Op veel basisscholen wordt het jaar afgesloten met een kerstdiner. De Amsterdamse VVD noemt dit terecht ‘een van de leukste momenten van het jaar’ voor ouders, leerlingen en leerkrachten. Maar wat komt er op tafel? Op een aantal openbare scholen in Amsterdam is het verzoek aan ouders gedaan om halal-vlees mee te nemen. Dat schiet de VVD in het verkeerde keelgat. Werner Toonk kan zich voorstellen dat het niet voor alle ouders gewenst is om zo’n verzoek te krijgen.
Na het Twitter-bericht kwamen de linkse partijen los. Read it and weep! Lekkere kerstgedachte bij die VVD-ers! Als het gesponsord was door de halal-slagerij dan zou het van de VVD vast wel mogen! Mogen scholen niet vragen een beetje rekening met elkaar houden? Net zoals dat 'vast' gebeurt met vegetariërs en kinderen met lactose-, noten- of glutenallergie? (Bij dat laatste krijg ik visioenen van wanhopige ouders in de keuken.)
Ook ik heb eens een mail gezien van een school met de vraag ‘om te denken aan de islamitische kinderen in de klas’. Als je vlees gebruikte in een gerecht, dan was de vraag om geen varkensvlees te gebruiken en het liefst halal. Nu is het eenvoudig en begrijpelijk om een gerecht te maken zonder varkensvlees of gewoon vegetarisch, maar is een expliciet verzoek tot halal-vlees nodig?
Ik heb er moeite mee dat je ongelovige of andersgelovige ouders vraagt naar de islamitische slagerij, joodse bakker of gereformeerde groenteman te gaan. En mijn bezwaar met halal-vlees in het bijzonder is dat het ‘uitgebloed vlees is en de dieren meestal onverdoofd worden geslacht’. Bekijk maar eens deze beelden. Had GroenLinks zelf ook niet een standpunt over onverdoofde slacht? ‘GroenLinks vindt dat er een eind moet komen aan traditionele gebruiken die pijn en stress veroorzaken bij dieren, zoals onverdoofd ritueel slachten.’ Maar als je vraagtekens zet bij een verzoek tot kopen van halal-vlees, word je door diezelfde politici in de PVV-hoek gezet. Betekent dat rekening houden met andersdenkenden?
Met het verzoek om halal-vlees botsen diverse waarden en normen. Van een duurzame partij als GroenLinks verwacht ik een reactie die meerdere waarden weegt. Het kerstdiner moet leuk zijn voor alle kinderen aan tafel. Maar om dat voor elkaar te krijgen zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Er is niet enkel de weg naar de islamitische slagerij.
Vorige week was ik op een schoolkerstdiner. Er was geen verzoek gedaan tot halal-vlees. Toch was er voor iedereen te eten. Er was een lopend buffet met zoals op bijna elk schoolkerstdiner: elk kind maakt thuis wat lekkers. Zo waren er stapels pannekoeken, groente-spiesjes, vegetarische hapjes en heerlijke fruitsalades. Er waren hapjes met halal-vlees en met 'gewoon' vlees.
Laten we het als ouders en school samen praktisch en creatief oplossen, zonder kokende en welwillende ouders op te zadelen met spijswetten en allergieën. Mag je iets niet eten, dan is er vast een andere keuze op het buffet met gemiddeld zo'n 20-30 gerechten. Heb je strenge eetregels, geef je kind dan wat extra eigen eten mee. Het grootste plezier van het kerstdiner is in het donker naar school gaan en met elkaar gezellig en in je mooiste kleren zitten aan tafel. Ieder neemt wat te eten mee, maar het is geen restaurant. Laat de kinderen vooral genieten van elkaars samenzijn.
Ook ik ben tegen het onverdoofd slachten van dieren. Ik ben sowieso tegen allerlei archaïsche religieuze gebruiken die ten koste van andere levende wezens in stand worden gehouden. Daaronder valt bijvoorbeeld ook de besnijdenis. Kindermishandeling is dat.