Home > > Het Mini-Rondeel

Het Mini-Rondeel

Foto: Website Minirondeel

Enkele weken geleden alweer heb ik een nieuwe bijzondere plek ontdekt in Amsterdam. Nog voor de officiële opening van een hypermoderne kippenboerderij tegenover Station Rai heb ik er al gedichten voorgedragen (haantje de voorste). Het platteland komt steeds meer in de stad. Het bedrijf waar ik was heet het Mini-Rondeel en is gevestigd op een nu nog braakliggend terrein op Zuidas.

De laatste jaren ben ik niet veel in de buurt van de Rai geweest. De werkzaamheden aan de Noordzuidlijn hadden het hele gebied nogal in hun greep. Maar het einde van de bouw aan de Noordzuidlijn schijnt in zicht te komen. Al zal je dat niet zeggen als je over bijvoorbeeld het Rokin loopt. Want daar is het nog steeds druk met bouwactiviteiten.

Maar op het Europaplein schiet het op. Tot mijn verbazing stond er een grote kantoorflat voor de Rai die ik nog nooit eerder had gezien. Daar tegenover een giga gebouw van de ROC school. Het lijkt een heel nieuw deel van de stad.
Rechts achter de ROC school, na een korte wandeling tussen hekken en bouwketen door, staat een mooi rond gebouwtje met 200 kippen. Je kunt er kippen adopteren en eieren kopen maar ook voorlichting krijgen over duurzame producten en landbouwmethodes. (Ecologisch, diervriendelijk en winstgevend noemen ze het zelf. www.rondeeleieren.nl )Ik vond het vooral erg leuk om er te zijn. In een vergaderruimte met een wijnproeverij en allerlei lekkere hapjes en 50/60 mensen droeg ik enkele van mijn gedichten voor. Ik had een beetje groene gedichten uit gezocht al heb ik daar als echt stadsmens behoorlijk wat moeite mee.

Het was zo gezond met je

Alles was te groen
De bomen, struiken, gras
Al die beesten in een wei
Al die gezondheid die er vanaf straalde
Die aarde aan mijn handen

Ik wil beton,
Ik wil baksteen om te gooien
Ik wil teer en fijnstof
Ik wil asfalt en de stad
Ik wil voluit ademen op de rondweg

Zodat mijn longen kraken in mijn lijf
En dan kijken naar een ronkende helikopter
Die over de hoge flatgebouwen van Zuidas
Achter het spitsuur aan verdwijnt

De mensen luisterden wel, maar 200 kippen stil krijgen is toch een heel ander verhaal...


twee reacties op "Het Mini-Rondeel"

JohnN
-1-  JohnN:
200 kippen Ronald? Dat zijn dus 200 rondeel-eieren per dag. En die verkopen ze aan het publiek? Dat is dan elke ochtend: "sorry mevrouw, we zijn uitverkocht voor vandaag"...
Ronald M.Offerman
-2-  Ronald M.Offerman:
John, het is onderdeel van iets groters. Bezoek hun site.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.