Home > > Volkomen overvallen

Volkomen overvallen

Logo NSS 2014

U kunt het niet gemist hebben: in Den Haag wordt een nucleaire top gehouden. Ik weet niet hoe het u vergaan is, maar ik werd een aantal maanden geleden volkomen overvallen door het nieuws dat deze top in Nederland gehouden zou worden. Ineens was die aankondiging daar. Ik denk dat rest van de Nederlanders hetzelfde gevoel heeft gehad als ik: heb ik iets gemist?

Wij stonden voor een voldongen feit. Zoals bij een tienerdochter van veertien die zegt dat ze zwanger is. Zoals bij de kat die in je leunstoel heeft gejongd.
Het zijn van die dingen waarvan je achteraf het gevoel hebt dat je ze ergens had kunnen of moeten zien aankomen, maar die je volkomen zijn ontgaan. En waarvan het misschien ook wel stiekem de bedoeling was dat ze je ontgingen.

Op de vorige NSS-top in Seoul is natuurlijk gevraagd: wie organiseert de volgende NSS? Iedereen die ook maar enigszins bij z'n verstand was dook direct weg onder de vergadertafel, behalve de Nederlandse afgevaardigde. Die schrok op uit z'n dutje en riep in het wilde weg: "O, dat doen wij wel!" Hij dacht waarschijnlijk dat het als gewoonlijk ging over de vraag wie de bloemen zou verzorgen.

Verhit kamerdebat
Ik heb mij wel eens vaker afgevraagd: wie beslist dit soort dingen? Het kan aan mij liggen, maar ik heb nooit iets gemerkt van een verhit kamerdebat over de vraag of we in tijden van zware bezuinigingen wel een minstens 24 miljoen verslindende organisatieklus op ons nek moesten nemen. En dat is dan nog exclusief alle beveiliging. Die kost een veelvoud van dat bedrag. Elke dag worden er 13000 politiemensen ingezet. Al die extra uren zullen wel ten koste gaan van het normale politiewerk. In de randstad geldt zo ongeveer de staat van beleg. Het verkeer ondervindt ernstige hinder. Moet het bedrijfsleven nu niet jammeren over alle economische schade die dit oplevert?

Rijksmuseum
Waarom moeten de Amerikaanse en de Chinese president zo nodig ook nog eens naar het Rijksmuseum? Kunnen zij nu niet éven rekening houden met de omstandigheid dat ze hiermee een armlastige stad onnodig op kosten jagen? Het is toch een kleine moeite om zo'n bezoek uit te stellen tot ze geen president meer zijn, dan kunnen ze incognito en is het allemaal een stuk goedkoper. Voor beide partijen overigens, want dan wil de Amsterdamse burgemeester vast wel zo ruimhartig zijn om er een gratis museumjaarkaart bij te doen.

Vorige week, bij de gemeenteraadsverkiezingen, stond ik in het stemhok. Eventjes flitste de gedachte door mijn hoofd: 'Wie weet welk zogenaamd democratisch besloten onheil ik hiermee weer over mijzelf afroep'.


twaalf reacties op "Volkomen overvallen"

Terrence
-1-  Terrence:
Maar volgens Nederland loopt Nederland voorop waar het gaat om de veiligheid rond nucleair afval. Ik kreeg er een beetje het 'Wij van WC-eend'- gevoel bij. Tegelijk met de top kwamen er ook diverse handelsdelegaties mee. Ik vraag mij af welke van de twee activiteiten diende als dekmantel voor de andere.
JohnN
-2-  JohnN:
Onze rotzooi ligt allemaal in een kelder in Zeeland. Nu wordt er gepleit dat alle verspreide troep zoveel mogelijk moet worden geconcentreerd op super beveiligde verwerkingslocatie in de VS.
Gastland Nederland doet daar echter niet aan mee, want "wij hebben de meest veilige opslag ter wereld". Die andere 'klootjeslanden' dus niet, die kunnen zich natuurlijk nooit meten met ons.
"Nederland is stevig op de kaart gezet", deze voorspelbare mantra heb ik weer tig-keer horen verkondigen. Hebben al die leiders nog nooit van videoconferencing gehoord?
Enne, heeft Nederland nu nog gewone politiebescherming de rest van het jaar? Of is het budget nu al bijna op? Jammer dan.
f.bol
-3-  f.bol:
Wat een b-shit zeg, excusez le mot. Die "armlastige" stad heeft voor ettelijke miljoenen free publicity gehad en zal dat nog jaren lang in positieve zin merken. En het bedrijfsleven jammert natuurlijk niet, want het levert geen schade op.
Het mankeert er nog maar aan dat jullie gaan zeuren dat het fietstunneltje dicht was.
Overigens niet zo heel gek dat Nederland dit doet, "we" hebben nog wat goed te maken. Die Pakistaan die bij Urenco werkte is ten slotte door gaten in onze beveiliging in staat gebleken zijn land, en wellicht ook N-Korea en anderen van nucleaire technologie te voorzien.
JohnN
-4-  JohnN:
@f.bol: Daar zeg je het zelf. De situatie bij Urenco blonk uit door naïviteit, maar hebben we dat nou "goed gemaakt"? Dit ging vnl. over afval naalden en contraststoffen van ziekenhuizen, afgewerkte bestralingsapparaten, isotopen uit de industrie, afval van kerncentrales. De angst voor "vuile bommen". Maar niemand heeft maar 1 stap gezet die leidt tot een veiliger wereld met minder kernwapens. Het mag dan wel een mooie "Holland Promotion Stunt" zijn geweest, maar die wordt al op zoveel manieren uitgevoerd dat het eigenlijk een beetje "te veel van hetzelfde" wordt binnen 1 jaar tijd: kroningsfeesten, OS-promotion, NSS-G7 organisatie: "what is next?" We hebben zo'n geweldige industrie met wereldfaam, kan die zijn eigen broek niet ophouden. Zijn al die handelsmissies die in de watten gelegd worden echt nodig? Of is het wel makkelijk als het met belastinggeld betaald wordt? Brussel is altijd zo alert op bevoordeling die de open concurrentie verstoort, gek dat we nu niets uit Brussel horen.
Arnoud
-5-  Arnoud:
@fbol: Om iets af te kunnen doen als b-shit moet je toch met een iets minder povere argumentatie komen.
Hoezo 'free publicity'? Hebben de Amerikanen het allemaal betaald soms? Ik denk dat Amsterdam een smak geld heeft moeten uitgeven aan organisatie en beveiliging. Om maar niet te spreken over alle uren die hulpdiensten niet aan hun normale werk hebben kunnen besteden. Daar was misschien nog overheen te komen geweest als het ook een evenement was geweest waar alle Amsterdammers van konden genieten, maar ze mochten er niet bij zijn en ze mochten het niet zien!
Vanuit de optiek van 'city promotion' blijft het mij altijd vaag in hoeverre de gewone Amsterdammer daar nu precies van profiteert: het meeste geld vloeit denk ik naar de zakken van de toeristenindustrie.
Dat 'wij' nog wat goed te maken zouden hebben vanwege de Urenco-affaire is pas échte b-shit: Pakistan heeft wat goed te maken!
f.bol
-6-  f.bol:
@Arnoud &johnn . Jullie zijn ongeveer de enigen in het land cq de stad die niet enthousiast zijn. Dat recht heb je uiteraard volledig en iedere mening telt en mag gehoord worden.
Maar, povere argumentatie? Amsterdam heeft een paar ton betaald. Het verschil tussen die paar ton en de miljoenen die zullen terugvloeien is free publicity .
De zakken van de toeristenindustrie? Dat is bijna ouderwetsche cpn-retoriek. Werken daar geen mensen dan? Betaalt die vermaledijde industrie geen belasting soms?
En je argument over amsterdammers die niets mogen zien is idd van het niveau " waarom is de fietstunnel dicht " iedereen zag alles op tv. Inclusief die miljoenen extra mensen die de komende jaren het museum gaan bezoeken.

Tot slot. Als je een onderneming als urenco huisvest, faciliteert en deels bezit als overheid heb je de plicht deze goed te beveiligen. Dat Pakistan de hoofdschuldige is spreekt vanzelf
f.bol
-7-  f.bol:
Vandaag op NOS.nl: Webreserveringen van Amerikanen voor het Rijksmuseum verdrievoudigd.....
JohnN
-8-  JohnN:
@f.bol: goed ingeschat: ik voel me vaak het best thuis in minderheidsopinies.
Meehollen achter wie het luidst roepen brengt je vaak op plekken die achteraf gezien onaangename verrassingen in petto hebben. Noem het maar "levenslessen".
Arnoud
-9-  Arnoud :
@fbol: hoorde ik op de radio ja. Van 250 naar 750 of zo. In het licht van die paar ton waar je het over had zijn dat dus zwaar gesubsidieerde kaartjes.
f.bol
-10-  f.bol:
Drogredenen , Arnoud. Je hebt nu eens geen gelijk en je weet het. 750 in een paar dagen tijd. 10 % van de bezoekers van het Rijks op jaarbasis is Amerikaans en dat krijgt nu dus een enorme boost. Dat zijn echt niet maar 500 mensen maar dat weet jij ook wel. Maar ja, dat is niet geweldig omdat vele malen meer mensen kennis gaan maken met kunst, cultuur en geschiedenis ( ik heb daar twee weken terug nog een paar Britten rondgeleid en het is ècht een prachtmuseum) , dat is slechts spekken van het Grootkapitaal natuurlijk.

En Johnn. als iedereen het nu een prutevenement en een prutbezoek had gevonden, had jij het dan qua minderheidsstandpunt wèl goed gevonden of werkt het zo niet ;)
f.bol
-11-  f.bol:
In 2013 had het Rijks 2.220.000 bezoekers. Stel dat , conservatief geschat er 200.000 Amerikanen kwamen. Stel dat, conservtief geschat, dat er nu 100.000 méér gaan worden. Dat is 1,5 miljoen alleen al aan entreekaartjes
En dan hebben we nog hotelovernachtingen, restaurants, cafés, andere musea, evenementen, vervoer, Schiphol, andere steden, de bollenstreek, Volendam etc etc etc. Miljoenen, meneer.
Ook ten gunste van de gewone Amsterdammer.
JohnN
-12-  JohnN:
@f.bol: nee, zo werkt het bij mij niet.
Maar het is jouw vraag naar de bekende weg, schat ik in.

Het Rijksmuseum is 10 jaar dicht geweest, goede kans dat 99% van de Amerikaanse toerende bevolking in die tussentijd het bestaan ervan is ontgaan. In zoverre is het goed dat hen met een reclamestunt even de ogen wordt geopend. In zoverre is het argument van de P.R. relevant en valide.
Maar: een reclamebureau had voor dat budget ook iets anders kunnen bedenken, publieksvriendelijker, een bekende Amerikaanse kunstenaar als "guest of honour", gekoppeld aan een tv-uitwisseling met ABC/NBC of zoiets, bijvoorbeeld. Ik geef Pybes als leek maar een gratis voorzetje.
Overigens ebt het effect van publiciteitsstunts in het algemeen na een paar weken alweer weg. In zo verre is die ticketsprong discutabel, dat zullen de jaarcijfers 2014 uiteindelijk moeten uitwijzen.

Nu even persoonlijk: op mij kwam die barricade over het Museumplein met gestapelde zeecontainers + al die betonnen blokken en dubbele vier meter hoge gaashekken met prikkeldraad erg publieksvijandig over. Het associeerde me sterk met Checkpoint Charlie van voor de val van de muur in 1989, of de Israëlische kolonistengrenzen op de Golan om het bij recenter datum te houden.
Maar dat is natuurlijk onvermijdelijk wanneer je een vip bezoeker met een gevechtshelikopter op het Museumplein uitnodigt, die vervolgens met een pantservoertuig naar de ingang moet worden gebracht. Zulke stunts niet voor herhaling aan te bevelen, zou ik zeggen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.