Home > > Briljant idee: 500 jongeren in één gebouw

Briljant idee: 500 jongeren in één gebouw

Artist Impression August Allebéplein. Bron: Quadrat.

Stadsdeel Nieuw-West meldt trots dat men in samenwerking met Change= ('changes', de kretologische inventiviteit ken geen grenzen) een appartementencomplex voor 500 jongeren gaat bouwen aan het August Allebéplein in Overtoomseveld. Het gaat om jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een vaste baan, die zelfstandig willen wonen en maar een beperkt besteedbaar inkomen hebben. Initiatiefnemer Change= gaat de zaak ontwikkelen en beheren.

Het is prachtig dat men speciaal voor jongeren woningen bouwt, want die hebben het erg moeilijk op de woningmarkt. Maar moet je 500 (!) jongeren zo nodig op één plek concentreren? Volgens mij is dat vragen om problemen, zeker op deze locatie.

Het Allebéplein heeft van oudsher al een bedenkelijke reputatie. Straks hebben we 500 hangjongeren op het plein, want verder is er in die buurt natuurlijk geen ruk te doen.

Toegegeven, er gaat wel íets veranderen. Want het Stadsdeel geeft aan dat men de komende jaren het August Allebéplein gaat 'transformeren tot het bruisende hart van Overtoomse Veld'. Sinds kort is er al het multifunctioneel centrum Het Meervoud, met daarin de Ru Paréschool en er komt een fonkelnieuwe Albert Heijn. Alleen is de Openbare Bibliotheek inmiddels dicht, dat is nou weer jammer.

Studentenflat
Wie wel eens een kijkje heeft genomen in de gemiddelde studentenflat (of er zelfs heeft gewoond), weet dat het uit oogpunt van 'rust, reinheid en regelmaat' nu niet bepaald een goed idee is om honderden jongeren in één gebouw bij elkaar te zetten.

Volgens stadsdeelwethouder Paulus de Wilt van Wonen en Stedelijke Vernieuwing zal ik het allemaal wel weer veel te somber en te negatief zien. Maar het enige voordeel dat ik kan bedenken is dat er straks 500 jongeren onder de pannen zijn. De vraag is ook of het appartementencomplex überhaupt wel vol te krijgen is met werkende jongeren in tijden van jeugdwerkloosheid. In Amsterdam zijn ruim 12000 jongeren werkloos, dat is 16 procent van de beroepsbevolking.

Drugsdealers
En als je werkloos wórdt, moet je dan je appartement uit? Is de doorstroming geregeld voor jongeren die dertig worden of willen gaan samenwonen?
 Hoe zorgt Change= dat er niet illegaal wordt onderverhuurd? En bestaat er niet het risico dat men ook andere typen huurders gaat toelaten als men de tent niet vol krijgt? Je moet toch wat doen om de zaak exploitabel te houden.

Hoe gaat men veiligheidsproblemen voorkomen? Net zoals scholen doelwit zijn van drugsdealers, is een dergelijk appartementencomplex natuurlijk eveneens een ideale afzetmarkt.

Wanneer ik daar in de buurt woonde zou ik toch wel graag antwoord willen hebben op dit soort vragen, want een wijk floreert nu eenmaal het best bij een gemengde populatie en niet bij dit soort monoculturen.

Maar verder is het natuurlijk een briljant idee.

Bron cijfers jeugdwerkoosheid: Bureau Onderzoek en Statistiek.
Bron artist impression August Allebéplein: Quadrat.


vier reacties op "Briljant idee: 500 jongeren in één gebouw"

JohnN
-1-  JohnN:
Ongelooflijk, wie hoopt hiermee een pluim op zijn veel te hoge hoed te kunnen steken als dit wordt doorgezet? Als een schipper die blijft doorvaren op dezelfde koers terwijl vóór hem de schepen op de klippen lopen.
Er zijn al ervaringen genoeg met grootschalige jeugdhuisvesting, niet alleen met studentenflats. Uitlopend op fiasco's of vaak zeer voortijdige renovaties, aanpassing van andere doelgroepen.
In Lelystad bouwden ze eind jaren 70 twee complexen met z.g. "hat" eenheden. Binnen de kortste keren zaten er door onderverhuur of illegaal een aantal ongewenste elementen. Drugshandel floreerde (een hele nieuwe markt Lelystad) en andere criminaliteit als randverschijnsel. De goede verdwenen vanwege de negatieve uitstraling en je hield het schorriemorrie over. Er was rivaliteit in de "handel" en er werd een paar keer brand gesticht. De hele buurt er rond kreeg de naam "dat je daar maar beter weg kunt blijven". Uiteindelijk wist de gemeente niets beters te doen dan de gebouwen maar te slopen. Kapitaalvernietiging op forse schaal.
Wil Amsterdam dan nergens lessen uit trekken?
Terrence
-2-  Terrence:
Een geniabel idee, natuurlijk! Want waarom zou je een nieuw gebouw neerzetten waar vijfhonderd mensen (jazeker, jongeren zijn óók mensen!) kunnen wonen als er pas 2 miljoen vierkante kilometer aan ruimte leeg staat in Amsterdam? Waarom vindt de gemeente het gebruiken van leegstaande kantoorpanden voor jongerenhuisvesting nog steeds geen goed idee? Dat zou ik wel eens willen weten.
Suffie
-3-  Suffie:
En de eigenaren van die kantoorpanden zijn ongetwijfeld bereid om hun onroerend goed per direct voor goedkope jongerenhuisvesting ter beschikking te stellen....
JohnN
-4-  JohnN:
Onder die onroerend goed eigenaren zullen er toch wel een paar realisten zijn die hun conclusie trekken uit >14% van het totale bestand dat meerdere jaren leeg staat en inschatten dat nog enkele jaren bovenop de al geleden leegstand jaren qua verlies beter ingeruild kan worden voor huisvesting met 100% bezettingsgraad? Zelfs als het rendement laag is, want lege panden blijven geld opvreten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.