Home > > Halal op het kerstbal

Halal op het kerstbal

Op veel basisscholen wordt het jaar afgesloten met een kerstdiner. De Amsterdamse VVD noemt dit terecht ‘een van de leukste momenten van het jaar’ voor ouders, leerlingen en leerkrachten. Maar wat komt er op tafel? Op een aantal openbare scholen in Amsterdam is het verzoek aan ouders gedaan om halal-vlees mee te nemen. Dat schiet de VVD in het verkeerde keelgat. Werner Toonk kan zich voorstellen dat het niet voor alle ouders gewenst is om zo’n verzoek te krijgen.

Na het Twitter-bericht kwamen de linkse partijen los. Read it and weep! Lekkere kerstgedachte bij die VVD-ers! Als het gesponsord was door de halal-slagerij dan zou het van de VVD vast wel mogen! Mogen scholen niet vragen een beetje rekening met elkaar houden? Net zoals dat 'vast' gebeurt met vegetariërs en kinderen met lactose-, noten- of glutenallergie? (Bij dat laatste krijg ik visioenen van wanhopige ouders in de keuken.)

Ook ik heb eens een mail gezien van een school met de vraag ‘om te denken aan de islamitische kinderen in de klas’. Als je vlees gebruikte in een gerecht, dan was de vraag om geen varkensvlees te gebruiken en het liefst halal. Nu is het eenvoudig en begrijpelijk om een gerecht te maken zonder varkensvlees of gewoon vegetarisch, maar is een expliciet verzoek tot halal-vlees nodig? 

Ik heb er moeite mee dat je ongelovige of andersgelovige ouders vraagt naar de islamitische slagerij, joodse bakker of gereformeerde groenteman te gaan. En mijn bezwaar met halal-vlees in het bijzonder is dat het ‘uitgebloed vlees is en de dieren meestal onverdoofd worden geslacht’. Bekijk maar eens deze beelden. Had GroenLinks zelf ook niet een standpunt over onverdoofde slacht? ‘GroenLinks vindt dat er een eind moet komen aan traditionele gebruiken die pijn en stress veroorzaken bij dieren, zoals onverdoofd ritueel slachten.’ Maar als je vraagtekens zet bij een verzoek tot kopen van halal-vlees, word je door diezelfde politici in de PVV-hoek gezet. Betekent dat rekening houden met andersdenkenden? 

Met het verzoek om halal-vlees botsen diverse waarden en normen. Van een duurzame partij als GroenLinks verwacht ik een reactie die meerdere waarden weegt. Het kerstdiner moet leuk zijn voor alle kinderen aan tafel. Maar om dat voor elkaar te krijgen zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Er is niet enkel de weg naar de islamitische slagerij. 

Vorige week was ik op een schoolkerstdiner. Er was geen verzoek gedaan tot halal-vlees. Toch was er voor iedereen te eten. Er was een lopend buffet met zoals op bijna elk schoolkerstdiner: elk kind maakt thuis wat lekkers. Zo waren er stapels pannekoeken, groente-spiesjes, vegetarische hapjes en heerlijke fruitsalades. Er waren hapjes met halal-vlees en met 'gewoon' vlees.

Laten we het als ouders en school samen praktisch en creatief oplossen, zonder kokende en welwillende ouders op te zadelen met spijswetten en allergieën. Mag je iets niet eten, dan is er vast een andere keuze op het buffet met gemiddeld zo'n 20-30 gerechten. Heb je strenge eetregels, geef je kind dan wat extra eigen eten mee. Het grootste plezier van het kerstdiner is in het donker naar school gaan en met elkaar gezellig en in je mooiste kleren zitten aan tafel. Ieder neemt wat te eten mee, maar het is geen restaurant. Laat de kinderen vooral genieten van elkaars samenzijn.


elf reacties op "Halal op het kerstbal"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Ik vraag me dan altijd af: op hoeveel scholen gebeurt dit en op welke precies? Man en paard noemen, want anders krijgt misschien één enkel incident of een verkeerd begrepen zinnetje in een brief aan de ouders al snel het karakter van een brede maatschappelijke discussie.
Ook ik ben tegen het onverdoofd slachten van dieren. Ik ben sowieso tegen allerlei archaïsche religieuze gebruiken die ten koste van andere levende wezens in stand worden gehouden. Daaronder valt bijvoorbeeld ook de besnijdenis. Kindermishandeling is dat.
Esther
-2-  Esther :
Op hoeveel scholen dit gebeurt en op welke? Daar is geen onderzoek naar gedaan, dus daar kan ik geen cijfers over opsommen. Bij de VVD hebben zich kennelijk ouders van meerdere openbare basisscholen gemeld. De VVD noemt terecht de namen van de scholen niet. Het verzoek van een school om halal-vlees is welwillend (ze denken dan dat 'iedereen' mee kan eten), maar scholen realiseren zich te weinig dat het geen neutrale vraag is. Maar als de school er mee in de media komt, dan kan de school veel reputatieschade krijgen. Een school in Weert werd in 2009 landelijk nieuws en onderwerp van discussie. Dat lijkt me niet de bedoeling. Je kunt er prima over discussiëren zonder namen te noemen. Ik ben vooral verbaasd over de felheid van linkse partijen. Zowel PvdA als GroenLinks zijn tegen onverdoofde slacht, maar vinden het vervolgens volstrekt absurd als niet-islamitische ouders dit vlees niet willen kopen.
JohnN
-3-  JohnN:
Het lijkt wel of sommige belangengroepen staan te springen om elke aanleiding tot een rel aan te grijpen. Zodra het politieke partijen zijn begin ik helemaal te fronsen, zeker als er over enkele maanden weer verkiezingen in aantocht zijn. Bah! Zo'n school kerstdiner zou gewoon op dezelfde manier moeten verlopen als ieder ander etentje waarbij iedereen iets in natura bijdraagt. Makkelijk zat als de brengers op verzoek weten te vertellen wat er in zit, klaar.
Arnoud
-4-  Arnoud :
@Esther: mijn oproep man en paard te noemen was niet gericht aan jou, maar feitelijk aan degenen die hier drukte over maken. Werner Toonk klimt wel eens vaker hoog in de boom, terwijl ik me dus niet kan voorstellen dat er nu ineens allerlei scholen zijn die zo'n halal-oproep doen. Dat lijkt mij een beetje té toevallig. En dat er nu ineens allerlei mensen zijn die daarover uitgerekend bij de VVD gaan klagen.
Waarschijnlijker is het dat het gaat om één enkele school met een paar VVD-ouders, waaronder Werner Toonk. Groter dan dat is het denk ik niet.
Sigi
-5-  Sigi:
Halal of niet, vlees is dood dier.
Nogal arbitrair, welk dier is slechter af, een "normaal" geslacht dier uit de bio-industrie of een halal geslacht dier dat een leuk leven heeft gehad?
Hoe zit het met de kosher geslachte dieren? Plofkippen?
Ik snap dat gezeur over halal niet zo, behalve dat het, zoals JohnN al zegt, blijkbaar altijd voor een rel zorgt.
Karel
-6-  Karel:
Bij de Iftar wil ik varkensvlees. Moet van mijn religie. Svp hier dringend rekening mee houden.
Theo
-7-  Theo:
Ik wil hooguit biologisch scharrelvlees en ben principieel tegen de halalslacht. Wat nu?
Arnoud
-8-  Arnoud :
@Theo: 'Wat nu' vraag je? Dat lijkt met nogal duidelijk: als dit kerstdiner nog op jou van toepassing is moet eindelijk eens je basisschool afmaken! ;-)
Terrence
-9-  Terrence:
Wat Sigi zegt: waarom zou het ene ritueel slechter zijn dan het andere? Dieren na een leuk en gezond leven bedanken en dan (onverdoofd) de strot doorsnijden is verschrikkelijk maar dieren net zolang vetmesten tot ze onder hun eigen gewicht de poten breken om ze vervolgens met een paar miljoen per dag tegelijk langzaam te wurgen (varkens en kippen) is wél oké? Dat is namelijk het kapitalistisch ritueel: zo veel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk.

Lol @Arnoud
Theo
-10-  Theo:
@Terrence
Ik hoor nooit iemand zeggen dat dierenleed oké is. Een stroman argument dus.
Opvallend dat kritiek op halal als reflexreaktie een tirade over kapitalisme uitlokt.
Een afleidingstaktiek die je niet te vaak moet gebruiken, want anders gaat het dus opvallen.
Terrence
-11-  Terrence:
@Theo: Sorry, je hebt helemaal gelijk; een tirade tegen halal is oké maar een tirade tegen kapitalisme is dat natuurlijk niet. Dat bedoel je toch? ;-) Maar serieus nu: ben je in het algemeen tegen het slachten van dieren of ben je alleen maar tegen het halal slachten van dieren? En waarin ligt volgens jou het verschil?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.