In de nieuwjaarsnacht reed ik rond een uur of twee over de Sloterweg in Nieuw-West. De weg was hier en daar gedeeltelijk versperd door smeulende piramides van vuurwerkresten. Ter hoogte van een bushalte vloog een grote metalen prullenbak op 1 meter hoogte dwars over de weg, vlak voor mijn auto langs. Ik was niet zozeer geschrokken als wel verbijsterd door de enorme kracht van het explosief. Ik hoop dat de dader de prullenbak in z'n nek heeft gekregen, want hij vluchtte voor het projectiel uit de weg over. Wanneer ik enkele seconden eerder was gepasseerd was mijn auto door deze bermbom in de flank geraakt en zou de schade aanzienlijk zijn geweest, om van mogelijk letsel nog maar niet te spreken.
Door dit soort excessen is het verblijf in de openbare ruimte rond de jaarwisseling een hachelijke onderneming geworden.
Elk jaar gaan er weer stemmen op om het vuurwerk voor particulieren te verbieden. Peilingen geven zelfs aan dat driekwart van de ondervraagden daar inmiddels voorstander van is. In de Volkskrant somde Raoul du Pré daarvoor een hele reeks argumenten op. Daarop volgt dan een stroom reacties van mensen die in een verbod het zoveelste bewijs zien van de betuttelende overheid. Maar ja, als je zelf de vrijheid niet aankan, vráág je om betutteling en verboden. Of moet ik het normaal vinden dat er een stalen projectiel mijn leven in gevaar brengt? Moet de maatschappij maar z'n schouders ophalen over negen miljoen schade aan particuliere eigendommen? De schade aan de publieke ruimte, scholen en andere gebouwen is in dit bedrag nog niet eens meegeteld. Ook de zorgkosten zijn nog niet in het bedrag opgenomen.
'Ja, het is nu eenmaal traditie, dat vuurwerk', roept zelfs de staatssecretaris. Heel mooi zo'n traditie, maar volgens mij valt daar niet onder het doodmartelen van huisdieren, het bekogelen van hulpverleners met (zwaar) vuurwerk, het in brand steken van voertuigen, het opblazen van brugwachtershuisjes, scholen en bushokjes. En dan wil ik nog niet eens zeuren over dierenleed, milieuschade en luchtvervuiling.
Gelukkig is alles in Amsterdam 'relatief rustig' verlopen dit jaar, zegt de 'driehoek'. Maar dat is slechts een eerste indruk, de echte cijfers komen pas eind deze maand.
Het is ook maar wat je 'rustig' noemt. Men kijkt kennelijk al niet meer op van een laagvliegende vuilnisbak meer of minder...
Uiteraard, want wat moet de 'driehoek' anders zeggen? De 'driehoek' kan het probleem immers niet de baas, is de regie en het gezag allang kwijt (helemaal in die wijk), verruimt de grenzen van het toelaatbare dus continu en spreekt van 'rust' terwijl mensenlevens in gevaar waren en alles wat los en vast zat gesloopt werd. Dat heet politiek bedrijven... of is het toch gewoon wegkijken? Ik houd het op het laatste.