Home > > Aanslagen

Aanslagen

Vuurwerkbom

In de nieuwjaarsnacht reed ik rond een uur of twee over de Sloterweg in Nieuw-West. De weg was hier en daar gedeeltelijk versperd door smeulende piramides van vuurwerkresten. Ter hoogte van een bushalte vloog een grote metalen prullenbak op 1 meter hoogte dwars over de weg, vlak voor mijn auto langs. Ik was niet zozeer geschrokken als wel verbijsterd door de enorme kracht van het explosief. Ik hoop dat de dader de prullenbak in z'n nek heeft gekregen, want hij vluchtte voor het projectiel uit de weg over. Wanneer ik enkele seconden eerder was gepasseerd was mijn auto door deze bermbom in de flank geraakt en zou de schade aanzienlijk zijn geweest, om van mogelijk letsel nog maar niet te spreken.
Door dit soort excessen is het verblijf in de openbare ruimte rond de jaarwisseling een hachelijke onderneming geworden.

Elk jaar gaan er weer stemmen op om het vuurwerk voor particulieren te verbieden. Peilingen geven zelfs aan dat driekwart van de ondervraagden daar inmiddels voorstander van is. In de Volkskrant somde Raoul du Pré daarvoor een hele reeks argumenten op. Daarop volgt dan een stroom reacties van mensen die in een verbod het zoveelste bewijs zien van de betuttelende overheid. Maar ja, als je zelf de vrijheid niet aankan, vráág je om betutteling en verboden. Of moet ik het normaal vinden dat er een stalen projectiel mijn leven in gevaar brengt? Moet de maatschappij maar z'n schouders ophalen over negen miljoen schade aan particuliere eigendommen? De schade aan de publieke ruimte, scholen en andere gebouwen is in dit bedrag nog niet eens meegeteld. Ook de zorgkosten zijn nog niet in het bedrag opgenomen.

'Ja, het is nu eenmaal traditie, dat vuurwerk', roept zelfs de staatssecretaris. Heel mooi zo'n traditie, maar volgens mij valt daar niet onder het doodmartelen van huisdieren, het bekogelen van hulpverleners met (zwaar) vuurwerk, het in brand steken van voertuigen, het opblazen van brugwachtershuisjes, scholen en bushokjes. En dan wil ik nog niet eens zeuren over dierenleed, milieuschade en luchtvervuiling.

Gelukkig is alles in Amsterdam 'relatief rustig' verlopen dit jaar, zegt de 'driehoek'. Maar dat is slechts een eerste indruk, de echte cijfers komen pas eind deze maand.
Het is ook maar wat je 'rustig' noemt. Men kijkt kennelijk al niet meer op van een laagvliegende vuilnisbak meer of minder...


dertien reacties op "Aanslagen"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
" Gelukkig is alles in Amsterdam 'relatief rustig' verlopen dit jaar, zegt de 'driehoek'. "
Uiteraard, want wat moet de 'driehoek' anders zeggen? De 'driehoek' kan het probleem immers niet de baas, is de regie en het gezag allang kwijt (helemaal in die wijk), verruimt de grenzen van het toelaatbare dus continu en spreekt van 'rust' terwijl mensenlevens in gevaar waren en alles wat los en vast zat gesloopt werd. Dat heet politiek bedrijven... of is het toch gewoon wegkijken? Ik houd het op het laatste.
JohnN
-2-  JohnN:
Weet je wat? We zetten er gewoon voortaan elk jaar een flinke post voor op de begroting. Opgelost!
En als dat bedrag niet gehaald wordt verdelen we het overgehouden geld gewoon onder de klootzakjes. Uit dankbaarheid voor de 'besparing'. Overigens daar in Veen (waar zegt u?) schijnt het ook oorlog te zijn elk jaar weer, het ligt dus niet aan de grootte van de gemeente en waarschijnlijk ook niet aan het bestuur. Er lopen gewoon teveel klootzakjes rond, zou dat het toch niet zijn? Sinds we gestopt zijn kinderen op te voeden is de escalatie ingezet.
wk
-3-  wk:
Had je daar niet een wapenvergunning voor nodig?
(Serieus: Er zal best een maximum aan de explosieve kracht voor vuurwerk in de wet staan. Dus het probleem is alwéér: handhaving.
Dat het stoer is om de wet te overtreden - dat zal nog wel even blijven doorduren.
Inmiddels mis ik in de vuurwerkdiscussie dit jaar het argument van de chemische vervuiling door vuurwerk - met name ook het siervuurwerk.
En als ik namens onze huisdieren nog wat mag toevoegen .... ).
Terrence
-4-  Terrence:
Ja, de schade verhalen op de daders lijkt mij een heel goed idee! Dan ook voor alcoholgebruikers graag. Die kosten de maatschappij elk jaar ongeveer 2,3 miljard (...) euro aan gemiste werkuren, ziekenhuisopnames, schade aan de openbare ruimte, etcetera. Dan heb ik het nog niet over de gemiste belastingopbrengsten voor de staat omdat er elk jaar - alleen al in Nederland - ongeveer 3.500 mensen (direct en indirect) sterven aan (de gevolgen van) alcoholgebruik. Volgens een EHBO'er die ik vorige week sprak scheelt het ook vuurwerkongelukken aangezien de meeste ellende met vuurwerk (volgens hem) wordt veroorzaakt door mensen die eerst alcohol drinken en dan pas vuurwerk afsteken in plaats van omgekeerd. Wat veel veiliger is. Ofwel: het gaat niet om het goedje maar om de gebruiker. Als een dronken automobilist een fietsend kind doodrijdt is dat niet de schuld van de auto of de alcohol maar van die autobestuurder.
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
Het probleem in Nieuw-West is breder dan alleen vuurwerk. Zoals het ook breder is dan alleen voetbal. Het mag helaas nog steeds niet benoemd worden. Gelukkig is er nu een partij die wel iets aan 'het probleem' wil gaan doen: http://www.at5.nl/artikelen/119158/vvd-p..
Theo
-6-  Theo:
@Milena
Die preventief-fouilleren-discussie hebben we al eerder gevoerd;
http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/..

Het kost vele politiemanuren en levert slechts in 2 tot 10% van de gevallen resultaat op, en dan nog niet eens wat betreft vuurwapens wat een nog kleiner percentage oplevert.
Gelukkig zijn we in dit land nog niet schuldig tot onschuld is bewezen, en aan mijn lijf als toevallige voorbijganger liever geen polonaise, laat justitie liever gewoon gedegen rechergewerk blijven doen.

En het onnodige kiezersbedrog van Rutte op 4 september 2012 omtrent het steunpakket voor Griekenland heb ik hem nog steeds niet vergeven.
http://www.nu.nl/nieuws/2901337/rutte-wi..
Onbetrouwbaar, dus hij krijgt mijn stem nooit meer.
Hopelijk komt ooit die dag dat de PVV zich hier voor de gemeenteraad verkiesbaar stelt, dan kunnen 10 preventief fouilleerders of vuurwerkterroristen mij nog niet weghouden bij dat stemhokje.
Suffie
-7-  Suffie:
Terrence, het laatste deel van jouw reactie roept iets Amerikaans in me op, zoiets als 'Guns don't kill, people do' als rechtvaardiging voor de wapenlobby. Het gaat wel degelijk om het goedje, namelijk illegaal vuurwerk. Vooralsnog zijn dit jaar de meest heftige incidenten (los van Medemblik) niet gevallen onder de dronkenlappen, maar onder kinderen die een hand of vingers moeten missen omdat ze onoordeelkundig worden geconfronteerd met een stuk vuurwerk met de explosiekracht van een handgranaat.
JohnN
-8-  JohnN:
Mijn gewenste benadering zou zijn bij de bron te beginnen en dan de keten t/m handhaving. Het is een EU taak om de fabricage cq import van gevaarlijk en verboden particulier vuurwerk effectief af te knijpen. Fikse sancties voor landen die betreffende regels aan de laars lappen. Verder bij de eigen overheid meer inzet op overtredingen, dan maar wat minder politie inzet op voetbalsupporters, want die kicken daar juist op: hoe meer politie en ME hoe leuker ze het vinden. Gelijk lik op stuk bij de eerste zware dreunen die al in november beginnen. Voor wat het "legale" spul betreft, verkoopstart vervroegen maar niet meteen het gekochte afgeven, doch in bewaring houden op een afhaalbon op oudejaarsdag. Dit voorkomt de herrie die op 28 december altijd al losbarst en waarmee de handhaving onmiddellijk als "ondoenlijk" de handdoek in de ring gooit.
Overigens knal-dreun-bominslag vuurwerk is alleen iets voor onderontwikkelde landen en door onontwikkelde breinen (lees: jeugd en imbecielen). Nederland zou zich internationaal moeten schamen tot die minderheid te behoren.
@Suffie: Ja ik kreeg ook die NRA associatie, het helpt toch beter om "het spul" niet te rijkelijk te verspreiden dan te vertrouwen op het verstand van de lontontstekers.
Herbert
-9-  Herbert:
Ach die wijk, dit is die wijk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sloterweg_(..) Rustig buurtje voor mensen met geld.
En preventief fouilleren, daar wil van der Laan vanaf, het levert amper wat op: http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIE..
Guus
-10-  Guus:
@Theo
Blijf vooral (dag)dromen. Goddank komt naar alle waarschijnlijkheid nòòìt de dag dat de PVV -de "partij" die geen partij is maar een beweging want van een partij kan men lid worden, van het Blonde Dolly clubje dus niet- zich verkiesbaar stelt voor de Amsterdamse gemeenteraad. Heeft die "partij" op landelijk, provinciaal, niveau, in Den Haag en Almere, al iets voor elkaar gekregen? Hoe Himmelhochjauzend dient men te zijn dat 'G... Geert' en zijn Purmerendse vriendin Fleur volledig in het landsbelang onverantwoord zijnd dd 21 april 2012 het kabinet Rutte I lieten vallen? De "partij" is tot op heden nog niet verder gekomen dan, onparlementaire taal in het parlement uitkramend, proberen Nederland te ontregelen, een anti-Europa alliantie met uiterst discutabele partijen af te sluiten, op de AT5 website is er dag in dag uit een fan in de weer die niets anders kan dan burgemeester Eberhard van der Laan volkomen onterecht beschimpen. De PVV ècht een "partij" om alle problemen, dus ook het vuurwerkprobleem, op te lossen. (Dag)droomt u rustig verder. Welterusten..!
Theo
-11-  Theo:
@Guus
Relax en rust zelf even van het moddergooien en preken voor eigen parochie, want het merendeel van je medeburgers denkt toch hetzelfde als jij. Zoveel generaties schuldgevoelens en linkse propaganda ban je niet zomaar uit. Allerwaarschijnlijkst krijgt uw zijde zijn zin en zullen wij geen verbeteringen meer meemaken. Schouder aan schouder voor weg met ons. Ik begrijp niet goed waarom Geert zijn adem nog aan ons verspild, want als ik hem was had ik al lang mijn toekomst in Israel gezocht. Helaas, ik heb geen band met Israel. Hier liggen mijn roots, hoe negatief dat ook uitpakt.
Guus
-12-  Guus:
@Theo
Het concluderen dat Blonde Dolly tot op heden niets anders heeft gepresteerd dan proberen het Nederlands bestel ontregelen is moddergooien en preken voor eigen parochie? Volgens velen met mij maakt de Venloër zich schuldig aan het door u mij verweten wordende want constructieve bijdragen leveren, oplossingen zoeken, mede-verantwoordelijkheid dragen, zijn niet de bezigheden van de geblondeerde Limburger. Hij preekt alleen maar voor zijn eigen parochie waarbij volgens onderzoek de meeste parochianen bestaan uit lieden welke anderen de schuld geven voor hun oncomfortabele gevoelens en gemiste carrièrekansen. Mogelijk verspild 'G... Geert' zijn adem aan ons omdat hij bang is in Israël niet zoveel hollevatenaandacht te krijgen als hij in de lage landen genereerd. Wanneer uw 'Leider' daar zou gaan wonen zou hij uw gezamelijke band met dat land zijn, dus wat zou u letten om dan te emigreren? Het niet meer veilig in een schommelstoel zittend, een kom snert etend, kunnen mopperen? Nee, een volgeling bent u niet, u blijft een dagdromer. Het positieve van uw reactie dd 13.1 20.19 uur is dat u toegeeft dat de PVV zich nooit met het in deze topic beschreven probleem zal bemoeien, dat de oplossing dient te worden gevonden door realistischer ingestelde lieden. Het toegeven van de eigen beperkingen is het begin van alle wijsheid...
Theo
-13-  Theo:
@Guus
Nogmaals; Relax. Je staat aan de triomferende zijde met een geweldig uitzicht over de door jouw kampioenen veroorzaakte puinhopen.
Wij PVV'ers hebben het nakijken en zijn slechts roependen in de woestijn.
Vier je overwinning en laat ons tenminste dromen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.