Home > > Wegwerkzaamheden in Amsterdam: een zoekplaatje?

Wegwerkzaamheden in Amsterdam: een zoekplaatje?

Het gemeentelijk bureau Stadsregie stimuleert de samenwerking tussen partijen die werken aan weg. Dat moet voorkomen dat het verkeer in Amsterdam in het honderd loopt. Via hun websites en AT5 moet Stadsregie ondernemers, bezoekers en bewoners actief informeren over wegwerkzaamheden en afsluitingen in Amsterdam. Daarnaast geven ze ‘local traffic control’ informatie over afsluitingen en verkeershinder door aan de NDW Nationale Databank Wegverkeersgegevens voor actueleinformatie die wordt gebruikt door TomTom en gebruikers van boordcomputers zoals vrachtwagens en touringcarchauffeurs. Handig!

Maar, het gaat al een tijdje niet goed. Tijdens het lange weekend van 1 tot 5 mei was de stad nauwelijks bereikbaar. Vele tienduizenden toeristen die de stad bezochten, werden aangevoerd met touringcars, die bij gebrek aan parkeerplekken rondjes door de stad gingen rijden. Dit, in combinatie met werkzaamheden op het Damrak, veranderde de binnenstad in een puinhoop die ook het openbaar vervoer ontregelde. Er was nauwelijks informatie over deze werkzaamheden te vinden op de website van de gemeente. 

De woordvoerder van DIVV vindt dat ondernemers, bezoekers en bewoners zelf op zoek moeten op hun website. Op deze website staat de werkzaamheden op Damrak en Rokin echter niet expliciet. De informatie is niet actueel en bovendien enkel Nederlandstalig. Het is een zoekplaatje voor bezoekers.

Ook de informatie voor het drukke weekend van Hemelvaart en Pinksteren is niet goed. Zo staan de werkzaamheden in het centrum voor de Rode Loper (zoals het Damrak) opnieuw niet op de lijst van wegwerkzaamheden voor de komende weken en op de website. Via matrixborden moest ik zelf ontdekken dat de Prins Hendrikkade voor het Centraal Station een week dicht gaat. Van 2 tot 5 juni is er een avond- en nachtafsluiting van de Prins Hendrikkade: van de Geldersekade richting Damrak voor al het verkeer. Een situatie zoals in het weekend van 1 mei zou zich zomaar weer kunnen voordoen. 

De komende jaren gaat het centrum stevig op de schop voor Rode Loper, het Muntplein en de Stadshartlus. Ik vind het jammer dat de gemeente ondernemers, bezoekers en bewoners niet, of zeer gebrekkig, informeert over de verkeerssituatie in het centrum. Dat is niet goed voor de leefbaarheid, niet goed voor de ondernemers en is niet gastvrij. Dat moet toch beter kunnen?


zes reacties op "Wegwerkzaamheden in Amsterdam: een zoekplaatje?"

Ambtenaar
-1-  Ambtenaar:
Beste Walther,

Je wilt niet weten hoeveel er gecommuniceerd wordt over alle wegwerkzaamheden; de touringcarbranche krijgt van alle stremmingen en omleidingen een update zodra deze zicg gaan voordoen of dat enigzins bekend is.De matrixborden voor een omleiding ter plekke staan er vaak een week van tevoren en dan heb je nog bereikbaar amsterdam,nl, bewoners en ondernemersbrieven, facebook en gemeentelijk internet. het is echter nooit genoeg, goed of het deugt niet.
En dan natuurlijk niet te vergeten, veel mensen don't give a damn en rijden gewoon tegen een hek aan of negeren de omleidingsroute "want ik mot daar zijn". Desondanks gaan we man en vrijmoedig door met informeren!
Karel
-2-  Karel:
Nou Walthertje eeuwig klagertje, daar kan je t mee doen ;) 1-0!
Arnoud
-3-  Arnoud:
Dan vraag ik me toch af waar die puinhoop tussen 1 en 5 mei vandaan kwam als alles zo perfect gecommuniceerd was. In de fotorubriek illustreerde Cliff van Dijk op 7 mei de chaos op het Muntplein.
http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/..
Dat brengt de stand dus weer op 1-1.
Karel
-4-  Karel:
"En dan natuurlijk niet te vergeten, veel mensen don't give a damn en rijden gewoon tegen een hek aan of negeren de omleidingsroute "want ik mot daar zijn"."

Daarom dus. 2-1 !
Arnoud
-5-  Arnoud :
Daar wil ik dan wel foto's van zien, Karel, anders wordt dit doelpunt afgekeurd. Je kunt wel zoveel beweren. ;-)
Walther
-6-  Walther:
Dank voor de commentaren. DIVV heeft inmiddels uitgebreid contact gehad met mij en anderen. Ook Stationseiland heeft excuus gemaakt, omdat ze vergeten waren de werkzaamheden te vermelden in de bewonersbrieven.
Meerdere raadsleden (VVD en D66) hebben schriftelijke vragen gesteld over het juist niet melden van de werkzaamheden. Maar, Karel heeft in absoluut gelijk als hij zegt dat er ook wel veel chauffeurs zijn die zich helemaal van niets aantrekken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.