
In Barcelona is het 'Bicing' project al een succes sinds 2007. Inwoners van de Spaanse stad kunnen voor een luttel bedrag een door de gemeente geleverde 'hufterproof' fiets lenen en binnenkort zullen de fietsen ook toegankelijk zijn voor toeristen. Zeker in de stad een prima alternatief voor de auto en bovendien een stuk milieuvriendelijker dan het openbaar vervoer.
In Parijs huur je een fiets van het Velib-project: met hulp van een credicard haalt men een fiets uit een rek om die enkele kilometers verderop in een ander rek terug te plaatsen. De ritprijs wordt meteen verrekend via de creditcard.
In Parijs vind je de fietsenrekken ongeveer om de 300 meter. In Barcelona zijn er 400 fietsstations en ook in onder meer Oslo, Washington en Stockholm vind je vergelijkbare projecten.
Indertijd kwam Luud Schimmelpennink met het project De Witkar in Amsterdam: met een kaartje met een magneetstrip (wij spreken begin jaren '70!) kon voor een ritje (een dubbeltje per minuut) worden betaald. Helaas zag de gemeente Amsterdam geen heil in het plan en verder dan met het bouwen van vijf stations is het nooit gekomen. Om onduidelijke redenen werd het eerder door Schimmelpennink geïnitieerde Witte Fietsenplan afgeblazen en nooit meer tot leven gewekt.
Voor een stad als Amsterdam zou het mooi zijn als er ooit weer een vergelijkbaar plan van de grond kwam. Is er eigenlijk een politieke partij die zich er hard voor maakt? Aan de vereniging De Witkar zal het niet liggen: die is klaar voor een doorstart.
Natuurlijk zal het opstarten een hoop geld kosten maar volgens mij valt dat bedrag in het niet bij de winst voor stad, mens en milieu.
vier reacties op "Modern Witte Fietsen plan"