Home > > De voor- en nadelen van hockey

De voor- en nadelen van hockey

Naomi van As - Foto: Wikipedia.

Ik lees in de krant dat de Amsterdamse hockeyclubs gebukt gaan onder een overgewicht aan leden en belangstelling. Er zijn wachtlijsten. Alle kindertjes willen tegenwoordig op hockey. Om aan de vraag te voldoen zouden er wel dertig extra hockeyvelden nodig zijn. Dit zou een onaanvaardbaar grote wissel trekken op de sportbegroting in de regio. Ik zie het daarom als mijn burgerplicht om mee te helpen deze buitenproportionele hockeyvraag enigszins in te dammen. Want zó leuk is hockey helemaal niet!

Laat ik vooropstellen dat ik als puber zelf op hockey zat. De club verkreeg z'n leden vooral uit het leerlingenbestand van een Rooms Katholiek lyceum. Ikzelf was niet katholiek en zat ook niet op dat lyceum. Hier begon het sportief al fout te gaan, want nimmer in mijn leven heb ik daarna nog zo'n achterbaks katholiek zootje meegemaakt als toen op die club. Niet dat ik per se iets heb tegen katholieken, maar geef ze nooit een hockeystick in handen. Tip 1 dus voordat je lid wordt van een hockeyclub: check het achterliggende gedachtegoed.

Kaksport
Kijk, van oorsprong is hockey een vreselijke kaksport. Het meest aantrekkelijke ervan is dat het zowel bij jongens als meisjes populair is. Dat opent natuurlijk perspectieven, want vanuit het mannelijk standpunt bezien zitten er op hockey alleen maar mooie meisjes (althans, wanneer ze hun gebitsbescherming uitdoen). Dit zal voor een belangrijk deel de huidige populariteit verklaren. Wie kent niet uit heden en verleden al die begaafde hockeyvrouwen als Fatima Moreira de Melo, Kim Lammers, Mijntje Donners of Naomi van As?
Al dat lekkers Zulk inspirerend toptalent genereert nu eenmaal wachtlijsten.

Rugblessures
Maar hiermee hebben we de voordelen van het hockey dan ook wel zo'n beetje gehad. Voor de rest is het eigenlijk driewerf niks. Je loopt voortdurend gebukt achter een lullig balletje aan te rennen. Halverwege het seizoen heb je het zwaar in je rug. Menigmaal wordt er een speler die snoeihard een bal op het oog kreeg van het veld gedragen. Die hockeyballetjes zijn namelijk keihard. Een vreselijk blauw oog is het gevolg, waardoor je kansen om te scoren bij die leuke blonde speelster van Dames-B voorlopig tot nul zijn gereduceerd.

Blauwbekken
Dan is er ook nog de competitie. Die brengt mee dat je om de andere week een uitwedstrijd hebt op een tochtig veld ergens in een afgelegen rotdorp. Wanneer het vriest ben je maar al te vaak genoodzaakt je handen te warmen aan je eigen ballen. Hockey is heus niet zo flitsend als je altijd op televisie ziet. Vooral in de lagere regionen sta je voor een belangrijk deel van de tijd afwachtend te blauwbekken.

Zorg ook dat je de bal goed raakt. Train hier extra op. Een maar half geraakte bal veroorzaakt een dreunende trilling in de hockeystick, die zich pijnlijk doorzet naar de handen. Het bespelen van de piano, de gitaar, de blokfluit of de Fatima is dan die avond wat lastiger.

Bont en blauw
Nou, eens even zien, wat kan ik als ervaringsdeskundige nog meer bedenken om de hockeywachtlijsten een beetje weg te werken? Ja: je komt dikwijls bont en blauw van het veld. Want een sport waarbij je met een end hout het veld op mag biedt natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden om de tegenstander eens flink te grazen te nemen. Weliswaar wordt dit in principe reglementair bestraft, maar net zo makkelijk komen spelers ermee weg. Vooral katholieke spelers, maar dat is een vooroordeel mijnerzijds.

Samenvattend: hockey is een zwaar overschatte k*tsport die van overheidswege ontmoedigd zou moeten worden. Als je dan zo nodig iets elitairs wilt doen, ga dan golfen. De velden dáárvoor liggen er al.


tien reacties op "De voor- en nadelen van hockey"

wk
-1-  wk:
.... en denk je dat je wel een kansje maakt bij de golfsters? (of golfers?).
Onderschat dan niet hoe een hard geslagen golfbal kan aankomen.
Of een flinke doorzwaai met een golfclub!
JohnN
-2-  JohnN:
Hockey, tennis, golf - in de tijd in die volgorde ongeveer worden misschien vooral gezien als kanalen voor het 'netwerken', Gooise sporten. Je kunt niet jong genoeg beginnen om de juiste vriendjes (vriendinnetjes) te maken. Ooit betaalt het zich uit (of niet).
Herbert
-3-  Herbert:
@JohnN, elke bijeenkomst biedt de gelegenheid tot netwerken, van schoolplein tot begrafenis en van kantoortuin tot in de kroeg. En is daar wat mis mee?
Golf hoeft niet persé een dure sport te zijn, je kan het zo gek maken als je wilt net zoals bij andere sporten. Zelf golf ik al meer dan 25 jaar. Als je mijn tas ziet, zijn de clubs maar een zooitje ongeregeld. Van verschillende merken en ook nog tweedehands. Ik heb er 9, je mag met 14 clubs spelen. Tweedehands is om het simpele feit dat ik een club weg kan doen als hij me niet bevalt. Het setje heeft me nog geen €100,- gekost. Verder speel ik gewoon in sportkleding. Het enige wat ik des golfs aan heb zijn de schoenen. Omdat er spikes aanzitten en dat is prettig aan de rand van de sloot. In Nederland heb je genoeg openbare banen om op te spelen. Ik word inderdaad niet toegelaten op de Kennemer of de Hilversumsche. Ik zou er best wel eens willen spelen, het zijn schitterende banen maar voor het volk hoef ik dat niet.
Het mooiste is in het VK. Erg veel openbare banen waar je ziet dat opa's hun kleinkinderen leren golf te spelen.
En de businesscards-uitdelers op hole 19 worden vaak uitgelachen. Veel mensen, zoals ik, doen het voor de sport. En wat ik het leuke van golf vind is het feit dat je tegen jezelf speelt. Ik sla de bal in het water en dat komt niet door een listige slag van een ander zoals bijvoorbeeld tennis.
JohnN
-4-  JohnN:
Keek mijn eigen reactie er nog even op na. Ik noemde 3 sporten en gebruikte de uitdrukking "Gooise sporten". Van mij mag ieder beoefenen waar-ie zin in heeft. Het enige wat ik vaststelde: dat bij de 3 genoemde sporten het meest genetwerkt werd/wordt. Dat verklaart wellicht de populariteit.
Maar ook daarover spreek ik geen waardeoordeel uit hoor. Ik gun je alle plezier Herbert!
Arnoud
-5-  Arnoud:
Zoals Herbert de golfsport beoefent is toch wel het meest charmant. ;-)
JohnN
-6-  JohnN:
@Arnoud: Wat mij het meest aanspreekt in zijn betoog is het slot: ''wat ik het leuke van golf vind is dat je tegen jezelf speelt''. Dat komt overeen met hoe ik (vroeger ja ja ik word een dagje ouder ;-) tegen atletiek aankeek. Je bent in de weer met je eigen fysiek en niet met die van een 'tegenstander'.
df
-7-  df:
Ach, zuurpruimen mogen ook best iets zeggen. Kennelijk speelde je op erg laag niveau en zagen de leuke hockeymeiden je zeker niet staan en had je met je eenvoudige baan weinig te netwerken. Dat kan. ;) Nee, dan lekker rellen op de voebaltribune!
Robert Follon
-8-  Robert Follon:
Dankzij dit nogal droevige stukje zou ik er bijna voor pleiten hockey verplicht in te voeren...

Je loopt voortdurend gebukt achter een lullig balletje aan te rennen
- Net zoals bij voetbal.

Halverwege het seizoen heb je het zwaar in je rug.
- Of een hersenschudding: voetbal.

Menigmaal wordt er een speler die snoeihard een bal op het oog kreeg van het veld gedragen.
- Of eentje met een open beenbreuk of hoofdwond, zoals bij voetbal.

Dan is er ook nog de competitie. Die brengt mee dat je om de andere week een uitwedstrijd hebt op een tochtig veld ergens in een afgelegen rotdorp.
- Gelukkig spelen voetballertjes geen uitwedstrijden. En al helemaal niet op een bruin plaggenveldje in een of ander tochtig flutdorp.

Zorg ook dat je de bal goed raakt.
- Je kunt je kruisbanden scheuren of je enkelbanden. Ook je hamstring(s) lijden hieronder. Bij voetbal dan.

Ja: je komt dikwijls bont en blauw van het veld. Want een sport waarbij je met een end hout het veld op mag biedt natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden om de tegenstander eens flink te grazen te nemen.
- In ieder geval ben je als supporter of scheids-/lijnrechter nog wel je leven zeker bij hockey. Het is inmiddels empirisch aangetoond dat bij een 'meer volkse' balsport je einde sneller kan naderen.

Samenvattend: hockey is een zwaar overschatte k*tsport die van overheidswege ontmoedigd zou moeten worden.
- Ik denk dat een wet tegen azijnpissen het land meer goed doet.
JohnN
-9-  JohnN:
@Robert Follon: Satire. Link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Satire
Graag gedaan.
Arnoud
-10-  Arnoud:
@Robert Follon: Het is altijd een beetje gênant wanneer je als schrijver de portee van een stukje moet gaan uitleggen, maar dat door jou als zodanig benoemde 'azijnpissen' was nu juist bedoeld om de 'wachtlijsten' bij het hockey weg te werken. Ach ja, begrijpend lezen is een van de moeilijkste onderdelen van het Nederlands. Van de wet tegen het azijnpissen zul je overigens zelf het meeste last krijgen, want je doet niet anders dan zuur pissen over elk stukje dat hier verschijnt. En je steekt er zo te zien nog een hoop tijd in ook, hetgeen de doorgewinterde azijnpisser juist kenmerkt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.