Home > > De arrogante Amsterdammer

De arrogante Amsterdammer

Foto: Arnoud de Jong

Amsterdammers zijn een apart volkje. De humor, het gedrag... het is allemaal nét even anders dan in andere steden.
Maar is dat eigenlijk wel zo? Zijn Amsterdammers bijvoorbeeld echt arroganter dan Rotterdammers? En vinden Amsterdammers allemaal dat zij altijd voorrang hebben in het verkeer, zelfs wanneer dat niet zo is?

Wie als buitenstaander een weekend in de stad is zal dat zo ervaren. Als een Amsterdammer zijn vaste telefoonnummer geeft aan iemand van buiten de stad zal hij zelden zeggen dat daar '020' voor moet. Hij gaat er simpelweg van uit dat alle andere Nederlanders weten dat '020' het kengetal van Amsterdam is. Ook denkt de Amsterdammer dat iedereen voor hem opzij gaat als-ie haast heeft en daarom al fietsend een rood verkeerslicht negeert. Tel maar eens het aantal fietsers dat juist wél voor het rode licht stopt in de ochtend- of avondspits bij de kruising Bilderdijkstraat-Kinkerstraat. U bent dan snel klaar...

En de Amsterdamse humor? Tsja, daar moet men maar tegen kunnen. Of zoals Gordon zei tegen een Chinese kandidate voor een talentenshow: 'Zing je straks ook nog een nummertje 38?' Niet iedereen vindt de Amsterdamse humor grappig en niet elke Amsterdammer begrijpt dat. En dat is jammer want wanneer wij als Amsterdammers beter zouden leren rekening te houden met anderen en hun gevoelens zouden wij als stad ook internationaal in veel hoger aanzien staan.

De Regenbooggroep (belangenbehartiger van daklozen, verslaafden, alcoholisten, psychiatrisch patiënten en combinaties daarvan) onderzocht hoe aardig Amsterdammers daadwerkelijk zijn. Op hun site (http://aardigeamsterdammer.nl/zoektocht/) staat het resultaat van die speurtocht. Uiteraard wat gekleurd want het onderzoek is nogal eenzijdig en verre van volledig maar toch geeft het in mijn ogen een aardig beeld.

Maar waren de onderzoekers wel echte daklozen en waren de mensen die zij benaderden wel echte Amsterdammers?
En bestaat de 'echte Amsterdammer' wel? Daar werd al eerder over geschreven op Amsterdam Centraal.

Maar wat is er nu allemaal waar van al die verhalen? Zijn wij trots op onze arrogantie die wellicht niet eens zo veel verschilt van de arrogantie van mensen die leven in andere grote steden? Of zijn wij echt superieur aan mensen uit andere plaatsen en had die Ajax-speler gewoon gelijk toen hij zei: 'Wij zijn niet arrogant; wij zijn gewoon beter!'?


vier reacties op "De arrogante Amsterdammer"

JohnN
-1-  JohnN:
"Wij zijn niet arrogant, wij vinden onszelf gewoon beter!"
Zo belijdt iedereen zijn eigen waarheid.
Terrence
-2-  Terrence:
Zo is dat natuurlijk ook, JohnN. Het is allemaal een kwestie van perspectief. Zo zou 98 procent van de wereldbevolking al blij zijn met een werkende waterkraan maar klagen wij dat wij 'nog maar één keer per jaar' op vakantie kunnen terwijl wij vijf jaar geleden nog minstens twee keer per jaar van 'een welverdiende vakantie' genoten. In sommige talen kent men niet eens een woord voor vakantie naar het schijnt. En dat de één arrogant noemt heet bij de ander: 'Ik geef gewoon graag mijn mening.' Tsja...
Fries
-3-  Fries:
Ik wil er dood nog niet gevonden worden, wat een rampstad, alles rond de randstad is een drama. Vreselijke mensen, arrogant, asociaal, het is er vies, altijd files, vet veel criminelen, grote bekken, zo ontieglijk luidruchtig.. doe mij maar het schone, nette, rustige, vriendelijke, nuchtere Friesland. Het laatste stukje NL wat nog een eigen cultuur heeft en koestert.
Suffie
-4-  Suffie:
Beste Fries, even uitgaande van de wijze van bejegenen denk ik inderdaad dat het een absolute win-winsituatie is als je binnen de Friese landsgrenzen blijft.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.