Home > > Inkt op de Amstel: Blauw Goud

Inkt op de Amstel: Blauw Goud

Inkt op de Amstel

Donderdag 31 oktober jl. werd de gedichtenbundel Blauw Goud gepresenteerd in De Nieuwe Liefde, het gebouw op de Da Costakade, waar Huub Oosterhuis zijn oecumenische scepter zwaait. Een keur aan prominente dichters/schrijvers gaf acte de présence. Frank Starik, Thomas Möhlmann, Diana Ozon, Robert Anker, Karel Wasch en last but not least Remco Campert. Aan de oude meester werd het eerste exemplaar uitgereikt.

Ronald Ockhuijsen, van het Parool, hield godzijdank flink vaart in de presentatie, die alleen werd verstoord door een liederlijk valse versie van Aan de Amsterdamse grachten, uitgevoerd door de gullachende Nandine van Karnebeek. Gelukkig had singer/songwriter Henk Hofstede daarvoor laten zien hoe het wél moest.

Het bijzondere aan de bundel is het feit dat er louter gedichten in staan over de Amsterdamse grachten. Die zouden 400 jaar bestaan. Daarom staat er in het gedicht van Daniël Dee:

'Al vierhonderd jaar liggen
de singelgrachten daar te wachten
alsof ze een profane waarheid herbergen.'(...)

Achterin de bundel prijkt een overzichtskaart waarop men kan vinden waar een aantal gedichten zich afspeelt. Uitgeverij Nieuw Amsterdam deelde in champagneglazen water uit. Gelukkig geen grachtenwater. Bureau Xsaga had de strakke organisatie in handen. Maar er waren ook onvermijdelijke kaasblokjes en bitterballen.

Vijftien Paroollezers werden beloond met plaatsing van hun gedichten in de bundel. Dit ontlokte inzender Xander van der Drift de opmerking: "Een amateurdichter kan je net zo goed raken als een professionele."
Hoe het zij, de bundel is fraai gebonden en heeft een mooie blauwe kleur. Maar liefst 144 bladzijden om van te genieten en eventueel een wandeling mee te maken, langs die mooie Amsterdamse grachten.

Blauw Goud, Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046816233, blz.144, € 16,95.


Reageer op "Inkt op de Amstel: Blauw Goud"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.