Home > > Gelijke monniken, gelijke kappen

Gelijke monniken, gelijke kappen

Het was grote commotie op de Zeedijk vorige week zondagavond. Een spontaan protest barstte los op de Zeedijk nadat een café na een klacht van een naburige ondernemer over overlast besloot de deuren vroegtijdig te sluiten. De horecaklanten op de Zeedijk waren het helemaal zat na weer een incident met handhavers. Het café staat al een tijdje op de beruchte top 15 lijst.

Ondernemers, via de VVD, en meer dan 1.200 ondertekenaars van de petitie op Internet zijn het niet eens met hoe de handhaving op de steeds drukkere Zeedijk gaat. De woordvoerder van stadsdeel Centrum stelt dat zij werken volgens de regel ‘gelijke monniken gelijke kappen’ en geeft de betrokken ondernemers de schuld. Iedere ondernemer op de Zeedijk zou gelijk worden behandeld. Op Twitter en Facebook vallen inmiddels woorden als ‘willekeur’, ‘vertrutting’ en ‘gekakel’.

Maar, er is meer aan de hand dan alleen die strenge handhaving op de Zeedijk, de dwangsommen en de nare burenruzies tussen ondernemers. Net als veel bezoekers op de Zeedijk, snap ik er als buurtbewoner zelf ook niets meer van.

Honderd meter verderop
Op stralende zomerse dagen mag je je biertje niet staand drinken op het terras, terwijl honderd meter verderop vrouwen worden uitgebuit. Mijn bakkerswinkeltje moest een reclamebordje van de stoep halen. Intussen wordt honderd meter verderop massaal crimineel geld wit gewassen. Samen met buurtbewoners even van de zon genieten? Vergeet het maar, honderd meter verderop op de Wallen spelen voetbalhooligans kat en muis met de ME. Een tafel buiten bij het afhaalrestaurant op een warme avond? Het mag niet. Honderd meter verderop staan de touringcars stil met hun ronkende motoren. Geldt in het Centrum dan nog steeds het recht van de sterkste?

De handhavers doen hun stinkende best om de vele regels die de stadsdeelbestuurders hebben bedacht, zo goed en zo kwaad als het gaat, te handhaven. Regels die aan geen enkele bezoeker van buiten Amsterdam uit zijn te leggen: "Hier mag toch alles?". En, die stadsdeelbestuurders stellen ook de prioriteiten in onze buurt.

Alternatief plan
Dat er iets moet gebeuren is al langer duidelijk. Het stadsdeel Centrum heeft inmiddelse de ondernemers van de Zeedijk uitgenodigd om met een alternatief plan te komen voor de Zeedijk (voetgangersgebied, afsluiting voor voertuigen, duidelijkere regels voor terrassen en gevelbankjes en dergelijke). Dat is zonder meer goed nieuws. De ondernemersvereniging en de NV Zeedijk nemen hiertoe het initiatief en zullen daarbij vanzelfsprekend ook de bewoners betrekken. 

De balans
De gemeentelijke verkiezingen komen er aan. Er is vier jaar geleden veel beloofd door de politieke partijen: schonere lucht, meer leefbaarheid, veiligheid, minder geluid, beter openbaar vervoer en een vitale binnenstad waar het leuk is voor bezoekers, ondernemers en bewoners. Het is tijd om de balans op te maken: wat heeft dit stadsbestuur opgeleverd?

Ik ben benieuwd of Groen Links, PvdA en D66 hun positie na de verkiezingen dan nog steeds kunnen handhaven. Daar is, behalve een meer aansprekende visie op het centrum, vooral ook verbindend leiderschap voor nodig.


zes reacties op "Gelijke monniken, gelijke kappen"

f.bol
-1-  f.bol:
Goed stuk van Walther Ploos van Amstel. Inderdaad moet er iets gebeuren, want dit komt niet meer vanzelf goed.
Mijns inziens is een eerste voorwaarde dat stadsdeelbestuurders en het handhavingsapparaat zich realiseren dat er totaal geen sprake is van 'gelijke monniken, gelijke kappen" . Als dat zo was, was er niet zo'n escalatie. En dat gebrek aan gelijke behandeling en objectieve handhaving gaat nog veel verder dan de door Walther gegegeven voorbeelden.
Simpel gesteld: er wordt alleen gehandhaafd als er geklaagd wordt. De beruchte "lijst van vijftien" bestaat grotendeels uit bedrijven die objectief beschouwd helemaal niet zoveel overlast veroorzaken. Hun pech is, dat zij een buurman/vrouw hebben die enorm vaak over hun bedrijf klaagt. Voor de zuiverheid van de discussie laat ik dan maar buiten beschouwing wat ik van het gros van die klachten vind.

Raar blijft het wel: 2 cafés op de Noordermarkt die constant gewaarschuwd en gedreigd worden wegens klachten. Er tegenover liggen twee cafés met véél grotere terrassen, véél meer lawaai en uitwaaiering en die hebben nergens last van.
Het ene gay café op de Zeedijk staat op het punt gesloten te worden. Bijna hysterisch wordt je te verstaan gegeven dat je geen seconde mag staan met drank in je hand, ook niet binnen de "lijntjes" Laat staan erbuiten! Tropisch weer of niet, afschaffing van het "staverbod" of niet . Schuin er tegenover ligt een gay café waar iedereen vrolijk op straat staat te drinken en kletsen. Geen centje pijn. En dat komt alleen maar omdat over dat café niet of veel minder wordt geklaagd. Gelijke behandeling? Me hoela!
JohnN
-2-  JohnN:
Over de Zeedijk wil ik niet oordelen. Ik vind het er meestal wel erg druk, reden waarom ik de straat mijd als doorloop-route. Maar naar aanleiding van een foto of filmpje van Peter Eijking heb ik onlangs op een zondagmiddag een fietstochtje gemaakt over de Dijksgracht (C). Het zag er bijzonder vriendelijk en op positieve manier "alternatief" uit. Veel mensen op bankjes buiten die me vriendelijk groetten en sommigen zelfs toezwaaiden. "Anneke's Boom" leek mij prima in de entourage te passen. Als je een vredig weggetje binnen 1012 zou willen benoemen is de Dijksgracht er zeker een. Tot mijn verbazing ontdek ik nu dat Anneke's Boom in de "beruchte top 15 lijst" van overlast gevende horeca gelegenheden staat, ja zelfs op nr. 2 van de TOP 3! Hier moet iets geks aan de hand zijn, of het moet er om drie uur 's nachts totaal anders uitzien. Het lijkt op eerste gezicht op een hetze. Het zou triest zijn als er meer zulke gevallen zijn. Er zijn drukbezochte gelegenheden in het Centrum waar ik voor geen goud binnenga, maar plekjes zoals Anneke's Boom horen daar niet bij.
f.bol
-3-  f.bol:
@Johnn: uw indruk bedriegt u niet. Dit bedrijf aan de Dijksgracht heeft, als ik het wel heb, zo'n 270 klachten van 1 persoon mogen ondergaan.
Ooit heb ik eens iemand horen betogen dat een klein en rustig terras aan de overkant van de gracht waaraan hij woonde om 22.00 uur moest sluiten. Want dan ging hij slapen. En het was zijn goed recht om dat met open ramen zonder oordoppen in de woonkamer te doen. De stille slaapkamer aan de achterzijde van het appartement? Nee, daar sliep hij niet, was toch zijn goed recht?
Walther
-4-  Walther:
Het volgende heb ik als boodschap meegegeven aan de initiatiefnemers....

t.a.v.
Hans Dikker
Janny Alberts


Beste Hans en Janny,

Ik begrijp uit de publiciteit dat ondernemers van de Zeedijk door het Stadsdeel zijn uitgenodigd om met een alternatief plan te komen voor de Zeedijk (voetgangersgebied, afsluiting voor voertuigen,
duidelijkere regels voor terrassen en gevelbankjes en dergelijke). Dat is zonder meer goed nieuws. Ik neem aan dat jullie daar ook de bewoners bij gaan betrekken?

Als buurtbewoner en bezoeker wil ik jullie vier aandachtspunten meegeven.


1. Betekenis Zeedijk

Ik denk dat de handhaving- en regeltjesdiscussie een uitkomst moet zijn van de vraag: Wat wil de Zeedijk betekenen voor ondernemers, bewoners en bezoekers?

De Zeedijk verandert de laatste jaren snel qua karakter, zeker in de zomer. Het is drukker dan ooit door de touringcar haltes bij Barbizon en Amrath (25-50% meer dagjesmensen in de buurt), het succes van de
Nieuwmarkt (Zeedijk is aanlooproute) en niet in de laatste plaats de Zeedijk zelf. Het is de hoogste tijd voor een herijking (waarbij ook echt naar de economische waarde van ondernemen en wonen wordt
gekeken).

Om die betekenis in programmatische zin uit te werken is meer budget nodig voor straatmanagement op Zeedijk (4 uur per week is erg weinig) en minder vrijblijvendheid van ondernemers.


2. Voetgangers en fietsers

Het laatste onderzoek van DIVV en Stadsdeel Centrum op de Zeedijk uit januari 2008 (dus meer dan 5 jaar oud en uitgevoerd in november), laat al zien dat voetgangers met 90% van de bewegingen in de verre
meerderheid zijn. Wie op een drukke avond op de Zeedijk zit, ziet dat de fietsers in de minderheid zijn (maar veel last geven). Bovendien blijkt dat fietsers ’doorfietsen’ en geen waarde bieden voor de
Zeedijk zelf. Dat onderzoek is eenvoudig te actualiseren.


3. Touringcars

In 2016 komt het zwaartepunt van de touringcarhaltes bij het Barbizon; dagelijks zijn er 200-250 extra bussen die daar halteren. Een onzalige gedachte, om vele redenen. Niet in de laatste plaats leidt dit
dagelijks tot wel tienduizend extra voetgangers (die vooral via Zeedijk de stad in gaan), veel lawaai en troep, de nodige criminaliteit (zakkenrollers) en wildplassers.

Dit gaat dag en nacht door en levert geen bijdrage aan die belangrijke betekenis van de Zeedijk; goedkope horeca en souvenirshops?

Ik denk dat de Zeedijk hierbij dus niet is gebaat (er heeft zelfs geen enkele onderzoek plaats gevonden door het Stadsdeel). Nu is de laatste kans om dit neer te leggen bij het Stadsdeel. Er zijn goede
alternatieven voor die touringcarhaltes!


4. Gedrag bezoekers

De bezoekers van De Zeedijk, zeker van buiten Amsterdam en vooral in het weekend, vinden dat alles maar moet kunnen. Ze snappen geen enkele regel, en willen dat ook niet… zeker niet op de Wallen. De agressie waarmee zij het barpersoneel benaderen als die vriendelijk vragen te gaan zitten, of binnen hun drank op te drinken, is beschamend. Ook als bewoner word je er moe van om steeds te moeten horen 'dan had je hier maar niet moeten gaan wonen'. Ik weet niet wat hieraan te doen is (behalve meer soepele regels).

Veel sterkte en succes met het maken van plannen!
Vinus
-5-  Vinus:
Die ‘willekeurige’ handhaving maakt dat voor mij de lol er allang af is. Ik ga niet meer op een terras staan waar om de haverklap personeel zenuwachtig komt kijken of je wel ‘binnen de lijntjes’ staat te drinken, of blaft dat je moet gaan zitten. Het heeft me aan het denken gezet. Want als je er zuiver over nadenkt passen er gewoon geen terrassen op de Zeedijk. Daar is een groot deel van de ellende mee begonnen.. De Zeedijk is van no-go-area (vroeger fietste ik er maar hard doorheen, bang om aangesproken/neergestoken/tot junk gebombardeerd te worden. Dat snel fietsen blijft erin zitten, sorry mensen, ik MOET altijd keihard fietsen over de Zeedijk, dat zit in mijn Amsterdamse genen) verworden tot horecastraat. En wie goed kijkt (en een centimeter meeneemt) kan zien dat er helemaal geen ruimte is voor terrassen. Gewoon niet doen dus. Maar ja, dan voelen horecaondernemers zich weer ongelijk behandeld Als er geen terrassen (sta- of zit) zijn, worden mensen die over de Zeedijk lopen niet verleid om te gaan zitten of te blijven staan. Beter voor de doorstroming ook.
JohnN
-6-  JohnN:
@Vinus: Maar het belang van de ondernemers op de Zeedijk is juist niet die doorstroming. Waarom is het belang van iemand die er alleen maar keihard overheen wil fietsen nu opeens bovenaan gesteld. Doe als ik en loop of fiets een alternatieve route als je alleen maar van a naar b (buiten de Zeedijk) op weg bent. Zullen de wandelaars/slenteraars dankbaar voor zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.