zitvlak voelden aankomen. Ik was een van die vluchters. Een grote bank wilde mij wel een beetje financieren, maar zo'n man in zijn eentje is veel te link, als hij ziek wordt of een ongeluk krijgt zakt het hele zzp gebeuren in elkaar. Dus een voorwaarde van de (inmiddels staatsgesteunde) bank was koppelverkoop met de verzekeringstak: alleen een krediet als er tegelijk een dure arbeids ongeschiktheid verzekering werd afgesloten bij diezelfde bank dus. Ik betaalde braaf maandelijks premie zonder ziekteverzuim. Na twee jaar zegde de bank opeens het krediet op, zonder opgaaf van redenen. Een ramp voor een beginnende zzp-er die vaak moet voorfinancieren en klanten heeft die pas laat betalen. Gelukkig vond ik een particuliere financier en toen kon de bank wat mij betreft het dak op. Dacht ik ook van die dure arbeids ongeschiktheid verzekering af te zijn... maar nee, het contract liep door, alle toekomstige werkjaren en tenminste tot het 60e levensjaar.
Wie daarna nog doorwerkte bleef verzekerd tot zijn 65e maar die laatste 5 jaar waren dan premievrij. Maar ook toen gingen veel zzp-ers failliet of werden ziek omdat ze zich de pleuris hadden gewerkt. Maar weinigen hadden een particuliere arbeidsongeschikheid polis. Een aanslag op de overheid...

Dus bedachten ze in Den Haag een VERPLICHTE arbeidsongeschiktheid verzekering voor iedere kleine zelfstandige, ded Waz, waarvoor de premie door de Belastingdienst werd geheven. Maar ik had al zo'n verzekering en er jarenlang voor betaald en die was toen - op mijn zestigste - eindelijk premievrij! Niks mee te schaften, zei de overheid in iets ingewikkelder bewoordingen: Voor de wet bent u verzekeringsplichtig dus u MOET premie afdragen, ongeacht of u ook al privaat voorzieningen hebt.

Kijk, zo zal het dus ook met dat geplande pensioenfonds voor zzp-ers wel zitten. Premie oogsten van IEDEREEN, ongeacht of men al zelf een pensioenvoorziening heeft getroffen. Den Haag is altijd goed in altruïsme uit de portemonnee van een ander.
'De raad om vooral zelf te sparen is inderdaad een hele goede. Dat heb ik zelf nu in de praktijk ervaren. Als ik alleen van mijn aow (gekort wegens langdurig verblijf in buitenland) en gebroken luizige pensioentje (van PMT die het al twee keer verlaagde sinds 2008) was ik een potentiële klant geworden van de voedselbank
Arnoud
-2-  Arnoud:
Zo zitten er toch weer adders onder het gras bij iets wat op het eerste gezicht een goede ontwikkeling lijkt. Goed dat dit hier even aan de orde komt.
Herbert
-3-  Herbert:
Zelf sparen? Het domste advies dat je iemand kan geven!
Hoe werkt een pensioen? Tot de pensioengerechtigde leeftijd draagt je werkgever pensioenpremie af. Dat wordt vervolgens belegd. In aandelen, obligaties, vastgoed e.d. Ook op de kapitaalmarkt wordt er mee gehandeld. Het pensioenfonds behaalt daarmee een veel beter rendement op de ingelegde gelden dan jij ooit met je spaarrekening kan halen.
Daarnaast is de pensioenpremie aftrekbaar van de inkomstenbelasting en je spaarinleg niet. Sterker nog als jij boven een bepaald bedrag komt ga je over de rente die je krijgt ook nog eens belasting betalen.

Vlak voordat je met pensioen gaat wordt er een pensioen ingekocht. Die keert elke maand uit tot je dood. Word je 100 dan heeft het pf een probleem, leg je het loodje een maand na je pensionering dan heeft het pf een mazzeltje.
Als je spaart en je gaat interen op je spaargeld dan is het op een gegeven moment op. Helemaal op.

Tot nu toe kon een zelfstandige niet aan een pensioenfonds meedoen om dat de wet bepaalt dat de werkgever het pensioen moet garanderen en die dat vervolgens een een pf stort. De premie mag niet op de balans van het bedrijf staan
ZZP-ers kunnen wel een lijfrente afsluiten maar verzekeraars zijn erg duur. 20% kosten is in die wereld niet ongewoon. Pensioenfondsen zijn wat dat betreft goedkoper. Die hoeven geen gigantische bedragen uit te geven aan marketing. De klant komt bij hun vanzelf naar ze toe.
JohnN
-4-  JohnN:
@Herbert: Nou stel je het wel erg rooskleurig voor! Een zzp-er is zijn eigen werkgever, dus draagt bij sparen zijn eigen "persioenvoorziening" af. Onder voorwaarden is die dan ook aftrekbaar IB. Maar een "van boven af" opgelegde pensioenvoorziening voor een zzp-er verdwijnt in de grote pot van het fonds, waar hij zelf geen macht over heeft.
Comfortabele uitkering tot je honderdste? De ontwikkelingen van de laatste tijd hebben anders laten zien. Het is niet voor niets dat bij de top "vertrekpremies" zeer gewild zijn, hebben ze liever dan een uitkering via een fonds waarover ze zelf geen macht hebben.
Ik heb pensioen uit een bijna 10 jaar dienstverband van een ondernemer die premies aan een groot fonds afdroeg. Het leverde me sinds mijn 65 jaar minder dan 200 euro per maand op in aanvulling op aow. Tot mijn dood toe? Ha, ha, na twee "slecht nieuwsbrieven" krijg ik nu nog 165 per maand. Maar over ca twintig jaar klein ondernemerschap stortte ik jaarlijks eenzelfde (premie)bedrag als werkgevers + werknemersaandeel als besparing voor "oudedagsreserve". Aftrekbaar voor IB belegd in lijfrentebrieven. En daaruit krijg ik niet het dubbele, maar het viervoudige (!) als aanvullend pensioen.
Pensioenfondsen hebben geen gelukkige hand gehad in de afgelopen tijd, dat kan niemand ontgaan zijn. Een verplicht zzp-ers fonds? Nee, dank-u. Wie zo zelfstandig is dat hij zichzelf redt, kan ook dat zelf beter!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.