Home > > Sloterdijk

Sloterdijk

Voetbal op Sloterdijk - Foto: Myrel Morskate

In de zon bij station Sloterdijk wordt gevoetbald, een groep jongens houdt een wedstrijdje. Ze spelen 8 tegen 8 want voor twee volledige elftallen is het veldje wat te klein. Een restje voetballers dat er niet meer bij paste doet baltrucjes langs de zijlijn. Allemaal jongens met rastahaar of kortgeschoren kroes, allemaal zonder jas maar wel met vest, want het is pas maart en nog wat fris. Ze spelen geconcentreerd maar uitgelaten. Ik krijg zelf ook zin in een potje voetbal, op het feit dat ik niet van voetballen houd na.

De buurt van station Sloterdijk is doorgaans een grijsneerslachtige omgeving bestaande uit betonnen kantoorgebouwen en bezocht door zakenlieden, belastingadviseurs en ROC leerlingen met sigaret en bontkraag. Je ziet ze alleen wanneer ze heen of terug lopen over het lange grindpad dat precies de weg van station naar kantoor en school beslaat. Ze lopen met telefoon aan het oor of voor zich uit alsof het een wichelroede is, maar in plaats van water zoeken ze afleiding van hun omgeving.

Begrijpelijk. Op een lijst van Amsterdamse buurten gerangschikt op gezelligheid zullen er weinig ónder Sloterdijk eindigen. Geen restaurant of café te bekennen, behalve de Starbucks in het station, en ‘gezellig’ en ‘stationscafé’ is een wat twijfelachtige combinatie. De massieve kantoorgebouwen om het station heen lijken allemaal op elkaar. Ze hebben donkere muren en honderden glanzende ramen, waarmee ze elkaar weerspiegelen, grijze buurmannen die nooit iets anders zien dan hun evenbeeld. 
Vroeg in de ochtend en aan het einde van de middag is er even leven, jagen auto’s en fietsers tussen de kantoormuren door, langs elkaar, door elkaar, getoeter en gehaast, schuiven vervolgens in of uit de donkere holen van de ondergrondse parkeergarages. Daarna daalt de stilte opnieuw en lijkt Sloterdijk weer verlaten, als een donkergrijs maatpak zonder drager.

Vandaag voelt het anders hier. De rijen van ramen weerspiegelen de zon, die kleur uit het beton omhoog lijkt te trekken, een glansje lijkt te strijken over de paar voorbijgangers die hun jassen over de arm hebben geslagen. De jongens op het veld rennen, roepen en lachen. Een paar kantoormensen staan op een hoekje buiten voor hun koffiepauze, een beetje onwennig knipperend met hun ogen tegen het licht. Verstopt, tussen het grasheuveltje en het conducteurshok, vlakbij de halte van tram 12, huppelen konijntjes. Echt. Konijntjes. 
Het leven komt overal naar boven uiteindelijk, met een beetje zon.

Voetballen op Sloterdijk - Foto: Myrel Morskate


vijf reacties op "Sloterdijk"

JohnN
-1-  JohnN:
Die beschreven desolate sfeer van massieve kantoorgebouwen is het resultaat van de onstuitbare overname van het gebied door het grote zakenleven, verzekeringsmaatschappijen en nutsbedrijven. Ik heb het nog anders gekend. Toen liep je nog niet met oordopjes in en gefocusseerd op een klein schermpje voor je neus langs een saai grindpad van het station naar je werk. Als je haast had de hoek om bij het voormalige bakkerswinkeltje (helaas toen al gesloten, langs het oude dorp naar de Transformatorweg. Maar in de middagpauze of op weg naar het station door de volkstuinen, daarmee kwam je op vrolijker gedachten.
Vinus
-2-  Vinus:
Parasitaire stedenbouw. Snel heul veel geld verdiend, ook/juist door de gemeente. Zonder na te denken of al dat gekantoor bij elkaar leefbare stad oplevert. Banen en werkgelegenheid gingen voor.
@iTaxidriver
-3-  @iTaxidriver:
Sneu dit en sneu dat,wat echt sneu is dat jonge jongens maandagmiddag aan het voetballen zijn ipv naar school of aan het werk.
Ze staan letterlijk en figuurlijk aan de zijlijn.
Herbert
-4-  Herbert:
@iTaxidriver,

Kan het niet zijn dat dit gewoon een gymles is van het nabij gelegen ROC?
Joris
-5-  Joris:
@Vinus: Zonder nadenken inderdaad en dan ook nog werkgelegenheid creeren, hoe durven ze!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.