Home > > Groene Marathon door weer en wind

Groene Marathon door weer en wind

Start van de marathon bij de Groene van Amsterdam

Het was beestenweer, maar daarmee maakte De Groene van Amsterdam juist een onuitwisbare entree op de Nederlandse hardloopagenda. Ongeacht de regen en harde windstoten was het heerlijk om hard te lopen door mijn eigen achtertuin. Er was een Kids Run, het merendeel van de lopers ging van start op de 10 kilometer en honderd fanatiekelingen (waaronder ik) liepen een volledige marathon langs het vele mooie groen van stadsdeel Nieuw-West.

Het parcours van de marathon was prachtig. Na een rondje om de Sloterplas ijlden de lopers noordwaarts, naar Geuzenveld. Via de Ookmeerweg werd de Lutkemeerpolder aangedaan, waarna een ruime lus via sportpark De Eendracht en Halfweg de renners op de winderige dijk bracht die Amsterdam scheidt van Lijnden en Badhoevedorp. Via Osdorp bereikten we natuurpark De Nieuwe Meer, om vervolgens via het Christoffel Plantijnpad de eindsprint in te zetten, terug naar de Sloterplas.

‘De Groene’ is een initiatief van schrijver Abdelkader Benali, die zelf kantoor houdt in Nieuw-West en er vaak hardloopt. Zijn droom was om de buitenwereld ook eens de groene kant van dit stadsdeel te laten zien. Samen met atletiekvereniging AAC, Iwan Daniëls van website Nice Nieuw-West, crowdfunder Ronald Kleverlaan en nog veel meer vrijwilligers kwam dit plan tot leven. Honderden liefhebbers doneerden via Voorjebuurt.nl geld om de hardloopwedstrijd te realiseren.

Bij de start van de marathon

Zoals gezegd: de omstandigheden waren Spartaans. Dat was ongunstig voor de biologische markt die onderdeel uitmaakt van ‘De Groene’. Toch werd de markt nog best aardig bezocht door de achterban van de hardlopers, zo liet marktorganisator Pieter Rietman me weten. Ongunstiger was het weer natuurlijk voor de marathonlopers, die met name bij de Ringvaart veel tegenwind en een striemende regen moesten doorstaan. Toch sneuvelden er veel PR’s (ook de mijne), want hitte kan ook een boosdoener zijn en de regenachtige lucht bevat veel zuurstof. 

Reken maar dat je je benen voelt, de dagen na zo’n marathon. Het was koud, het was zwaar, maar de eerste editie van de Groene Marathon was een onvergetelijke ervaring. Dank aan Abdelkader, Ronald, Iwan, AAC Atletiek en alle vrijwilligers. Volgend jaar ga ik voor een nieuwe toptijd in Nieuw-West.


tien reacties op "Groene Marathon door weer en wind"

Peter
-1-  Peter:
Mooie prestatie hoor.
Hier de start van de marathon. Volgend jaar beelden van het hele parcours, als het wat beter weer is:

http://www.youtube.com/watch?v=w6dQ9em6K..
Karel
-2-  Karel:
Ik zie 100% blanke mensen. En dat in Nieuw-West. Iets gaat er fout bij de organisatie.
Suffie
-3-  Suffie:
@Karel: goeie conclusie op basis van één foto. Zegt iets over je wereldbeeld.
JohnN
-4-  JohnN:
Petje af Jeroen, dat je de hele liep! Mijn laatste was 1995 met heel wat beter weer. In ieder geval hadden jullie geen natte sponzen nodig!
Arnoud
-5-  Arnoud:
Benali was de initiatiefnemer en liep ook mee. Dus dat was in elk geval al 1 Marokkaan, Karel. ;-)
Arnoud
-6-  Arnoud:
Die JohnN verbaast me toch steeds meer! Behalve alle wereldzeeën bevaren heeft hij nu ook al de marathon gelopen! Ik ben een schlemiel, realiseer ik mij. ;-)
JohnN
-7-  JohnN:
Maar jij bent een verse vader Arnoud, dat doe ik je niet na! Op dat vlak ben ik oudbakken (als marathonloper trouwens ook :-(
Jeroen Mirck
Inderdaad: de initiatiefnemer is alles behalve blank. Abdelkader Benali liep zelf trouwens niet mee vanwege een blessure. Wel liep hij de afgelopen maanden het vuur uit de sloffen om dit evenement met succes te promoten. Hij heeft Nieuw-West op een geweldige positieve manier anders op de kaart gezet dan veel mensen het stadsdeel kennen.

Ik zal trouwens niet ontkennen dat het grootste deel van het deelnemersveld blank was, maar wie Nieuw-West een beetje kent weet ook dat de bovengemiddelde obesitas-cijfers van mijn stadsdeel te maken hebben met het gebrek aan sportbeoefening door veel allochtone jongeren. Daar wordt door D66-bestuurder Ronald Mauer (o.a. Sport en Onderwijs, op de foto de man met het startpistool) al vier jaar op ingezet door activatieprogramma's zoals Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Daar boek je niet overnight succes mee, dat kost jaren.

Het slechte weer drukte het toeschouwerstal, maar ik weet zeker dat er bij zonnig weer nog veel meer buurtbewoners langs het parcours hadden gestaan en daar geïnspireerd waren geraakt door hardlopen. Zondag zijn daartoe voorzichtig de eerste kiempjes geplant.
Herbert
-9-  Herbert:
@Jeroen, verwacht niet teveel van sportbeoefening tegen obesitas. Ongeveer 25 a 30% van de energiebehoefte is voor bewegen. Van knipperen met je ogen tot hardlopen. Dat is zo'n 400 a 500 kCal. (voor een kind) Als je door sporten extra energie verbrandt is dat hooguit 10%. 50 kCal dus. Dat zijn nog geen 2 glazen frisdrank.
Zwaarlijvigheid heeft, naast genetische oorzaken en ziektes, simpelweg te maken dat er meer energie het lichaam in gaat dan wordt er gebruikt wordt.
Heel weinig mensen weten dat fruitdranken zijn die veel meer suiker bevatten dan cola.
Het probleem is ook dat fruitdranken zo makkelijk op te nemen is. 1 liter sinaasappelsap is voor veel mensen geen probleem om in te nemen maar probeer dat maar eens met 15 sinaasappelen. Die knaag je echt niet binnen een dag naar binnen.

Suiker en andere koolhydraten is het echte probleem. Bewegen is prima maar niet de oplossing voor overgewicht.
Jeroen Mirck
-10-  Jeroen Mirck:
Helemaal waar, Herbert. Gezonde voeding is ook een speerpunt. Mensen eten te vet en te zoet. Ze denken bijvoorbeeld dat sportdrankjes gezond zijn, terwijl die vol zitten met suiker. Voorlichting (en simpelweg gezondere kantines) op scholen helpt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.