Home > > IJburgers willen dat NUONweg open blijft

IJburgers willen dat NUONweg open blijft

Annet de Klerk

Annet de Klerk, bewoonster van IJburg, gaat namens tenminste 200 bewoners een burgerinitiatief indienen bij de gemeenteraad van Amsterdam. Hiermee willen de bewoners bereiken dat de Overdiemerweg ook wel de NUONweg genoemd, openblijft.

De NUONweg is eigendom van de NUON en loopt van IJburg over Diemens grondgebied langs de energiecentrale naar Muiden. De weg gaat eind dit jaar dicht omdat dan de aansluiting van IJburg op de A1 klaar is. Het gevolg hiervan is dat IJburgers dan tenminste 16 km om moeten rijden om bij de winkels van Maxis en in Muiden te komen. Het openstellen van de weg is door de gemeente Diemen, de NUON en de gemeente Amsterdam in 2010 zo afgesproken om het bouwverkeer ook langs een Oostelijk gelegen weg naar IJburg te leiden.

IJburgers zijn vervolgens massaal deze weg gaan gebruiken om bij de Maxis en in Muiden te komen. Scholieren die uit Muiden op hun fiets naar het IJburg college gaan maken eveneens gebruik van de weg.
Annet de Klerk:” het openhouden van de weg geeft mij de mogelijkheid om mijn boodschappen te doen bij de winkels van Maxis. Veel van de winkels daar ontbreken op IJburg. Bovendien zit alles bij elkaar en kun je daar gratis voor de deur parkeren. Ideaal voor een gezin met drie kleine kinderen.’

De Klerk ziet niet in waarom de weg nu dicht moet. Inmiddels is namelijk gebleken dat de  IJburgers, de gemeente Muiden, de NUON en de meerderheid van de gemeenteraad van Amsterdam voor het openhouden van de weg zijn. Alleen de gemeente Diemen is tegen.  Ze zijn bang voor sluipverkeer en willen bovendien de IJburgers verleiden om naar het winkelcentrum in Diemen te gaan. De angst voor sluipverkeer ligt niet voor de hand omdat de mensen via de nieuwe aansluiting sneller op de A1 of de A9 komen dan via NUONweg. En IJburgers zullen eerder naar Amsterdam Noord gaan dan naar Diemen want dat is dichterbij.

Annet de Klerk doet boodschappen

De Klerk volgt het proces op de voet. In november van het vorige jaar is er een initiatiefvoorstel van VVD, D66, SP, Red Amsterdam en Trots op Nederland aangenomen waarin aan wethouder van Poelgeest van GroenLinks is opgedragen om te gaan onderhandelen om de weg toch open te houden. De wethouder is zelf echter een verklaard tegenstander van het openhouden van de weg omdat hij de kruising niet veilig genoeg vindt voor de fietsers.

Annet de Klerk: "ik begrijp dat wethouder van Poelgeest geen haast heeft. Maar nu wethouder Wiebes naar Den Haag is vertrokken en de overgebleven wethouders de portefeuilles opnieuw moeten verdelen, is dit een mooi moment om het college te vragen om de onderhandelingen te laten doen door een wethouder die er wel zelf achter staat. Dat lijkt me niet meer dan logisch."
De Klerk hoopt dat de gemeenteraad van Amsterdam in een komende raadsvergadering het burgerinitiatief zal aannemen.

Bron: Google maps

[Klik voor hele kaart]

Update: Zie ook video over Nuonweg van Peter Eijking.


vier reacties op "IJburgers willen dat NUONweg open blijft"

wk
-1-  wk:
Ook voor de fiets is dit een doorgaande route (al bestaat er nu een omweg via een nieuw fietspad)
Maar wel weer een keer nieuw bestraten / asfalteren graag.
Peter Eijking
-2-  Peter Eijking:
Ook toevallig, net die weg gefilmd vandaag. Zal hem straks uploaden op youtube en daarna hier plaatsen.
Fietsers gaan volgens mij via het mooie fietspad achter de Nuon om.
Peter Eijking
Hier dan de weg van Maxis naar IJburg. Na 30 seconden begint de Nuonweg, tot aan het stoplicht.

http://www.youtube.com/watch?v=MWqytSgU3..
JohnN
-4-  JohnN:
Ik wist nooit beter dan dat het een "eigen weg" is voor de elektriciteitscentrale. Vanaf de toerit naar het parkeerterrein bij Maxis mocht je niet verder rijden. Kun je nagaan hoelang ik niet meer in die contreien kwam. Blijkbaar heeft NUON "gedoogd" dat er ook ander verkeer gebruik van maakte vanaf het begin van de bouw van IJburg. Zijn de kopers/bewoners van IJburg niet op de hoogte gesteld dat het een tijdelijke voorziening was?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.