D66 en Groen Links presenteerden vorige week hun ambitieuze plannen voor de komende 4 jaar Amsterdams bestuur. Hun inspirerende plannen zijn groener dan ooit. D66 en Groen Links begrijpen dat een duurzame en schone stad ook echt waardevoller is. Spannend wordt het welke derde partij straks gaat aansluiten bij D66 en Groen Links.
In het D66 en Groen Links plan wordt eigenlijk met geen woord over de toekomst van het toerisme in Amsterdam gesproken (net als niet over het Project 1012). Ligt dan nu het beleid voor toerisme bij de bestuurscommissie(s)? Ik vraag me af of dat wel verstandig voor is zo’n economisch belangrijke sector? En, wie is er niet trots op om dat mooie Amsterdam te delen met vrienden van over de hele wereld?
Het toerisme levert de Metropoolregio Amsterdam veel op. Bezoekers geven jaarlijks zo'n 6,5 miljard euro uit in de regio. Het groeiende toerisme is echt een van de motoren van de economie en de werkgelegenheid.
Vooral in de binnenstad wordt het steeds drukker. Het aantal mensen dat er werkt, is de afgelopen tien jaar weliswaar licht afgenomen, maar het aantal bewoners groeit en het aantal bezoekers ook. Op een doodgewone dag lopen er al gauw 200.000 mensen rond: bewoners, forenzen, studenten en heel veel toeristen. Vooral bewoners ervaren last van de groeiende toeristenstroom. Steeds meer stemmen gaan op voor het spreiden van toeristen over de hele stad en de regio; we hebben echt meer te bieden dan de Wallen, de grachten, het Anne Frank Huis en de musea.
De bestuurscommissie Centrum gaat op zoek naar een goede 'balans'. "Het gaat nu nog goed", zegt bestuurscommissievoorzitter Boudewijn Oranje in Trouw afgelopen zaterdag. "Maar het aantal bezoekers blijft groeien, dus we moeten blijven letten op die balans."
Moet ik met nu zorgen maken over die balans als alleen het Stadsdeel Centrum daarover gaat? Wat is de kans dat dit dossier nu vier jaar lang van bureau naar bureau gaat of, nog erger, dat het een kat-en-muis-spel wordt tussen de centrale stad en de bestuurscommissie. Al eerder stelde een woordvoerder uit de toeristensector over de plannen van de bestuurscommissie: “dat het een geluk bij een ongeluk is dat het Stadsdeel Centrum er niet over gaat.” Dat belooft niet veel goeds.
Andere stadsdelen in Amsterdam, en de regio, moeten meeprofiteren van de groei van het toerisme door een betere spreiding. Hoe voorkom je dat goede plannen stranden tussen centrale stad en de bestuurscommissies? Ik hoop dat de nieuwe, derde partij het toerisme hoger op de bestuursagenda van de centrale stad zet.
Mij lijkt me het aantal mensen wat zich in het stadsdeel beweegt hoger dan 200.000 maar ik kan het niet staven. Verder is de druk op het kerngebied veel hoger dan de rest van het stadsdeel. In de weekenden vind ik de postcodegebieden 1011 en 1012 echt te druk aan het worden.
Ik vindt dat het beleid m.b.t. het toerisme een aangelegenheid moet worden van de Gemeenteraad en niet van de bestuurscommissies. Toerisme houdt niet op bij de Singelgracht en en Museumkwartier.