Home > > Een slimme toerist is op haar bezoekje voorbereid

Een slimme toerist is op haar bezoekje voorbereid

Het was een prachtig weekend in Amsterdam. Zonnig voorjaarsweer. Heerlijk wandelen door de stad. Wie even de moeite neemt kan zelfs in drukke weekenden genieten van rustige grachten, terrasjes en restaurantjes. Toch staan de nieuwspagina’s vol met klachten van bezoekers.
De rijen bij het Anne Frankhuis en het Rijksmuseum waren lang, heel lang, als je niet vooraf een kaartje had gekocht. Had je dat wel gedaan, dan had je gewoon direct naar binnen gekund. Zelfs in de ergste toeristenvallen op de Wallen was geen tafeltje meer te krijgen. Even buiten de Wallen vonden we culinaire hoogstandjes van Amsterdamse topchefs. We hebben fantastisch gegeten.

Toeristen moesten zelfs uitwijken naar hotels in Den Bosch volgens de VVV. Op Booking.com waren de dagprijzen van de vele last-minute kamers in hostels 200 tot 400 euro. Hotel Alexander met drie sterren spande de kroon met 1.052 euro voor een nacht. En, dat was zeker geen bruissuite… Vreemd dat er in het drukste weekend van het jaar nauwelijks nog vrije hotelkamers zijn, toch?

Vrienden kwamen met de auto uit het Zuiden. De P&R bij de Arena was dicht vanwege een voetbalwedstrijd. Maar, de P&R bij de RAI biedt een dagje Amsterdam voor een enkele euro. Onze vrienden kochten onvoorbereid een dagkaart van zestien en een halve euro. Voor 10 euro sta je een hele dag vorstelijk onder het OosterdoksEiland in de binnenstad. De gemeente heeft een informatieve website over parkeren in Amsterdam; het hoeft niet duur te zijn.

Touringcarchauffeurs raakten verstrikt op trambanen en zaten vast op het overvolle pleintje voor het Victoria Hotel. De al maanden geleden aangekondigde omleidingsroute, vanwege de afsluiting van het Damrak, werd massaal genegeerd. Het had een satirisch bericht uit De Speld kunnen zijn: 'Oprukkende toeristen nemen met touringcars de Amsterdamse binnenstad in. Amsterdammers mogen de stad niet meer in of uit. Het openbaar vervoer is gesaboteerd. Met touringcars zijn blokkades geplaatst op alle toegangswegen'. En, hoezo dodenherdenking? Het is hoog tijd voor een vignettensysteem voor goede busondernemers die de stad op hun duimpje kennen. 

Ik ben wat ouderwets. Je gaat een weekend naar een van de mooiste steden van de wereld, en dan ook nog eens in een van drukste weekenden van het jaar. Het internet en social media bieden ongekende mogelijkheden om dat tripje voor te bereiden? Waarom ga je dan toch als lemmingen, massaal onvoorbereid, naar Amsterdam toe. Wat is er gebeurd met ‘perfect preparation prevents poor performance’? Een slimme toerist is op haar bezoekje voorbereid!


Een reactie op "Een slimme toerist is op haar bezoekje voorbereid"

JohnN
-1-  JohnN:
Klopt helemaal Walther. Ik heb het zelf aanschouwd, zaterdag chaos vanaf de Blauwbrug en de Vijzelstraat en het Damrak vanaf CS. Ik wandelde moeiteloos de looproute langs Nemo en Pr.Hendrikkade naar de Plantagebuurt. En eten zonder reservering was ook geen probleem buiten 1012.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.