Home > > Bewoners Wallen moeten weerbaar worden

Bewoners Wallen moeten weerbaar worden

Twee jaar geleden schreef ik hier dat het tijd werd voor een stevige cursus ‘Urban Offense’ voor Amsterdammers; de eerste snauw is een daalder waard. Mijn stadsdeel heeft de handschoen opgepakt. Bewoners van de Wallen die regelmatig met overlast te maken hebben kunnen een cursus volgen bij het stadsdeel om te leren hoe je met overlastgevers moet omgaan. De cursus leert je hoe je een wildplasser moet aanspreken en wanneer je hem beter met rust kunt laten.

Volgens het stadsdeel hebben bewoners en ondernemers op de Wallen te maken met schreeuwende en plassende groepen toeristen, die hun afval laten rondslingeren, terwijl ze nog dronken zijn ook. Tja… het lijkt hier wel een oorlogsgebied, toch?

De cursus is een prima plan en hoeft zich niet te beperken tot het aanpakken van wildplassers en schreeuwende dronkaards. Ik heb nog wel een lijstje overlastgevers; luid bellende fietsers op het voetpad bij de Kolk, met de dood bedreigende huisjesmelkers, korte-rittten-weigerende taxi-chauffeurs en de straatdealers voor mijn deur. Ik wil ook wel leren omgaan met de juristen in de Stopera en omgaan met mensen die vinden dat we dat we op een hutje op de hei moeten gaan wonen.

Ik heb eerder workshops tegen geweld op straat gedaan bij Tijgertje. Die workshops maken je echt sterker. Ik laat niet meer over me heen lopen. Maar, je leert ook dat de straat niet de plek is voor discussie over ongewenst gedrag. Die discussie verlies je altijd. De belangrijkste les: vermijd die bedreigende situaties. Thuis blijven, dan maar?

Mijn buren zijn minder enthousiast over de cursus. Dit soort jongeren wil helemaal geen redelijk gesprek met bewoners. Zij vinden juist het treurig dat de bewoner zich moet 'bijscholen' hoe met overlast om te gaan in plaats van die overlast aan te pakken. Kunnen we dit niet omdraaien en de bezoeker een eendaagse cursus 'hoe je te gedragen op de Wallen' in Amsterdam geven? Een 'hoffelijkheidstraining' van Andrée van Es voor bezoekers?

Ik heb maar één echte zorg. Project 1012 moet de komende raadsperiode wordt afgerond. Het moet er ‘back to normal’. De terugtrekkende beweging die de gemeente maakt met steeds minder handhaving op De Wallen komt veel te vroeg. Mag je straks alleen nog maar op de Wallen wonen als je het diploma ‘Urban Defense A’ op zak hebt? Als vast onderdeel van de inburgeringsprocedure. Moet er een Burgerwacht komen? Of, geldt op straks op de Wallen gewoon weer het recht van de sterkste? Ik denk dat ik me aanmeld voor de cursus van het stadsdeel. Hoe zeggen die toeristen dat ook al weer: ‘better safe than sorry’.


twee reacties op "Bewoners Wallen moeten weerbaar worden"

Ronald M.Offerman
-1-  Ronald M.Offerman:
Dit gaat natuurlijk op voor de hele stad ik woon in de Baarsjes en ervaar ook af en toe redelijk wat overlast. Qua drinkende/ drugs gebruikende mensen en alles wat daar bij hoort. Volgens de voorlichting die je hier krijgt moet je met ze in gesprek gaan. Dat heb ik wel eens geprobeerd maar dat is me eerlijk gezegd niet zo goed bevallen.
JohnN
-2-  JohnN:
Het heeft natuurlijk weinig zin om een leven lang gebrek aan opvoeding met een eenmalig 'gesprek op straat' te proberen goed te maken. Overigens: wel eens groepen Amsterdamse (of meer algemeen gesteld Nederlandse) toeristen bezig gezien in het buitenland? Vooral tijdens internationale voetbalwedstrijden doe ik maar liever alsof ik geen Nederlander ben. Uit plaatsvervangende schaamte.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.