Home > > Woningdelen pakt woonproblemen niet aan

Woningdelen pakt woonproblemen niet aan

Voor- en tegenstanders van short stay, illegale hotelverhuur, woningdelen en verkameren hebben de afgelopen 4 jaar stevig gelobbyd. In principe moet een eigenaar alles kunnen doen met een huis als hij daarmee de belangen van anderen niet schaadt, toch? Woningdelen is het nieuwe alternatieve gebruik van woningen. Is dat een goed idee?

Woningdelen past in een grote, internationale stad als Amsterdam. Met 3 of 4 vrienden een leuk pandje huren of kopen, opknappen en er gaan wonen. Het klinkt mooi. Op de website van de commerciële vastgoedaanbieders staan ‘woondeel’-kamers van 12 tot 16 m2 voor 500 tot 600 euro huur per maand. Dan is er toch geen sprake van betaalbare huisvesting voor studenten of expats? De markt is klaarblijkelijk meteen in dit woon-gat gesprongen.

De overlast kan groot zijn als je buren onder het motto van ‘woningdelen’ hun appartementen verkameren en aan studenten of groepen Oost-Europeanen verhuren. Bovendien voelen huiseigenaren niet veel voor de complexiteit van huren aan meer dan een huurder.

Er zijn nog veel haken en ogen aan woningdelen. De notitie ‘Ruimte voor Woningdelers' heeft daarvoor de spelregels in kaart gebracht om zo de excessen aan te pakken. Maar, dit lost natuurlijk de fundamentele problemen op de Amsterdamse woningmarkt niet op.

Woningmarkt
Na haar studie kan de jonge professional niet in Amsterdam blijven, omdat er geen betaalbare starterswoningen zijn. En, Amsterdam heeft juist jong talent nodig. Door de achterblijvende woningbouw is de gemiddelde woningbezetting toegenomen, maar ruimte voor nieuwkomers is er niet. Dat is dus niet goed.

De nieuwe gemeenteraad moet in 2014 inzetten op een goede mix van sociale huur, vrije huur en nieuwe koopwoningen voor starters, toppers en woningdelers. Voor studenten en ouderen zijn speciale voorzieningen nodig.

Flexibiliteit en eenvoudiger doorstromen moeten worden gestimuleerd. De maatregelen zijn alleen succesvol als de leefbaarheid van de Amsterdamse buurten ook goed is; goede winkels en voorzieningen, schone lucht en weinig geluid.

Leegstand
Ook leegstand verdient volle aandacht. Alleen al in het centrum staat naar schatting 1 op de 5 woningen leeg of wordt illegaal verhuurd aan toeristen. In onze VVE staan 3 van de 8 appartementen leeg en bij onze buren, met 60 appartementen, eenderde. Dat is toch triest.

Wonen in Amsterdam is waardevol voor de ontwikkeling van de metropoolregio en te belangrijk om helemaal aan de vrije markt over te laten. Het is een thema dat straks bij de coalitie-onderhandelingen hoog op de agenda moet staan. Hier gaat de gemeente echt zelf over.


vier reacties op "Woningdelen pakt woonproblemen niet aan"

Herbert
-1-  Herbert:
@Walter, in jouw VVE staat dus 1/3 leeg. Echt leeg of zijn het pieds a terre?
JohnN
-2-  JohnN:
Dit zijn cijfers die me toch wel een beetje (nou ja, zacht uitgedrukt dus) boos maken. Leegstand met schaarste is een moeilijk uit te leggen combinatie. Wie zorgen er voor dat het financieel toch nog rond komt?
Arnoud
-3-  Arnoud :
Het woord 'verkameren' trek ik geloof ik emotioneel niet... Maar het zal wel weer ambtelijk jargon zijn.
Walther
-4-  Walther:
Herbert: echt helemaal leeg... helaas. Twee staan er wel te huur, maar al zeer langdurig. De derde al een jaar leeg. Van short stay en illegale hotelverhuur zijn we verlost (dat waren die eerste twee) dankzij tomeloze inzet van het stadsdeel en de handhaving.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.