Home > > Betrapt!

Betrapt!

Betrapt!

Hugo de Grootkade, 16 juli 16:00 uur: motoragent rijdt zonder bijzondere signalering hard door voetgangersgebied.


acht reacties op "Betrapt!"

Suffie
-1-  Suffie:
Ja? En nu? Geenstijlmomentje?
Terrence
-2-  Terrence:
Goed gezien! ;-)
Suffie
-3-  Suffie:
Ik zoek vergeefs naar een bordje te koop. De Hugo de Grootkade lijkt namelijk een waar woonparadijs te zijn: geen inbraken, geen overvallen, geen sluip- of vluchtroutes voor vluchtende crimineeltjes, geen mensen die beroofd, aangerand of anderszins gemolesteerd worden, geen overlast van jankende brommers of schreeuwend straattuig. Oftewel, geen enkele reden voor een motoragent om hier te rijden terwijl ze daar speciaal voor bedoeld zijn. Heerlijk! Ga daar nooit weg!

Overigens plaatst zelfs Geenstijl dit soort foto's niet meer, politie schijnt dit namelijk gewoon te mogen in het kader van hun taakuitoefening, zelfs zonder "bijzondere signalering" en zelfs zonder in het voorbijgaan even toe te lichten naar wat voor soort boef ze op zoek zijn.
Terrence
-4-  Terrence:
@Suffie: ik zie dat je uitgebreid onderzoek hebt gedaan naar de situatie! Zeer bewonderenswaardig! Jammer alleen dat je een paar details in je onderzoek over het hoofd hebt gezien: ook politie-agenten dienen de (verkeers)wet in acht te nemen. Als er geen noodzaak is om lokale verboden te negeren moet zelfs een agent die eerst goed om zich heen kijkt of niemand hem kan betrappen (want dat deed hij) zich aan dezelfde regels houden als de burgers die hij hoort te beschermen en aan wie hij het goede voorbeeld dient te geven. Jammer dat je ook over het hoofd hebt gezien dat nog geen acht meter verder naar rechts vanaf het standpunt van de fotograaf (ondergetekende) een autoweg leidt naar dezelfde plek die de agent via het voetgangersgebied probeert te bereiken. Maar ja, op deze manier is hij daar ruim een seconde eerder en waarom tijd verspillen? Zou jij dezelfde overtreding begaan of zou jij - net als deze meneer - denken: 'Ik ben agent en sta dus boven de wet die geldt voor gewone mensen.'? Dat de agent goed werk doet (waar ik niet aan twijfel) verleent hem niet automatisch het voorrecht de wet te mogen overtreden waar en wanneer het hem uitkomt. Vind ik. Blijkbaar vind jij wat anders. En dat mag natuurlijk. Dank voor je inhoudelijke commentaar! Dat wordt altijd gewaardeerd, zelfs al ben ik het niet altijd met je eens...
Arnoud
-5-  Arnoud:
Alleen al om dit soort irritaties en misverstanden te voorkomen, lijkt het mij beter wanneer zo'n motoragent op zijn minst even een zwaailichtje aanzet. Anders begint het voor het gewone publiek inderdaad al gauw te lijken op de baldadigheid van een scooterpuber. Goed voorbeeld, imago, heel belangrijk om te zorgen dat je als agent gezag blijft uitstralen.
Suffie
-6-  Suffie:
Terrence, ik denk niet dat ik dingen over het hoofd zie, ik denk alleen dat ik er anders tegenaan kijk. Dat ook dienders zich aan de wet moet houden is een waarheid als een koe, vandaar dat die vrijstelling ook in de wet geregeld is, inclusief de voorwaarden en de beperkingen. Een sleutelbegrip in die vrijstelling is de noodzaak voor het uitvoeren van de taak. Is dat hier het geval? Geen flauw idee, en dat heb jij vermoedelijk ook niet. Je kunt interpreteren wat je ziet, maar alleen déze meneer weet welke werkzaamheden hij daar verricht en alleen hij maakt de afweging of het noodzakelijk is daar te rijden. Wat ik wél weet is dat er in Amsterdam West, ondanks mijn licht ironische lofzang, momenteel flink wordt ingebroken en dat de politie daar een speciaal team van (o.a.) motorrijders op inzet. Ik weet ook dat inbrekers niet alleen in het holst van de nacht opereren, maar ook doodleuk midden op de dag, waarbij ze het liefst deuren en ramen opzoeken in verkeersluwe buurten, bijvoorbeeld in -let op, daar komt ie- voetgangersgebieden. Ik weet ook dat de door jou bedoelde autoweg wellicht wel tot dezelfde plek leidt, maar geen zicht geeft op de trappenhuizen, ingangen en ramen in het voetgangersgebied. Nogmaals, ik ben niet bij de daginstructie van deze meneer geweest en ik kan ook niet in zijn hoofd kijken welke keuzes hij maakt, maar héél onwaarschijnlijk dat hij daar rijdt in het kader van de genoemde anti-inbraakcampagne is het volgens mij niet. En dat hij daarbij goed om zich heen kijkt voordat hij een pad op rijdt (door jou geïnterpreteerd als "om niet betrapt te worden", is dat een objectieve observatie of ben je telepathisch?) lijkt me niet meer dan logisch. Sterker nog, als hij dat niet zou doen dan zou dat pas écht een reden tot klagen vinden.

Ik wil niet zeggen dat we ons kritiekloos alles maar moeten laten welgevallen. Ik erger me soms groen en geel aan dienders die met absurd hoge snelheden over een kruizing blazen en daarbij de fietsers de vouwen uit hun broek rijden, maar ook aan dubbelparkerende dienders die een patatje halen of hun auto op een trambaan neerzetten om even te pinnen. Net als dat het me enorm irriteert dat dienders hun dienstauto's (liefst tegen elkaar) in puinpoeier rijden omdat ze zonodig een brommeraar willen pakken die hem smeert omdat hij geen helm draagt. Daar hebben we het echter over het veroorzaken van gevaar voor andere weggebruikers of het compleet en overduidelijk ontbreken van noodzaak

Ik vind het echter wat treurig dat er mensen zijn die iedere beweging van agenten volgen in de hoop dat ze iets doen of laten wat in hún ogen niet toelaatbaar is, zeker als dit gebaseerd is op een gebrek aan kennis en inzicht. Zoiets als een klein kind dat schreeuwt omdat z'n oudere broer iets mag dat híj niet mag. Dienders maken keuzes, bijvoorbeeld het al of niet gebruik maken van een vrijstelling. Dat doen ze, mag ik hopen, op basis van hun taakstelling, hun opleiding en hun professionele inzicht. En die is nu eenmaal vaak anders dan die van een argeloze voorbijganger. Dat is overigens maar goed ook, anders hoeven we ze niet eerst jarenlang naar een politieacademie hoeven sturen. Het lijkt er echter op dat mensen zich in hun kritiek vooral laten sturen door een bepaalde kinnesinne tegenover wetshandhavers die vanuit hun functie keuzes moeten/kunnen maken die wij niet hebben.
Suffie
-7-  Suffie:
Arnoud, dat van die blauwe lichten opzetten is op zich geen gek idee, maar de toegevoegde waarde bij een échte spoedklus wordt dan wel een stuk minder...
Karel
-8-  Karel:
Goh, ik ben t een keer eens met Suffie.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.