Deel 2 in onze rondgang langs de kleinste partijen.
Amsterdam Sociaal, kortweg ASO, afficheert zich als de partij van de tolerantie, de diversiteit en de deregulering. Amsterdam moet weer een wereldstad worden. Weg met de vertrutting en het teveel aan regeltjes.
De afkorting ASO is waarschijnlijk doelbewust ongelukkig gekozen. Als dreumes tussen de grote jongens is alles waarmee je opvalt immers meegenomen.
Ik download het 'beginselmanifest'. De partij wil zich niet in een hokje van links of rechts laten duwen, maar profileert zich op kernwaarden als vrijheid, gelijkheid en tolerantie.
Er volgen lange verhandelingen over hoe Amsterdam eens een internationaal belangrijke stad was. Maar tegenwoordig regeert de middelmaat. Het provincialisme viert hoogtij, aldus ASO.
Amsterdam Sociaal wil van Amsterdam weer een wereldstad maken met een bruisend economisch, cultureel en maatschappelijk leven, waaraan alle Amsterdammers desgewenst mee kunnen doen, zonder buitengesloten of achtergesteld te worden.
Tussen het idealistisch voegwerk van het partijprogramma door sijpelt meermaals het ongenoegen van van de kleine ondernemer. De middenstander die zich ernstig beknot voelt in de grootte van zijn terras en de openingstijden van z'n café:
Amsterdam Sociaal vindt dat bij een wereldstad als Amsterdam een 24-uurs economie hoort. Wij zijn daarvoor voor liberalisering van de openingstijden voor winkels en horeca.
ASO is een echte politieke fruitmand, voor elke idealist zit er wel iets lekkers bij: pro milieu en groen, anti auto in de binnenstad, pro prostitutie op de Wallen, anti snorscooter op de rijweg, pro cannabis, pro sociale woningbouw, anti regeltjes.
Op de lijst van ASO staan Bas Merkx, Tomas Postema, Metje Blaak en Jan Goos. De website noemt echter Naomi Rijke in plaats van Jans Goos. Slordig.
Voorzitter en lijsttrekker van ASO is Bas Merkx. Zo te zien is hij iemand van de korte nachten, want hij schreef mee aan aan de Nachtmonitor 2011 van nachtburgemeester Isis van der Wel. Tomas Postema zit in de waterfietsen (Canal Company), Metje Blaak komt uit de prostitutie (Rode Draad) en Jan Goos is voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD). Voor de zekerheid dan ook nog maar Naomi Rijke. Zij is docente.
De partij verdient een compliment voor het beginselmanifest, waarin geprobeerd is over alle aspecten van de Amsterdamse samenleving een visie te formuleren. Bij veel kleine partijen ontbreekt dit en blijft men steken bij een A4'tje met vage algemeenheden.
Tevens is ASO keurig democratisch georganiseerd als een vereniging waar je voor twee euro per maand lid van kunt worden. Wij kennen een partij die daar een voorbeeld aan kan nemen.
Amsterdam Sociaal is een bescheiden aanwinst voor het politieke spectrum van onze hoofdstad, maar of ze een zetel halen valt te betwijfelen. De Amsterdammers zullen dus waarschijnlijk op eigen kracht het provincialisme moeten zien te ontstijgen. Blowend op een waterfiets naar de hoeren, zoiets.
Reageer op "Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 14 - ASO"