Home > > Is geluidsoverlast van de horeca aan te pakken?

Is geluidsoverlast van de horeca aan te pakken?

Wie pakt er niet graag een biertje op een Amsterdams terras? Met de eerste lentezon kwamen meteen de eerste klachten over het terras van mijn stamkroeg op de levendige Zeedijk binnen en stonden de handhavers op de stoep. De eigenaren van zaken in de ‘top 15 klachten’ maken zich op voor een hete zomer. Veel zaken staan voor hun ‘third-strikes-out’. De vraag of de klagers wel terecht klagen over de ervaren hinder is bijna niet te beantwoorden blijkt uit onderzoek van DRO.  

Teveel lawaai is slecht voor de volksgezondheid; slaapstoornissen, chronische vermoeidheid, verhoogde bloeddruk, hartritmestoringen, duizeligheid en hoofdpijn. Het Nationaal Kompas Volksgezondheid schat dat rond de 270.000 Nederlands er last van hebben. Jorrit Nuijens (GroenLinks) nam het twee jaar geleden dapper op voor de aanpak van het lawaai op terrassen, maar werd onterecht genadeloos afgeserveerd.

Na een raadsmotie heeft de DRO in opdracht van het college van B&W de afgelopen twee jaar onderzoek uitgevoerd naar de objectieve oorzaken van geluidsoverlast op terrassen in de stad. Nog voor het rapport officieel uit was viel iedereen over de onderzoekers heen. In het nieuws is gekomen dat terrassen op zonnige dagen meer geluid voortbrengen dan wanneer het regent. Dat is een vrij logische conclusie, maar dat was niet de vraag van het onderzoek. Ook stelt het rapport dat horecageluid dominant is en niet zomaar op gaat in het omgevingsgeluid.

De onderzoekers stellen dat de beleving van geluid per definitie subjectief is. Hoe hinderlijk geluid ervaren wordt is persoonlijk. Overdag zijn we toleranter dan ’s nachts in bed. Daarnaast spelen omgevingsfactoren, het soort en de sterkte van het geluid een rol. Het is allemaal vrij technisch. De onderzoekers hebben ook gekeken naar New York, Londen, Parijs en Oss. Ook in die steden is het handhavingsprobleem niet opgelost. 

Een objectieve norm voor geluidshinder van het terras is er niet.Terrasgeluid is ook uitgezonderd van de landelijke geluidsnormering. Handhavend optreden is alleen mogelijk op basis van het APV criterium: het voorkomen van overlast. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat geluidmetingen hierbij wel ondersteunend kunnen zijn bij specifieke overlastsituaties. Op basis van de geluidmetingen kan worden ingeschat of er een grote kans is op overlast. De geluidmeters kunnen hiervoor in de toekomst worden uitgebreid met een ‘signaleringsfunctie’, waarmee bewoners, horecaondernemers en stadsdeel gerichte informatie krijgen over de geluidsituatie en de kans op overlast.

Is geluidsoverlast van de horeca aan te pakken? Er zijn dus wel mogelijkheden om op te treden bij overlast van een terras, maar in de praktijk blijkt het vaak moeilijk. Aangetoond moet worden dat er daadwerkelijk overlast wordt ervaren. Geluidmetingen hierbij kunnen mogelijk enige ondersteuning bieden. Horeca-ondernemers staan met het rapport in de hand sterker. 

Amsterdammers moeten dus leren leven met nachtelijk geluid van horecabezoekers. Als buurtbewoners geen geluid van de horeca willen, dan kunnen bewoners met dit rapport in de hand de uitbreiding van horeca, en terrassen, beter tegenhouden. Horeca en terrassen leiden tot meer geluid, waartegen je, als de zaak met een terras er eenmaal is, niet veel meer kan doen.  

Handhaving op geluidshinder van de horeca is een kwestie van lange adem. Burgemeester van der Laan stelt dat ‘maatwerk’ nodig is. Maatwerk is het nieuwe Amsterdamse toverwoord voor de onoplosbare problemen in de stad. De ondernemers en de bewoners moeten er samen uitkomen. Of de geluidsmetingen hierbij een rol kunnen spelen zal de praktijk dus moeten uitwijzen...  

“De humor ligt op straat”, zei cabaretier Wim Sonneveld heel lang geleden. Misschien moeten we een keer gaan kijken in Parijs. Daar worden bezoekers op straat en op terrassen met succes tot rust gemaand door clowns. 'Les Pierrots de la Nuit' draaien daar inmiddels drie jaar. Ook in Brussel en Barcelona zijn dergelijke projecten.

trefwoorden.
ouder:
En stemmen maar!
nieuwer:
Schiphol

tien reacties op "Is geluidsoverlast van de horeca aan te pakken?"

Arnoud
-1-  Arnoud :
Het is ook een zichzelf versterkend fenomeen: als er 1 iemand te hard praat, moeten anderen daar weer overheen om zich verstaanbaar te maken, enzovoort. Bovendien stijgt het volume ook nog eens met het toenemend alcoholpromillage in het bloed, dus is het op zo'n terras al gauw een klereherrie.
wk
-2-  wk:
Als ik nou èrgens last van heb: niet de terrassen maar wel: de Schiphol-Oostbaan (die voor een niet bestaande baan toch wel èrg vaak in gebruik is).
En van de partyboten-met-disco (Wordt daar dit zomerseizoen weer op gecontroleerd?)
Eric
-3-  Eric:
Is er een verband tussen rookverbod en overlast? Ik heb het niet onderzocht, maar mijn indruk is dat sinds het rookverbod de overlast is toegenomen.
Herbert
-4-  Herbert:
Terrasgeluid is vrijgesteld van het overlastcriterium als er sprake is van menselijk geluid.
Maar er is ook zoiets als sociale hygiëne. Elke kroeg dient minimaal 1 persoon in de zaak te hebben die di cursus gevolgd heeft. Sociale hygiëne heeft niet alleen te maken met niet meer schenken aan dronken lieden maar ook met de openbare orde. Geluidsoverlast op een terras lijkt me typisch een puntje van openbare orde. Maar ik ken genoeg kroegen waarbij de waard(in) zijn publiek even vraagt om aan de buren te denken.

Een ander punt is de isolatie van omliggende woningen. Vroeger woonde ik vlak naast een café dat 3 keer per week concerten had. Van het café merkte ik weinig, wel van het publiek buiten dat nog even na stond te praten en de fiets van het slot haalde. Waarom ik dat hoorde? Ik had dunne enkelglas ramen.
Vinus
-5-  Vinus:
Herbert slaat de spijker op zijn kop. De vreemde combinatie van slecht geisoleerde woningen gecombineerd met mensen die helaas niet doorhebben hoe hard ze zitten te blêren maakt terrassen in Amsterdam bijna onmogelijk. Daarom de filosofische vraag: waarom eigenlijk terrassen?
Eric
-6-  Eric:
@Vinus Een terras is lekker om van de eerste zonnestralen te genieten. Maar voor de meeste uitbaters is het een ordinaire uitbreiding van het aantal vierkante meters. En bovendien mag er buiten gerookt worden.
Geluid Amsterdam
Het uitbannen van geluid geproduceerd door mensen in een stad als Amsterdam is bij voorbaat geen optie. Maar mensen mogen zich wel meer bewust zijn van hun eigen volume en het sneeuwbaleffect dat ze in hun omgeving veroorzaken. Die Franse clowns zijn daarom zo'n gek idee nog niet.
lilian
-8-  lilian:
Om 12 uur s nachts gaan de terrassen dicht, ik neem aan om overlast te voorkomen. Maar waarom na 12 uur nog wel de muziek keihard aan met de deuren wijd open? Het geluid van lachende, schreeuwende, dronken klanten hindert mij veel minder dan de muziek, vergezeld door een dreunende bas, die naar buiten komt en bij mij naar binnen, vaak tot drie uur in de nacht. Wat mij betreft: terrassen open, maar muziek uit.
Maria Jones
-9-  Maria Jones:
Om 24 uur gaan helaas lang niet alle terrassen dicht. Ik heb een terras met 75 zitplaatsen onder mijn slaapkamerraam dat 7 dagen per week van 8 uur tot 1 uur geopend is. Met muziek van binnen trouwens. Daarvoor en daarna wordt er op- en afgebouwd. Je kan je mijn slaaptekort voorstellen, maar niemand wil hier iets tegen doen. Gek genoeg zijn er andere terrassen die wel om 22.30 uur dicht gaan. Als er een woning boven een terras is, en vooral een slaapkamer, zou een terras op werkdagen om 23 uur dicht moeten gaan. In het weekend mag het langer open blijven.
SIMONE
-10-  SIMONE :
Enkel glas of niet, buiten terras of niet, sociale hygiene of niet... Amsterdam is van God los, letterlijk en figuurlijk. Mensen die de stad bezoeken, die er uit gaan worden in sommige gevallen " hysterische overlast bezorgers". Normen en waarden worden niet meer gehandhaafd. Noem het " beesten- boel". Men houd geen rekening met anderen ...ikke, ikke, ikke...EN dat blijkt ook altijd weer uit hun primitieve reacties als je er iets van zegt: kankerhoer, kutwijf, moet je niet in stad gaan wonen ( terwijl wij al in de stad wonen
toen zij nog gemaakt moesten worden!!!...EN HANDHAVEN is er ook niet bij! Want men weet gewoon dat erniet, nauwelijks wordt gehandhaafd. Daarom: schreeuwen, piesen, vloeken, vervuilen, drinken, drugs...fietsen, scooters : Overlast pleinen en straat, in de stad Amsterdam, EN het zijn meestal nooit de toeristen!!! Het zijn gewoon onze eigen inwoners, studenten, jeugd, stappers uit NL/ Amsterdam... die van de stad een " vrij-staat" maken. Dus lees wel: NIET de bewoners, niet de toeristen maar gewoon de " NL" die in Amsterdam LOS GAAN !

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.