Home > > Afrekenen na liquidatie

Afrekenen na liquidatie

Foto: Arnoud de Jong

Uit mijn privé-collectie 'Baanbrekende Denkbeelden', wil ik het volgende met u delen. Ik had zo gedacht: de wapenhandel in Amsterdam floreert als nooit tevoren. Dat maak ik tenminste op uit het toegenomen tempo waarin men in het criminele circuit elkaar van de onderwereld naar de andere wereld helpt. De kogels vliegen in het rond, de opsporingsdiensten maken overuren. De hulpverleners die tegenwoordig bijna dagelijks de slachtoffers van de straat moeten rapen krijgen nauwelijks de tijd om de schokkende ervaringen te verwerken. Meestal gaat het ook nog eens om 'bekenden van de politie': 'Jezus, het is Mohammed!'
Dat lijkt me voor de betrokken dienders extra zwaar, al die sterfgevallen in je 'kennissenkring'.

De instanties die zijn belast met orde en veiligheid zullen met de handen in het haar zitten. Schietpartijen op straat geven een groot risico op onschuldige slachtoffers. Hoe valt deze trend te keren? Voorlichting binnen 'het milieu' dat niet elke ruzie met de wapens hoeft te worden beslecht? Kansloos. Ik zie de heren met de korte lontjes nu niet snel grijpen naar een modern middel als 'mediation'. Als ze het woord al kennen.

Nu komen wij langzaamaan tot de climax van mijn betoog. Het is wellicht een enigszins wild idee, maar mogelijk kunnen we daders bovenop een gevangenisstraf de maatschappelijke kosten van hun misdrijf laten betalen. Allereerst natuurlijk de directe kosten van hulpverlening aan het slachtoffer, diens begrafenis, de opsporing van de dader en de proceskosten.
Daarnaast de kosten waar een dader per definitie niet bij stilstaat: het geld dat de maatschappij tot de dood van het slachtoffer in die persoon heeft geïnvesteerd en waar dus geen enkel rendement meer uit komt. Denk aan de kosten van de opleiding. Om nog maar te zwijgen van het verlies aan 'verdienvermogen' tot aan het pensioen. Daaruit vloeit voort dat de staat een aanzienlijk bedrag aan belastingen misloopt.

Ik heb ergens gelezen dat het grootbrengen van een kind om en nabij de honderdduizend euro kost. Dat is door die moordenaar weggegooid geld geweest, dus ook de ouders moeten worden gecompenseerd.
We praten dan nog niet eens over het leed en andere immateriële schade die zo'n dader veroorzaakt en waarbij het me redelijk lijkt hiervoor eveneens een bedrag vast te stellen, afhankelijk van de persoonlijke situatie van het slachtoffer.

We zullen er hooguit voor moeten waken dat de schadevergoeding niet uit crimineel vermogen wordt betaald. Maar hoe meer ik erover nadenk, des te nuttiger lijkt het me om hier eens een commissie op los te laten. Immers, in de praktijk van letselschade-advocaten is deze benadering heel normaal. Dit idee gaat alleen nog een stapje verder.
Het duurt uiteraard nog een tijdje voordat de wetgeving hiervoor is opgetuigd. Tot die tijd zouden we voor de criminelen 'afwerkplekken' kunnen aanwijzen waar ze ongestoord met elkaar kunnen 'afrekenen'. Wel zo veilig voor de rest van de samenleving.


zes reacties op "Afrekenen na liquidatie"

Theo
-1-  Theo:
Klinkt goed, maar het doet mij denken aan het gevreesde Verdrag van Versailles.
Een dader zonder uitzicht op verbetering heeft ook niets meer te verliezen.
Rotte appels tegen zichzelf beschermen en terugschoppen naar hun achterlijke bergdorpjes, daarnaast stevige grenscontrole en investeren in welwillenden en onderwijs zal snel positieve resultaten opleveren. Voorkomen is beter dan genezen.
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Theo: mijn verwachting is nu juist dat hiervan een preventieve werking zou uitgaan. Tevens kan het bewustwording creëren hoeveel (financiële) schade nu eigenlijk aanricht. Uiteraard heb ik een en ander wat satirisch opgeschreven, maar toch met een serieuze ondertoon. Daders hebben kennelijk geen benul wat ze werkelijk aan het doen zijn: het eind maken aan een mensenleven waarin vanaf de geboorte heel veel tijd, liefde, geld en moeite is gestoken.

De oplossing die je aandraagt voor de 'rotte appels' lijkt me weinig realistisch. Ze komen namelijk allang niet meer uit achterlijke bergdorpjes, dat was hun opa. Voor zover het dan de categorie betreft waar jij op doelt.
Theo
-3-  Theo:
Een 100 % oplossing is er nooit, maar het is een begin en alle beetjes helpen. De taal en gewoontes in den vreemde prefereren de rotte appels waar ik op doel veelal toch boven de onze, en een bulk van de overlast wordt er in elk geval mee opgelost. Ongehinderd criminelen over de grens dumpen en onderweg paspoort kwijtraken kunnen wij ook, alleen is de toegangspoort dan aan onze zijde gesloten.
We kunnen het daarom ook gewoon combineren met jouw oplossing.
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
Dit wordt natuurlijk niks. Het gajes betaalt nu al geen ziektekostenpremies, winkelt nogal agressief bij juweliers zonder af te tikken en verzamelt boetes zonder ooit te betalen. Van het soort gasten dat tegenwoordig om de haverklap omgelegd wordt, zou ik overigens niet eens willen dat ze renderen tot hun pensioen. Het ruimt lekker op zo. Weg is weg. Alleen de tijdelijke oplossing van de 'afwerk-' of 'afrekenplekken' vind ik dan wel een bijzonder goed idee en mag wat mij betreft meteen ingevoerd worden. Misschien ook nog data en tijden in een programma vastleggen en toeschouwers achter kogelwerend glas toelaten. Persoonlijk zou ik nog willen betalen ook voor een plekje op de tribune.

P.S. Arnoud, wel een beetje stigmatiserend hoor: 'Jezus, het is Mohammed!' ;-)
Suffie
-5-  Suffie:
Vroeger had je een "afwerkplek" op de Thamesweg. Die zouden ze natuurlijk in ere kunnen herstellen, maar nu met een metertje scherp zand erop om ricochets te voorkomen. Als we die dan eens in de zoveel tijd door een stelletje Bulgaren laten schoonmaken om het lood en koper af te voeren hebben we er allemaal profijt van!
Terrence
-6-  Terrence:
Er zijn al heel lang plekken waar agressieve idioten op elkaar worden losgelaten, vaak ter lering ende vermaeck vanhet publiek. In de Romeinse tijd waren dat de arena's. Wij hebben tegenwoordig kickboksgala's en voetbalstadions. Eigenlijk is er in tweeduizend jaar tijd niet veel veranderd.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.