Home > > Toerist in eigen stad

Toerist in eigen stad

Buiksloterkerk - Foto: Facebookpagina van Buiksloterkerk

Ik woon mijn hele leven al in Amsterdam. Elke keer denk ik dat ik in de hele stad de weg wel weet. Dat ik alle bezienswaardigheden wel gezien heb. Toch verbaas ik me steeds weer. Ik voel me vaak een toerist in Mokum.  Ik heb me al een tijd geleden voor genomen om elke jaar een paar dagen door buurten te gaan zwalken waar ik niet woon. Beetje winkelen, ergens iets drinken, broodje eten. Dus hetzelfde als alle toeristen doen. Ik woon in west en hoe vaak kom ik nou in oost om maar wat te noemen. Ik heb er een tijdje gewoond maar dat is alweer een tijd geleden.

Als ik er nu kom dan loop ik toch een beetje rond met nieuwe ogen. Ik herken de Javastraat natuurlijk en Het Badhuis waar ik toen heen moest en wat nu een horeca gelegenheid is. De Dappermarkt is nog steeds heel leuk. Maar op het voormalige abattoir terrein, waar ik vroeger ook regelmatig kwam, herken ik toch niet veel meer door alle nieuwbouw. Dus genoeg nieuws te ontdekken.

Maar het zijn niet alleen nieuwe dingen die me verbazen maar ook heel oude gebouwen waar ik nooit geweest ben. Ik heb ook een tijdje in Noord gewoond, maar laatst was ik in de Buiksloterkerk en daar moet ik toch tientallen keren langs gefietst zijn. Maar ik had dat hele kerkje nooit gezien. Nu was ik er bij een concert van Douwe Bob en ik was zeer aangenaam verrast, niet in het minst door Douwe Bob zelf (voor wie nieuwsgierig is …).  Het kerkje is prachtig en bewaard gebleven door inzet van de buurt. Er zijn regelmatig voorstellingen en concerten.

Onderweg naar het kerkje kwam ik ook door het Noorderpark en langs de Noorderparkkamer, een klein horecabedrijfje in het park. Ik had laatst een afspraak om daar mee te doen aan een singer/songwritersavond. Maar ik was ziek, het was rotweer, alle mensen die zouden komen kwamen niet en ik wist niet precies waar het was. Dus ik heb afgezegd. Terwijl ik er wel heel graag heen wil. Maar omdat ik afgezegd heb voel ik me lullig en dan aarzel ik weer om me opnieuw in te schrijven.
Maar het excuus dat ik niet weet waar het is gaat niet meer op. Toerist in eigen stad, je ontdekt nog eens wat.


zeven reacties op "Toerist in eigen stad"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Met die tsunami aan toeristen tegenwoordig in de stad voel ik me al helemáál zelf ook een toerist.
JohnN
-2-  JohnN:
Op het Damrak en de Dam krijg ik ook vaak het gevoel van vervreemding als ik die klanken van al die soms exotische talen hoor om me heen. Maar het pleit toch voor Amsterdam als al die mensen zo graag komen kijken. Alleen moesten ze niet zo tergend langzaam slenteren of kringgesprekken houden midden in de stroom, daaraan stoor ik me wel eens. We zijn toch niet allemaal op vakantie. Maar ik neem wel even de tijd als ze me de weg vragen.
Karel
-3-  Karel:
@JohnN: je woont zeker niet in Nieuw-West of Bos en Lommer maar in een roomblanke dure buurt? Daar krijg je dat vervreemde gevoel al een jaartje of 40 met exotische klanken. Weet je ook weer waarom mensen op protestpartijen gaan stemmen.
JohnN
-4-  JohnN:
Jeetje, gewoon een impressie zonder waardeoordeel en dan komen de protestpartij reaguurders alweer roeptoeteren. Ik moet mezelf er steeds toe brengen daar overheen te lezen.
Sousje
-5-  Sousje:
Ach gut, zelfs een leuk stukje over het (her)ontdekken van de stad wordt aangegrepen om te zeuren over Nieuw-West en Bos en Lommer. Ik woon in Nieuw-West en spreek zelf ook zo'n verfoeilijke exotische taal, maar heb die vervreemding in de binnenstad (eigenlijk overal weleens, al naargelang de omstandigheden) ook weleens ervaren. :)

Maar goed, ter zake: Ronald, misschien vind je het als stadsexpert leuk om een keer een (bescheiden) lijstje samen te stellen van onontdekte, rustige plekjes in Amsterdam waar weinig mensen komen? Gewoon voor ons, mensen die de stad wat minder goed kennen en/of weinig avontuurlijke gewoontedieren zijn. Laatst liep ik in de buurt van de Sloterplas. Prachtig, maar 's zomers helaas vergeven van de trendy hardlopers en ander gespuis dat de innerlijke rust verstoort, maar ik was blij verrast toen ik een botanische tuin ontdekte die mij nooit eerder was opgevallen. En nog blijer dat er geen hond was en ik helemaal alleen kon genieten van de bloemenpracht.
Herbert
-6-  Herbert:
@Sousje: wat werkelijk prachtig is is het Nieuwe Bijenpark aan de Baron Schimmelpenninck van der Oyeweg 4 in Geuzenveld aan bij de Osdorperweg tussen Osdorp en Halfweg http://www.bijenpark.nl Nieuw is overigens niet zo nieuw meer, het park bestaat al bijna 50 jaar.
Een mooi volwassen park met echt prachtige tuinen waar de huurders heel veel tijd en liefde hebben gestoken. Een volkstuin mag je het niet noemen, het is een bijenpark. En de tuinen staan in dienst van de bijen(volken). Op een mooi dag barst het dan ook van de bijen die rondvliegen.
Je hoeft er niet bang voor te zijn, een bij steekt niet 'zomaar'. Dat doet hij alleen maar ter verdediging.
Sousje
-7-  Sousje:
Herbert, bedankt voor jouw suggestie! Ik zal deze zomer zeker een kijkje nemen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.