Home > > Paleis van de Verdraagzaamheid

Paleis van de Verdraagzaamheid

Ghandi

Er staat een paleis in Nieuw-West. Het Paleis van de Verdraagzaamheid. Eigenlijk is dat een landelijk georiënteerde stichting, maar de wortels liggen toch echt hier in dit stukje Amsterdam, met Erik Bobeldijk (SP) en Dick Glastra van Loon (Eigenwijks) als paleisbewoners van het eerste uur.  Wat wil het Paleis van de Verdraagzaamheid? Een blijk van waardering geven aan mensen die zich inzetten voor het bevorderen van een verdraagbare samenleving. Jaarlijks worden er een aantal mensen genomineerd en kiest het publiek de Ambassadeur van de Verdraagzaamheid. Ook zijn er bedrijven genomineerd die zich inzetten voor de goede zaak: degene met de meeste publieksstemmen mag zich een jaar lang Ambassade van de Verdraagzaamheid noemen.

Stem op je favouriet
En het mooie is: er kan weer gestemd worden. Door jou en mij. Voor het derde jaar op rij zijn vijf ambassadeurs genomineerd, net als vijf ambassades. Tot eind oktober mag er gestemd worden wie de Ambassade(ur) van de Verdraagzaamheid 2013 wordt. Doe je mee?

Genomineerden Ambassade
De genomineerden voor de titel Ambassade van de Verdraagzaamheid 2013 zijn: Avanti Almere, Fakkeltocht Eindhoven, Theater AanZ, Stichting Multiculturele Zorgboerderij Enschede en de KNVB. De meest opvallende kandidaat is natuurlijk de voetbalbond, die dit jaar een actieplan ter bevordering van homo-acceptatie in het voetbal presenteerde, getiteld ‘Voetbal voor iedereen’. Daar is de KNVB nog lang niet mee klaar, maar het is goed dat ze ermee bezig zijn.

Genomineerden Ambassadeur
De genomineerden voor de titel Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2013 zijn: Emmanuel Agyekum (oprichter van The Other Calendar), Naïma Azough en Ange Wieberdink (makers van de documentaire ‘Ik neem je mee’, over Marokkaanse gezinnen met een gehandicapt kind), Mehmet Şahin (Turkse wijkbewoner uit Arnhem die in NTR-programma ‘Onbevoegd Gezag’ het gesprek aanging met jongeren die antisemitische leuzen riepen), Sylvia Wardenaar (theatermaakster, bekend van de kindervoorstelling ‘Hokjesgeest’) en – vermoedelijk de bekendste kandidaat – politicologe Monique Samuel, vaak op tv met haar persoonlijke duiding van de problematiek in het Midden-Oosten.

De jury
Deze selectie van kandidaten is gemaakt door een jury bestaande uit uit Hakim Traïdia (theaterartiest, bekend van Sesamstraat), Tineke Lodders-Elfferich (voorzitter van Eén land, Eén Samenleving), columniste Karin Spaink, Dick Glastra van Loon (directeur van bewonersorganisatie Eigenwijks), cabaretière Funda Müjde, Ellie Lust (woordvoerder van de Amsterdamse politie en voorzitter van ‘Roze in blauw’) en Iwan Daniëls. Wat een mooi gezelschap!

Breng je stem uit
En nu is het woord aan jou. Bezoek het Paleis van de Verdraagzaamheid online en breng je stem uit. Je hebt nog tot eind oktober. Zegt het voort, zodat meer en meer mensen over verdraagzaamheid gaan praten. Zo wordt de wereld weer een klein stukje mooier. Stemmen doe je via deze link.


tien reacties op "Paleis van de Verdraagzaamheid"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Eigenlijk vind ik dit soort online verkiezingen totaal nietszeggend. De winnaar is altijd degene die de grootste schare volgelingen kan mobiliseren. Leuk om een betrokken iemand even in het zonnetje te zetten, maar die jury kan beter metéén iemand kiezen.
JohnN
-2-  JohnN:
Vroeger werd ook zo bepaald wie 'dichter des vaderlands' mocht worden. Dat heeft hele oorlogen onder vakgenoten ontketend. Des te grimmiger wanneer er een honorarium aan verbonden is. Niet doen dus, zou ik zeggen. Echte goeddoeners werken in stilte.
Theo
-3-  Theo:
Zolang dit soort verdraagzamen niet ook ronduit voor bepaalde politici, cartoonisten en columnisten opkomen die in dit land serieus voor hun leven moeten vrezen, stemmen dit soort initiatieven mij zeer cynisch.
Suffie
-4-  Suffie:
Tja, dat zijn ook meestal de meest verdraagzame politici, cartoonisten en columnisten...
Theo
-5-  Theo:
Ja want als het de oppositie betreft is de grens van verdraagzaamheid bereikt en mogen ze wel achter de tralies, nietwaar?

Ik geloof niet dat ik echt tot je doordring.
Suffie
-6-  Suffie:
Moet ik dat willen dan?
Theo
-7-  Theo:
Wederzijds begrip in een discussie is...ach laat ook maar.
Suffie
-8-  Suffie:
Theo, het probleem is dat ik je heel goed begrijp.
JohnN
-9-  JohnN:
Ja, ik geloof ook dat ik het begrijp. Het gaat om het grijze gebied tussen 'knuffelen' en 'polariseren'. Niemand wil in één van die twee uiteinden zitten denk ik. Maar in de ruimte daartussen proberen sommige elkaar naar zo'n uiteinde te duwen.
Jeroen Mirck
-10-  Jeroen Mirck:
Er staat geen geldprijs op het spel, dat scheelt.

De stemming is inmiddels gesloten. Volgende week zaterdag is de uitreiking.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.