Home > > De Vredehof

De Vredehof

Afbeelding: Google Streetview

Op Facebook kwam ik het berichtje van AT5 tegen dat ze de aula van begraafplaats Vredenhof gaan sluiten.
Voor de mensen die het niet weten, Vredenhof ligt aan de Haarlemmerweg bij De Molen. Er liggen daar veel familieleden van mij. Dus niet alleen Jordanezen, zoals At5 meldt, maar er liggen ook veel Amsterdammers uit andere wijken van de stad. Van mij liggen mijn overgrootvader, oud tantes, ooms, oma, zusters van mijn vader, nichtje en vast nog meer leden van de familie onder de groene zoden op het overigens erg mooie kerkhof.

Ik loop de deur niet plat bij de familie. Ik ga ook zeker niet naar al de begrafenissen . Net zo min als ik naar de bruiloften, verjaardagen en alle nieuw geborenen ga. Maar ik kom regelmatig op begraafplaatsen en zeker op Het Vredenhof om even te kijken bij de familieleden. Soms weet ik niet meer waar iedereen precies ligt en loop ik flink te dwalen over het kerkhof. En dan kom ik om de haverklap bekende namen tegen. Familieleden van kennissen, vrienden van vroeger, bekende Amsterdammers enzovoort. Het klinkt gek maar ik kom er zo nu en dan met plezier.
Net zoals ik trouwens regelmatig over Westgaarde dwaal, als ik daar in de buurt ben en waar ondertussen ook veel familie en bekenden zijn weggebracht. Maar ook De Ooster, Zorgvlied, St. Barbara, Noord. Als ik er zo over nadenk is er een groot spoor van overleden familie, vrienden en bekenden van mij door de stad getrokken. Maar Vredehof is toch wel mijn meest favoriete kerkhof. Ik ga er vanuit dat ik nog lang niet dood ga en dat ik een hoop mensen nog vele jaren zal irriteren met mijn aanwezigheid op deze aarde, maar als ik toch ga dan zou ik daar zonder protest gaan liggen. Maar dan wel via die aula en niet via de aula op een of ander industrieterrein.
Nou snap ik ook wel dat een begraafplaats een gewoon bedrijf is en dat er geld verdiend moet worden door een uitvaartonderneming. Maar ja, moet je nou alles zo bekijken. Kan die aula nou niet gewoon blijven staan en het zo laten zo als het is. Er zal toch vast wel een slim persoon werken op de begraafplaats die iets leuks kan bedenken en dat het dan ook nog wat geld oplevert.

Opa,
 
Ik lees je voetstappen in de stoepen
Het klik klak waar je woonde
Het geschuifel bij de kroeg in de Kinkerstraat
“Drink louter kabouter “
Je voeten in het zand
 
De trap in de Lumeystraat
Het schuiven van het raam
Het duppie in mijn hand
De claxon van de auto van de baas
Een broodje ei bij Marja
 
Maar op het Vredehof kan ik je steen
Nooit vinden
Ik blijf zoeken, wat ik zocht


drie reacties op "De Vredehof"

JohnN
-1-  JohnN:
Begraafplaats Vredenhof aan de Haarlemmerweg is een bekend punt voor mij: een groene oase tussen de overal aaneengesloten bebouwing als je eenmaal de Westergasfabriek voorbij was, maar nog lang de stad niet uit. Het herinnerde me eraan dat de stad voor mensen van oudere generaties daar al ophield, want zulke begraafplaatsen werden in de 19e eeuw aan de rand van de steden aangelegd.
Halfweg lag ooit echt halverwege Amsterdam en Haarlem...

Deze Vredenhof is een schepping door landschapsarchitect Springer, niet de minste! Dat het een soort Jordanezenkolonie was.. die indruk kreeg ik er nooit van. Het zal best zo zijn dat er nogal wat mensen uit dat deel van de stad begraven liggen maar waar niet? Ik denk dat die indruk bij AT5 werd gevestigd door het artikel in "Het geheugen van West", waarin nogal veel aandacht wordt gegeven aan Johnny Jordaan en een aantal roemruchte Jordanezen uit de 19e en begin 20e eeuw.
De exploitatie van de aula, ach PC Hooft is een B.V. daarmee is alles gezegd. Als er geld bij moet gaat gewoon de deur dicht, maar of ze het makkelijk verkocht krijgen voor het bedrag wat ze ervoor in gedachten hebben? Er staan overal kerken, kerkjes en kapellen te koop, te kust en te keur voor de bieder. Misschien is een belanghebbendenstichting oprichten een idee?
Arnoud
-2-  Arnoud:
Veel mensen zullen een begraafplaats misschien een wat morbide plek vinden, maar wanneer je je daar overheen kunt zetten zijn het dikwijls prachtige parken met een rijk vogelleven. Allesbehalve dood eigenlijk dus. Ik kom veel op Westgaarde, waar mijn beide ouders liggen. Afgezien van soms wat vliegtuiglawaai is het er erg rustiek.

@JohnN: PC Hooft een bv? Ik dacht dat het een coöperatie was, zonder winstoogmerk. Maar ik heb me er niet in verdiept.
JohnN
-3-  JohnN:
@Arnoud: Ooit was de Coöperatieve PC inderdaad opgericht "tot nut van het algemeen", maar al jaren geleden zijn ze omgezet in een "onderneming".
Mijn moeder is in 1995 overleden en had haar volwassen leven lang premie betaald voor haar uitvaart bij een voorloper die zich aansloot bij de coöperatie PC. Toen had het commerciële denken al toegeslagen. Ik kreeg een normale rekening die in niets verschilde van de offerte van een andere uitvaartondernemer. Blijkbaar had PC Hooft zich niet verplicht tot eerdere regelingen. Toen ik vroeg waar die bijeen gespaarde polis van mijn moeder dan voor had gediend kreeg ik als tegemoetkoming een... "tegoedbon" van 10% :-( Ik dacht aan een macabere grap, maar in hun denkwereld bleek het een serieus gebaar van goodwill.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.